Koronakevät on saanut vantaalaiset luontoon, mutta kaikki eivät tiedä miten siellä tulee käyttäytyä

Kuusijärven ulkoilukeskuksesta on mahdollisuus retkeillä esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuistoon. Arkisto/Armi Suojanen
Marika Lumme

Marika Lumme

Korona-aika on saanut vantaalaiset liikkumaan luontopoluilla ja luonnonsuojelualueilla ahkerasti. Vantaan ympäristösuunnittelija Sonja Lahtinen tietää, että esimerkiksi Kuusijärven ulkoilualue on vetänyt väkeä todella paljon.

– On hienoa, että vantaalaiset ovat innostuneet liikkumaan luonnossa entistä enemmän koronan aikana. Kannustamme kuitenkin suuresti kaupunkilaisia hyödyntämään Petikon ulkoilualuetta. Se on iso yhtenäinen ulkoilualue ja sieltä löytyvät myös hyvä parkkeerauspaikat, Lahtinen selvittää.

Innostus luonnossa liikkumiseen on tuonut ympäristökeskukseen tietoa, että kaikki eivät valitettavasti osaa liikkua luonnossa sitä kunnioittaen.

– Nyt on erittäin tärkeää, että luonnonsuojelualueilla liikutaan vain poluilla, koska monet eläinlajit pesivät metsässä. Linnuista esimerkiksi pajulintu pesii maassa, samoin osa mustarastaista, Lahtinen muistuttaa.

Lahtinen sanoo, että koirien kanssa saa poluilla kulkea, mutta eläinten tulee olla aina kytkettynä.

– Moni saattaa ajatella, että minun lemmikkini on kiltti. Koirat ovat kuitenkin eläimiä ja voivat napata vaikkapa pikkulinnun suuhunsa, hän sanoo.

Vantaalta löytyy yli 1400 hehtaaria luonnonsuojelualueita. Kuusijärven lisäksi kaupunkilaisia vetävät erityisesti Tammiston ja Mätäojan luonnonsuojelualueet sekä Soltorpin luontopolku, joka on suunniteltu lapsille. Lahtinen tietää, että monen matkaan saattaa ulkoiluretkiltä lähteä mukaan luonnonmateriaaleja.

– Irronneita käpyjä voi kerätä, mutta isompia kiviä ei saisi ottaa ilman maanomistajan lupaa. Sammalta ei saa ottaa koskaan luonnonsuojelualueelta, tämä tulee monelle yllätyksenä, hän kertoo.

Marjoja ja hyötysieniä saa Lahtisen mukaan Vantaalla luonnonsuojelualueilta kerätä vapaasti, noudattaen kuitenkin luonnonsuojelualueen mahdollisia liikkumisrajoituksia.

Kukista tällä hetkellä monia voi houkutella sinivuokkojen kerääminen, mutta niitä ei pitäisi kerätä, sillä sinivuokko lisääntyy ja leviää vain siemenistä. Lahtinen sanoo ajoittain näkevänsä ihmisten luontoalueille itse tekemiä tulipaikkoja.

– Moni ajattelee, että kyllä minä osaan. Tulen teko on ehdottoman kiellettyä muualla, kuin niitä varta vasten tehdyillä tulipaikoilla, Lahtinen painottaa.

Lahtisen mukaan luontopolkuja kuluttava asia on pyöräily. hän sanoo ympäristökeskuksen pohtivan, kuinka mahdollistetaan pyöräilijöiden harrastus ilman, että Vantaan luontoalueet kuluvat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut