Koronauutisten herättämä pelko on laantunut, selviää Mediatalo Keskisuomalaisen tunnedatasta – "Riski tartuntojen lisääntymisestä voi olla todellinen"

Kuvituskuva. Katja Juurikko / Arkisto

Minna Harmaala

Vaikka THL on arvioinut koronavirusepidemian huipun olevan vielä edessä, uutisoinnin koronahuippu näyttää olevan jo ohi. Viikoittaisten koronavirustartuntojen vähentyessä uutisten herättämien tunteiden määrä on laskenut matalammaksi kuin ennen epidemiaa.

Tämä selviää NayaDaya Oy:n analyysista, jonka yritys on tehnyt Mediatalo Keskisuomalaisen kaupunki- ja maakuntalehtien uutisten tunnedatasta. Keskisuomalaisen juttujen lukijat voivat jutun lopussa valita, minkä tunteen lukeminen herätti. Myös tämä juttu on Mediatalo Keskisuomalaisen tuotantoa.

Kuuden kuukauden tunnedata paljastaa yhä selvemmin tunteiden yhteyden koronavirusepidemian kulkuun sekä taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin.

Tunteet ovat aaltoilleet voimakkaasti epidemiaan liittyvien tapahtumien yhteydessä, sanoo NayaDaya Oy:n tieteellinen neuvonantaja, tohtori Marcello Mortillaro tiedotteessa.

Kriisin alussa pelko kasvoi nopeasti, mutta on viime viikkoina hiipunut.

– Uutisia kohtaan ilmaistu pelko on korreloinut muun muassa tartuntoihin, pörssikursseihin, lomautuksiin ja työttömyyteen. Ymmärrys kansalaisten tunteista epidemian aikana mahdollistaa empatian päätöksenteossa, tiedottamisessa ja journalismissa, sanoo tunneviestintää ja tunteiden vaikutuksia käyttäytymiseen tutkiva Mortillaro tiedotteessa.

Uutisvyöryn ja tunnekuohun tasaantuessa median on löydettävä tasapaino epidemian ja muiden uutistapahtumien välille, sanoo Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen tiedotteessa. Muuten uhkana on kyllästyminen.

– Jos kansalaiset väsyvät koronavirusuutisiin ja kokevat, ettei fyysiseen etäisyyteen ole enää yhtä painavaa syytä kuin epidemian alussa, eritoten kun rajoitteita nyt asteittain puretaan, riski tartuntojen lisääntymisestä voi olla todellinen.

Maailmalla kyllästymisestä on jo esimerkkejä. Muun muassa Iso-Britanniassa merkittävä osa yleisöstä kyllästyi Reuters-instituutin tutkimuksen mukaan Brexit-kinasteluun ja alkoi vältellä uutisia negatiivisen tunteiden ja voimattomuuden takia.

Koronavirusepidemian vaikutuksia suomalaisten tunteisiin ja käyttäytymiseen seurataan osoitteessa www.nayadaya.com/korona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.