Espoolaisbemareihin kohdistuneesta murtosarjasta miljoonavahingot – asukkaan aamuöinen havainto epäillystä tekijästä kullanarvoinen

Espoota viime syksystä asti piinannut BMW-autoihin kohdistunut murtosarja on siirtymässä poliisilta syyteharkintaan, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Bemarin omistavat espoolaiset hankkivat jopa riistakameroita valvomaan autojaan rikosaallon velloessa Espoon eri alueilla.

Järjestelmälliset BMW-ajoneuvojen elektroniikkaan kohdistuneet anastukset alkoivat Espoossa vuoden 2019 loka-marraskuussa. Anastukset tapahtuivat pääosin Laajalahden, Mankkaan ja Pohjois-Tapiolan alueilla. Lyhyen tauon jälkeen anastukset alkoivat uudelleen vuodenvaihteessa, kerrotaan tiedotteessa. Tutkinnanjohtaja Klaus Geigerin mukaan tapauksia on tullut poliisin tietoon yhteensä 58 kappaletta.

– Poliisin tämänhetkisten tietojen perusteella anastetun omaisuuden kokonaismäärä on arviolta 290 000–320 000 euroa. Vahinkojen kokonaismäärä on lähes miljoona euroa, Geiger kertoo tiedotteessa.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että rikoksentekijä pääsi autoihin ikkunan rikkomalla, jonka jälkeen autoista irrotettiin esimerkiksi ohjauspyörä, turvatyyny, ohjainrulla, mittaristo ja keskikonsolin keskusyksikkö. Rikokset olivat selkeästi ammattimaisesti tehty.

Poliisi tiedotti rikoksista valtakunnallisesti kansalaishavaintojen saamiseksi. Tämä taktiikka onnistui ja poliisi sai aamuyöllä 20. tammikuuta asukkaan havainnon mahdollisesta tekijästä Tapiolassa. Poliisipartio otti epäillyn nopeasti kiinni. Kiinniottopaikan lähistöltä löytyi ajoneuvoja, joihin oli murtauduttu ja yritetty anastaa elektroniikkaa, kerrotaan tiedotteessa.

Tutkinnanjohtaja Geigerin mukaan poliisin käsitys oli, että kiinniotetulla täytyi olla rikoskumppani anastetun omaisuuden kätkemiseksi, siirtämiseksi tai saamiseksi pois maasta. Tutkinnan edetessä tutkinta keskittyikin toiseen Viron ja Suomen välillä matkaavaan henkilöön, joka saatiin viranomaisten ptr-yhteistyön (poliisi, tulli, raja) avulla identifioitua.

– Henkilön matkat ja ajoneuvoihin kohdistuneet rikokset ajoittuivat samoihin ajankohtiin. Suomen poliisin pyynnöstä Viron poliisi pysäytti henkilön Tallinnan satamassa ja hänen hallustaan löytyi Espoossa ajoneuvoista anastettua elektroniikkaa, Geiger kertoo.

Rikosasiaa on tutkinnan alkuvaiheesta asti suunnattu syyteneuvottelumenettelyyn. Anastuksista epäilty henkilö on syyteneuvottelussa kertonut tapahtumista ja myöntää tekonsa pääpiirteittäin. Häntä epäillään törkeistä varkauksista. Toista henkilöä epäillään törkeistä kätkemisrikoksista, mutta hän ei ole myöntänyt osallisuuttaan tekoihin.

Rikosten tutkinta on suoritettu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä. Esitutkinta on nyt päätetty ja siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut