Imetyksen tuki -järjestöön tulvii nyt hätääntyneitä yhteydenottoja vastasyntyneiden vanhemmilta– "Voi olla pidempiaikaisia seurauksia suomalaisten perheiden hyvinvointiin"

Kuvituskuva. Sauvo Jylhä / Arkisto

Minna Harmaala

Imetyksen tuki ry:n tukikanaviin tulvii päivittäin hätääntyneitä yhteydenottoja vastasyntyneiden lasten vanhemmilta, järjestö tiedottaa.

Usein yhteydenoton aiheena on kiireellistä apua vaativa huoli vauvan kasvusta tai haastava imetysongelma.

Imetyksen tuki ry:n mukaan vauvaperheiden ohjausta ja tukea on koronavirustilanteen takia vähennetty monissa synnytyssairaaloissa ja neuvoloissa. Tämä on järjestön mukaan johtanut siihen, ettei äitiä aina voida ohjata ammattilaisavun piiriin eikä perheille voida taata asiantuntevaa apua esimerkiksi imetyksen saamiseen kivuttomaksi tai vauvan riittävän kasvun ja laadukkaan varhaisravitsemuksen takaamiseksi.

– Tällä hetkellä Imetyksen tuki ry ja sen vapaaehtoiset vertaistukijat hoitavat selvästi terveydenhuollolle kuuluvaa tehtävää. Tilanne on kestämätön, sillä vertaistukijoilla ei ole edellytyksiä toteuttaa vaativan tason imetysohjausta turvallisesti, tiedotteessa sanotaan.

Imetyksen tuki ry:n mukaan koronavirustilanne heikentääkin tuoreiden perheiden hyvinvointia.

Perheiden vaikeudet nousevat esiin myös kyselyssä, jonka Imetyksen tuki ry on tehnyt epidemia-aikana synnyttäville. Monet äidit kertovat siinä jo odotusaikana alkaneesta ahdistuksesta.

Tilanne on kestämätön.

Rintamaito sisältää monia epidemia-aikana tärkeitä immuunipuolustusta tukevia tekijöitä, Imetyksen tuki ry muistuttaa.

Imetys on tärkeää myös lapsen pitkän aikavälin terveyden vuoksi.

Imetyksen tuki ry:n mukaan imetyksen tukeminen on aina myös vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tukemista.

– Tällä hetkellä useat perheet jäävät tätä tukea vaille. Tilanteeseen tulee pikaisesti löytää ratkaisuja. Jos näin ei tehdä, sillä voi olla pidempiaikaisia seurauksia suomalaisten perheiden hyvinvointiin, tiedotteessa sanotaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut