Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiiliyksikön sulkemista juhlitaan näyttävällä lintumaalauksella Suomenojan voimalan seinään – katso kuvat ja äänestä suosikkiasi

Energiayhtiö Fortum sulkee Espoon Suomenojan voimalansa toisen hiilenpolttoyksikön kesäkuussa.

Voimalaitos sijaitsee tunnetun lintukosteikon vierellä ja hiiliyksikön sulkemista juhlistetaan isolla lintuaiheisella muraalilla, joka maalataan voimalan 40 metriä korkean lämpöakun kylkeen.

Suomenojan lintukosteikko on yksi Suomen tärkeistä lintualueista. Muraalin suunnitteluun ovat osallistuneet paikalliset lintuharrastajat.

– Meille lintuharrastajille Suomenojan kosteikon ja lintualtaan suojelu ovat sydämen asia. Näemme alueen hiilineutraalin kehityksen positiivisena asiana ja on hienoa, että alueen luonne on otettu huomioon muraalia suunniteltaessa, kertoo Fortumin tiedotteessa lintuharrastaja Esa Mälkönen Suomenojan luonto ry:stä.

Viereiselle Rantaraitille näkyvän muraalin toteuttavat taiteilijat Anetta Lukjanova ja Taneli Stenberg, jotka ovat maalanneet yhdessä luontoaiheisia seinätaideteoksia esimerkiksi Helsingissä ja Mikkelissä.

Lintumaalauksia on ehdolla kolme ja yksi niistä päätyy korkean lämpöakun kylkeen. Valinnan tekee yleisö eli espoolaiset voivat äänestää maalauksista suosikkinsa.

Äänestys jatkuu 15. toukokuuta asti. Muraalin maalaustyöt alkavat kesäkuussa.

– Muraali kuvastaa tilannetta, jossa ihmisen toiminta loppuu ja luonto ottaa hiljalleen vallan. Se on samalla muistutus luonnon tärkeydestä etenkin meille kaupunkilaisille, taiteilijat Lukjanova ja Stenberg toteavat tiedotteessa.

Suosikkiaan voi äänestää Fortumin sivulla.

Hiiliyksikön sulkeminen on osa Fortumin ja Espoon projektia, jolla luovutaan kivihiilestä Espoon kaukolämmön tuotannossa vuoteen 2025 mennessä.

Kaukolämpöä on tarkoitus tuottaa hiilineutraalisti tämän vuosikymmenen aikana Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

– Hiiliyksikön sulkeminen nostaa hiilineutraalin kaukolämmön osuuden Espoossa arviolta 40 prosenttiin. Tämä on merkittävä askel kohti hiilineutraalia kaukolämpöä, kertoo tiedotteessa Fortumin kaukolämpö- ja kaukokylmäliiketoiminnan tuotannosta vastaava Panu Ahrnberg.

Hiiliyksikkö korvataan Kivenlahteen kesällä avattavalla biolämpölaitoksella.