Vantaa ennen ja nyt: Solki on säilyttänyt suosionsa – Esihistorian ihminen kiinnitti vyönsä samalla lailla kuin nykyihminenkin

Museoviraston kokoelmiin luetteloituja Vantaalta löytyneitä erikokoisia ja -muotoisia solkia. Stella Karlsson/Vantaan kaupunginmuseo

Solki on esine, joka on säilynyt tarpeellisena aina pronssi- ja rautakaudelta meidän päiviimme saakka.

Vantaan kaupunginmuseon suorittamilta keskiaikaisten kylätonttien kaivauksilta on löytynyt runsaasti erilaisia solkia. Solkia on useita erimuotoisia ja -kokoisia ja ne on pääosin valmistettu raudasta tai kupariseoksesta.

Solkia käytettiin vaatteissa, kuten viitoissa ja vöissä sekä kengissä. Kengänsoljet tosin olivat usein pieniä. Löydetyistä soljista suuremmat rautaiset kuuluivat luultavasti hevosten valjaisiin.

Soljet, kuten muutkin arkeologiset löydöt, kertovat arkisesta elämästä joskus hyvinkin kaukaisessa menneisyydessä.

Elämä on saattanut olla hyvin erilaista tähän päivään verrattuna, mutta myös yhtymäkohtia löytyy paljon. Esimerkiksi vyö on kiinnitetty lantion ympärille täsmälleen samalla tapaa soljen avulla niin esihistoriallisella ajalla kuin tänäkin päivänä.

Andreas Koivisto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut