Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa on Pohjoismaiden vanhimmat synnyttäjät

Suomessa on Pohjoismaiden vanhimmat synnyttäjät, selviää THL:n tänään julkaisemista tilastoista. Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2018.

Suomi johtaa Pohjoismaiden ikätilastoa sekä kaikkien synnyttäjien keski-iän että 35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuuden osalta.

Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli vuonna 2018 Suomessa 31 vuotta.

Kovin paljon nuorempina ei synnytetä naapurissakaan, sillä keski-ikä oli Tanskassa 30,9 sekä Ruotsissa ja Norjassa 30,5. Pohjoismaiden alhaisin keski-ikä oli Islannissa, 30 vuotta.

Pohjoismaiset naiset ylipäätään hankkivat lapsia vanhempana kuin aiemmin ja synnyttäjien keski-ikä on noussut kaikissa Pohjoismaissa.

35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuus on THL:n mukaan kasvanut merkittävästi jo vuosikymmeniä. Yli 35-vuotiaiden osuus kaikista synnyttäjistä oli vuonna 2018 kaikissa Pohjoismaissa yli viidenneksen.

Eniten yli 35-vuotiaita synnyttäjiä oli Suomessa, 23,6 prosenttia, ja vähiten Islannissa, 20,3 prosenttia.

– Ilmiön taustalla on lapsenhankinnan lykkääminen kaikissa Pohjoismaissa, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.