Mopoilevien nuorten edustaja kommentoi uutta lakia – "Ihan ookoo, että poliisi puuttuu ajoon, jonka tarkoituksena on vain kiusanteko"

Mopoilevat Nuoret ry:n puheenjohtaja Roni Suorelan mielestä on hyvä, että poliisi puuttuu ajeluun, jonka tarkoituksena on vain naapuruston kiusaaminen. Tiina Örn

Tiina Örn

– Onko Vantaalla enää edes olemassa korttelirallikulttuuria? pohtii Mopoilevat Nuoret ry:n puheenjohtaja Roni Suorela, kun häneltä kysytään, onko korttelirallien aika ohi uuden tieliikennelain tultua voimaan.

Kesäkuun alussa voimaan tuleva laki kieltää tarpeettoman ja häiritsevän ajoneuvolla ajon koko maassa. Aiemmin se on ollut kiellettyä vain taajamissa.

– Vantaalla on aiemminkin ollut mahdollista sakottaa turhasta ja häiritsevästä ajelusta, muistuttaa Suorela.

Korttelirallista on hänen mukaansa kyse silloin, kun pienessä kunnassa ajetaan kahden liikenneympyrän väliä illasta toiseen.

– Ruskeasannan Shellin kokoontumiset tai ajo Ala-Tikkurilan Shellille eivät ole korttelirallia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Suorelan mielestä on "ihan ookoo", että poliisi puuttuu mopoilla tai muilla ajoneuvoilla ajoon, jonka tarkoituksena on vain aiheuttaa häiriötä, kiusata naapurustoa.

Hän kuitenkin uskoo lain tulkinnan olevan hyvin vaikeaa.

– Miten jokin ajaminen voidaan määritellä turhaksi? Eihän kukaan pysty määräämään, etten voi esimerkiksi lähteä kodista ja ajaa takaisin samaa katua vaikka sata kertaa päivässä, Suorela pohtii.

Itä-Uudenmaan poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan ylikomisario Jussi Huhtela on epäileväinen sen suhteen, että tarpeeton ja häiritsevä ajo vähenisi merkittävästi uuden lain myötä. Tieliikennelain nuodattamisen valvominen on poliisille suuri työkenttä .

–  Näkisin tämän asian niin, että häiritsevää ja tarpeetonta ajamista koskeva rajoitus tarjoaa poliisille hyvän toimintapohjan puuttua tällaiseen menettelyyn.

Pystyykö poliisi siis valvomaan lain noudattamista esimerkiksi Vantaalla?

– Pystyy. Olemmehan tehneet sitä tähänkin asti.

Miten laki vaikuttaa kokoontumisajoihin, kuten mopomiitteihin?

– Ei mitenkään nykyisestä poikkeavasti. Tällaiseen ajeluun voidaan puuttua jo nykyisen tieliikennelain perusteella. Lisäksi erilaiset mopo- ja automiitit voivat olla kokoontumislain tarkoittamia yleisötilaisuuksia, joiden järjestämiseen ja turvallisuuteen liittyvät velvollisuudet sekä niiden laiminlyönti voivat olla kokoontumisrikkomuksia, vastaa Huhtela.

Suorela edustaa mopoilevia nuoria ja harmittelee sitä, että mopolla liikkuvat joutuvat usein silmätikuiksi.

– Mopon ääni on erilainen ja siksi sitä voidaan pitää häiritsevämpänä kuin muiden ajoneuvojen ääntä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut