Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riku Illukka nousi nopeasti Suomen pikajuoksijoiden terävimpään kärkeen – koronapandemia laittoi suunnitelmat uusiksi

Urheilu: Koronapandemia pyyhkäisi kauden päätavoitteen pois humauksessa vantaalaisen Riku Illukan kalenterista.

Runsaan viikon takainen uutinen ei ollut yllätys, mutta silti tyrmäys monelle suomalaiselle huippu-urheilijalle. Elokuussa Pariisissa pidettäviksi aiotut yleisurheilun EM-kisat peruttiin kokonaan. Vantaan Salamoita edustava Riku Illukka, 20, tähtäsi 200 metrille. Hänen ennätyksensä (21,31) ja kisarajan (20,80) välissä oli toki puolisen sekuntia.

– Kisaraja olisi ollut täysin realistinen alitettavaksi. Jo viime kesänä kellotin 20,98, mutta tuulta oli 0,2 m/s liikaa, kertoo Illukka, jolle kisat olisivat olleet ensimmäiset aikuisten arvokisat.

– Päätähtäin on nyt elokuun alussa Paavo Nurmi Gamesissa ja Kalevan kisoissa sekä Ruotsi-ottelussa syyskuussa. Mutta voihan olla, ettei niitäkään järjestetä. Seuraava tavoite on sitten alle 23-vuotiaiden EM-kisat 2021.

Oli yleisurheilun onni, että Illukan ikäluokan jalkapallojoukkue Keimolan Kaiussa viitisen vuotta sitten hajosi. Illukka päätti keskittyä yleisurheiluun, jota hän oli jo harrastanut jalkapallon rinnalla.

– Kehitys on ollut rakettimaista. Yhtäkkiä olin Suomen huipulla ja siellä olen pysynyt, toteaa Illukka, jonka päälajit yleisurheilussa olivat alun perin pituushyppy ja kolmiloikka.

– Penikkakivut pakottivat panostamaan pikajuoksuun.

Vantaan Salamat on tarjonnut kaiken, mitä olen tarvinnut ja pyytänyt.

Viime kesänä Kalevan kisoissa Lappeenrannassa Illukka otti hopeaa sekä 100 että 200 metrillä.

– Tavoitteena oli mitali molemmilta matkoilta. Siinä mielessä meni nappiin.

Olli-Pekka Mykkäsen valmentaman Illukan tuorein mitali on helmikuulta SM-hallikisoista, missä hän oli 60 metrillä kolmas. Ulkona Illukka on juossut viimeksi kilpaa viime elokuun viimeisenä päivänä, kun hän voitti Porvoossa nuorten SM-kisoissa M22-sarjan mestaruuden 100 metrillä.

Viikko aiemmin hän oli ollut miesten Ruotsi-ottelussa paras suomalainen sekä 100 että 200 metrillä. Satasen aika 10,46 oli Illukan oma ennätys.

– Askeltyyppini sopii paremmin 200 metrille, ja sillä matkalla uskon tulevaisuudessa olevani parempi.

Illukka on tietysti mukana myös Suomen pikaviestijoukkueringissä. Kahdeksan sprintterin ryhmän piti valmentajineen leireillä huhtikuun lopulla Teneriffalla, mutta koronapandemian myötä leiri pyyhittiin kalenterista jo ennen EM-kisojen peruuntumista, kuten muutkin yleisurheilijoiden keväiset etelänleiritykset.

Pääkaupunkiseudun talvessa ei ollut lunta eikä pakkasia, mutta pikajuoksijan lihaksille ja nivelille nollakelikin on myrkkyä. Niinpä Illukka on harjoitellut pääasiassa sisätiloissa, kuten normaalitalvinakin.

– Nyt koronan myötä olen joutunut harjoittelemaan enemmän ulkona, kun sisäharjoittelupaikat ovat kiinni. Onneksi olemme pystyneet pienellä ryhmällä turvavälit säilyttäen harjoittelemaan vetoja ja tekemään ”oikeita” voimatreenejä eräässä yksityisessä sisäliikuntapaikassa, Illukka kertoo.

– Normaalisti harjoittelen paitsi Myyrmäen urheilupuistossa myös usein Helsingissä Liikuntamyllyssä ja Eläintarhan kentällä, koska Mykkäsellä on helsinkiläisiäkin valmennettavia. Mutta nyt kaikissa paikoissa on lappu luukulla.

Urheilun ehdoilla toistaiseksi elävä Riku Illukka on Vantaan Salamoiden ylivoimaisesti kirkkain tähti. Muista seuroista on tietysti riittänyt kosijoita melkein jonoksi asti.

– Vantaan Salamat on hyvä seura. Se on tarjonnut kaiken, mitä olen tarvinnut ja pyytänyt.