Maahanmuuttajajärjestöt yhdistivät voimansa juuri ennen koronaa: hakemusten täyttämiseen tarvitaan nyt paljon apua

Svetlana Tchistiakovan mukaan useat maahanmuuttajataustaiset joutuivat nyt ottamaan ison askeleen eteenpäin asioiden hoitaamisessa sähköisesti. Marika Lumme
Marika Lumme

Marika Lumme

Erityisesti toimeentuloon liittyviin kysymyksiin on etsitty vastauksia viime viikkoina vantaalaisista maahanmuuttajajärjestöistä. Vuoden alussa Vantaalla käynnistyi Tsempataan!-hanke, jossa on mukana neljä maahanmuuttajajärjestöä. Hankkeen tavoitteena on muun muassa Vantaalla asuvien maahanmuuttajataustaisten ihmisten hyvinvoinnin lisääminen ja sosiaalisten suhteiden parantaminen.

Kun hanke alkoi, ei kukaan osannut arvata millainen keväästä tulisi ja kuinka tärkeään rooliin järjestöjen jakama tieto nousisi. Tsempataan!-hankkeessa ovat mukana Vantaan Venäläinen Klubi ry, Hakunilan kansainvälinen yhdistys, Itä-Vantaan somalikulttuuriyhdistys ry ja Sahan-seura, joista jokaisesta on yksi tsemppari auttamassa ihmisiä.

Vantaan Venäläinen Klubi -yhdistykseen kuuluva Svetlana Tchistiakova sanoo erilaisten kysymysten määrän nousseen heti maaliskuun puolivälissä, kun koronavirus iski toden teolla suomalaiseen yhteiskuntaan. Hankkeen projektikoordinaattorina toimivan Tchistiakovan mukaan alkuvaiheessa yhdistykset ja seurat tekivät töitä, jotta saisivat jäsenilleen tietoa esimerkiksi hygieniaohjeista.

– Kohderyhmämme ovat haavoittuvassa asemassa. Monilla ei ole digitaalisia taitoja tai edes välineitä. Kaikilla ei ole edes lukutaitoa, hän kertoo.

Digitaidot nousivat suureksi haasteeksi, kun koronavirus toi monenlaisia rajoitteita ja sulki yhdistysten toimitilat, joissa apua ja ohjausta annettiin vielä helmikuussa neljä kertaa viikossa.

– Veimme kaiken toiminnan nettiin. Tämä on ollut todella iso haaste, jossa olemme kuitenkin onnistuneet. Asiakasmäärämme on kasvanut jatkuvasti, hän kertoo.

Monilla ei ole digitaalisia taitoja tai edes välineitä.

Svetlana Tchistiakova

Tchistiakova sanoo vuoden alusta hankkeessa mukana olevien järjestöjen ja yhdistysten auttaneen lähes 300 Vantaalla asuvaa maahanmuuttajataustaista perhettä.

– Perustoimentulotukeen liittyviin hakemuksiin on nyt kaivattu eniten apua. Moni on lomautettu tai jäänyt kokonaan työttömäksi. Jos ei osaa kieliä, hakemuksen tekeminen voi olla mahdotonta yksin, Tchistiakova selvittää.

Sahan-seuraan kuuluva Mubarak Osman on yksi hankkeen tsemppareista. Hän sanoo seuraan kuuluvan noin 350 henkilöä, joista suurin osa on somalialaisia. Erilaisten hakemuksiin on Osmanin mukaan kaivattu eniten apua koronan aikana.

– Esimerkiksi yrittäjät ja perheet kaipaavat tietoa tukimahdollisuuksista ja siitä, kuinka hakemukset täytetään. Hygienia-asiat ovat itsestään selvyyksiä, niistä ei ole tarvinnut valistaa, Osman sanoo.

Suuri huoli järjestöillä on ollut niistä maahanmuuttajataustaisista kaupunkilaisista, joita kukaan ei ole tavoittanut. Tsempataan!-hanke on viestinyt ja tiedottanut asioista nettisivujen ja sosiaalisen median kautta.

– Harkitsimme tiedotteiden jakamista koteihin, mutta valitettavasti siihen meillä ei ole ollut resursseja, hän toteaa.

Jos henkilöllä ei ole käytössä tietokonetta tai älypuhelinta, ja jos vieläpä lukutaito puuttuu, tieto ei saavuta.

– Lukutaidottomuutta on erityisesti somalitaustaisten keskuudessa. Heillä kuitenkin onneksi viestin välitys kulkee usein hyvin suusta suuhun, Tchistiakova sanoo.

Vantaan Venäläisen Klubin jäsenet ovat saaneet tiedotteita koronaviruksen aikana keskimäärin kaksi päivässä. Mukana on Vantaan kaupungin tiedotteita poikkeustilaan ja koronavirukseen liittyen sekä muiden viranomaisten tiedotteita. Tiedotteita on tavoitteena jakaa mahdollisimman monella kielellä. Vantaan kaupunki on tiedottanut koronavirukseen liittyvistä asioista seitsemällä eri kielellä.

– Enää ei muistuteta käsienpesusta tai yskimisestä hihaan. Uskomme, että se tieto on mennyt perille. Nyt keskitytään esimerkiksi koulujen avaamiseen ja töiden saamiseen. Moni on halunnut etsiä esimerkiksi kesätöitä.

Hanke

Maahanmuuttajärjestöjen yhteistyö

Vuoden alussa alkaneen Tsempataan!-hankkeen tavoitteena on muun muassa

edistää maahanmuuttajien sosiaalista toimintakykyä, hyvinvointia ja työllistymistä.

Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Vantaan kaupungin, Uudenmaan TE-toimiston sekä muiden järjestöjen ja viranomaisten kanssa.

Hankkeessa toimii neljä tsempparia mukana olevista järjestöistä: Vantaan Venäläinen Klubi ry, Hakunilan kansainvälinen yhdistys, Itä-Vantaan somalikulttuuriyhdistys ry ja Sahan-seura.

Tsempataan!-hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun. Hankeen budjetti on noin 900 00 euroa ja sen rahoittaa Stea.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut