Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjastot auki heti, ravintolatkin ensi kuussa – Näin hallitus purkaa koronarajoituksia

Koronaviruspandemiasta johtuvia rajoituksia puretaan Suomessa asteittain. Hallitus tiedotti aiheesta maanantaina illalla.

Tänään sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi Ylen aamussa, että rajoitusten asteittaisen purkamisen aikana hallitus seuraa koko ajan tilanteen kehittymistä ja ottaa tarvittaessa askeleita takaisinpäin.

Hallituksen linjauksessa oli hyviä uutisia kirjojen ystäville, sillä rajoitusten purku aloitetaan kirjastoista. Ne saavat avata ovensa välittömästi.

Ulkoharrastuspaikat avataan 14. toukokuuta alkaen. Kokoontumisrajoituksia on kuitenkin yhä noudatettava.

Esimerkiksi maatilojen kaipaamaa kausityövoimaakin saatetaan saada taas Suomeen, sillä rajaliikenteen rajoituksia puretaan 14. toukokuuta alkaen. Aluksi sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Schengen-alueelta. Sen sijaan vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin.

Suomi pitää hallituksen mukaan tärkeänä, että rajaliikenteen rajoitusten purkutoimia koordinoidaan EU-tasolla.

Kesäkuun alussa saavat avautua asteittain ravitsemisliikkeet. Edellytyksenä on kuitenkin, että koronatilanne sen sallii. Ravintoloiden avaaminen edellyttää hallituksen mukaan lainsäädännön muokkaamista siten, että toiminnalle voidaan asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia.

1. kesäkuuta alkaen avataan asteittain myös valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Samaan aikaan sallitaan urheilukilpailujen ja -sarjojen aloittaminen erityisjärjestelyin.

Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on edelleen kiellettyä heinäkuun loppuun saakka.

Kokoontumisrajoituksia kuitenkin höllätään kesäkuun alusta lähtien niin, että yhteen paikkaan voisi kokoontua enintään 50 ihmistä kerrallaan. Tämä pätee suositukseen perustuvana toimintaohjeena myös muihin kuin julkisiin kokoontumisiin. Tällä hetkellä kokoontuminen on sallittua korkeintaan 10 hengen kesken.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, kuten huvipuistoissa ja eläintarhoissa, asiakasmääriä rajataan, turvaetäisyyksistä huolehditaan ja hygieniasta tiedotetaan.

Jo aiemmin on tiedotettu, että peruskoulut avaavat ovensa 14. toukokuuta. Nyt hallitus linjaa, että samaan aikaan on mahdollista siirtyä lähiopetukseen myös lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja vapaassa sivistystyössä. Hallitus suosittelee kuitenkin etäopetuksen jatkamista näissä oppilaitoksissa lukukauden loppuun.

Myös etätyösuositus jatkuu toistaiseksi ja suositusta arvioidaan uudelleen vasta kesän jälkeen.

Samoin yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä.

Esimerkiksi hoivayksiköissä kuitenkin etsitään uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.

Rajoituksia voidaan nyt purkaa, koska koronavirusepidemian kasvu on Suomessa pysähtynyt.

Hallitus kuitenkin muistuttaa, että vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, se voi kiihtyä uudelleen.