Riku Illukka nousi nopeasti Suomen pikajuoksijoiden terävimpään kärkeen – koronapandemia laittoi suunnitelmat uusiksi

Urheilu: Koronapandemia pyyhkäisi kauden päätavoitteen pois humauksessa vantaalaisen Riku Illukan kalenterista.

Riku Illukan harjoittelu on välillä varsin lennokkaan näköistä. Matti Hannula

Matti Hannula

Runsaan viikon takainen uutinen ei ollut yllätys, mutta silti tyrmäys monelle suomalaiselle huippu-urheilijalle. Elokuussa Pariisissa pidettäviksi aiotut yleisurheilun EM-kisat peruttiin kokonaan. Vantaan Salamoita edustava Riku Illukka, 20, tähtäsi 200 metrille. Hänen ennätyksensä (21,31) ja kisarajan (20,80) välissä oli toki puolisen sekuntia.

– Kisaraja olisi ollut täysin realistinen alitettavaksi. Jo viime kesänä kellotin 20,98, mutta tuulta oli 0,2 m/s liikaa, kertoo Illukka, jolle kisat olisivat olleet ensimmäiset aikuisten arvokisat.

– Päätähtäin on nyt elokuun alussa Paavo Nurmi Gamesissa ja Kalevan kisoissa sekä Ruotsi-ottelussa syyskuussa. Mutta voihan olla, ettei niitäkään järjestetä. Seuraava tavoite on sitten alle 23-vuotiaiden EM-kisat 2021.

Oli yleisurheilun onni, että Illukan ikäluokan jalkapallojoukkue Keimolan Kaiussa viitisen vuotta sitten hajosi. Illukka päätti keskittyä yleisurheiluun, jota hän oli jo harrastanut jalkapallon rinnalla.

– Kehitys on ollut rakettimaista. Yhtäkkiä olin Suomen huipulla ja siellä olen pysynyt, toteaa Illukka, jonka päälajit yleisurheilussa olivat alun perin pituushyppy ja kolmiloikka.

– Penikkakivut pakottivat panostamaan pikajuoksuun.

Vantaan Salamat on tarjonnut kaiken, mitä olen tarvinnut ja pyytänyt.

Viime kesänä Kalevan kisoissa Lappeenrannassa Illukka otti hopeaa sekä 100 että 200 metrillä.

– Tavoitteena oli mitali molemmilta matkoilta. Siinä mielessä meni nappiin.

Olli-Pekka Mykkäsen valmentaman Illukan tuorein mitali on helmikuulta SM-hallikisoista, missä hän oli 60 metrillä kolmas. Ulkona Illukka on juossut viimeksi kilpaa viime elokuun viimeisenä päivänä, kun hän voitti Porvoossa nuorten SM-kisoissa M22-sarjan mestaruuden 100 metrillä.

Viikko aiemmin hän oli ollut miesten Ruotsi-ottelussa paras suomalainen sekä 100 että 200 metrillä. Satasen aika 10,46 oli Illukan oma ennätys.

– Askeltyyppini sopii paremmin 200 metrille, ja sillä matkalla uskon tulevaisuudessa olevani parempi.

Illukka on tietysti mukana myös Suomen pikaviestijoukkueringissä. Kahdeksan sprintterin ryhmän piti valmentajineen leireillä huhtikuun lopulla Teneriffalla, mutta koronapandemian myötä leiri pyyhittiin kalenterista jo ennen EM-kisojen peruuntumista, kuten muutkin yleisurheilijoiden keväiset etelänleiritykset.

Pääkaupunkiseudun talvessa ei ollut lunta eikä pakkasia, mutta pikajuoksijan lihaksille ja nivelille nollakelikin on myrkkyä. Niinpä Illukka on harjoitellut pääasiassa sisätiloissa, kuten normaalitalvinakin.

– Nyt koronan myötä olen joutunut harjoittelemaan enemmän ulkona, kun sisäharjoittelupaikat ovat kiinni. Onneksi olemme pystyneet pienellä ryhmällä turvavälit säilyttäen harjoittelemaan vetoja ja tekemään ”oikeita” voimatreenejä eräässä yksityisessä sisäliikuntapaikassa, Illukka kertoo.

– Normaalisti harjoittelen paitsi Myyrmäen urheilupuistossa myös usein Helsingissä Liikuntamyllyssä ja Eläintarhan kentällä, koska Mykkäsellä on helsinkiläisiäkin valmennettavia. Mutta nyt kaikissa paikoissa on lappu luukulla.

Urheilun ehdoilla toistaiseksi elävä Riku Illukka on Vantaan Salamoiden ylivoimaisesti kirkkain tähti. Muista seuroista on tietysti riittänyt kosijoita melkein jonoksi asti.

– Vantaan Salamat on hyvä seura. Se on tarjonnut kaiken, mitä olen tarvinnut ja pyytänyt.

Kuka?

Riku Illukka

Syntynyt 21.9.1999 Vantaalla

Asuu Kivistössä

Pikajuoksija

Seura Vantaan Salamat

Valmentaja Olli-Pekka Mykkänen

Ennätykset: 100 m 10,46, 200 m 21,31

Viime kesänä Kalevan kisoissa hopeaa sekä 100 että 200 metrillä

Viime kesänä Ruotsi-ottelussa paras suomalainen sekä 100 että 200 metrillä

Edustanut Suomea alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa 2017 ja MM-kisoissa 2018 sekä alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa 2019

Pelasi 15-vuotiaaksi asti jalkapalloa Keimolan Kaiussa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 7. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 11. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 12. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 13. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 14. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 15. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 14. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.