Espoolaisbemareihin kohdistuneesta murtosarjasta miljoonavahingot – asukkaan aamuöinen havainto epäillystä tekijästä kullanarvoinen

BMW-merkkisiin autoihin kohdistunut murtosarja alkoi viime syksynä. Kuvituskuva. Arkisto / Jyrki Hämäläinen

Espoota viime syksystä asti piinannut BMW-autoihin kohdistunut murtosarja on siirtymässä poliisilta syyteharkintaan, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos. Bemarin omistavat espoolaiset hankkivat jopa riistakameroita valvomaan autojaan rikosaallon velloessa Espoon eri alueilla.

Järjestelmälliset BMW-ajoneuvojen elektroniikkaan kohdistuneet anastukset alkoivat Espoossa vuoden 2019 loka-marraskuussa. Anastukset tapahtuivat pääosin Laajalahden, Mankkaan ja Pohjois-Tapiolan alueilla. Lyhyen tauon jälkeen anastukset alkoivat uudelleen vuodenvaihteessa, kerrotaan tiedotteessa. Tutkinnanjohtaja Klaus Geigerin mukaan tapauksia on tullut poliisin tietoon yhteensä 58 kappaletta.

– Poliisin tämänhetkisten tietojen perusteella anastetun omaisuuden kokonaismäärä on arviolta 290 000–320 000 euroa. Vahinkojen kokonaismäärä on lähes miljoona euroa, Geiger kertoo tiedotteessa.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että rikoksentekijä pääsi autoihin ikkunan rikkomalla, jonka jälkeen autoista irrotettiin esimerkiksi ohjauspyörä, turvatyyny, ohjainrulla, mittaristo ja keskikonsolin keskusyksikkö. Rikokset olivat selkeästi ammattimaisesti tehty.

Poliisi tiedotti rikoksista valtakunnallisesti kansalaishavaintojen saamiseksi. Tämä taktiikka onnistui ja poliisi sai aamuyöllä 20. tammikuuta asukkaan havainnon mahdollisesta tekijästä Tapiolassa. Poliisipartio otti epäillyn nopeasti kiinni. Kiinniottopaikan lähistöltä löytyi ajoneuvoja, joihin oli murtauduttu ja yritetty anastaa elektroniikkaa, kerrotaan tiedotteessa.

Tutkinnanjohtaja Geigerin mukaan poliisin käsitys oli, että kiinniotetulla täytyi olla rikoskumppani anastetun omaisuuden kätkemiseksi, siirtämiseksi tai saamiseksi pois maasta. Tutkinnan edetessä tutkinta keskittyikin toiseen Viron ja Suomen välillä matkaavaan henkilöön, joka saatiin viranomaisten ptr-yhteistyön (poliisi, tulli, raja) avulla identifioitua.

– Henkilön matkat ja ajoneuvoihin kohdistuneet rikokset ajoittuivat samoihin ajankohtiin. Suomen poliisin pyynnöstä Viron poliisi pysäytti henkilön Tallinnan satamassa ja hänen hallustaan löytyi Espoossa ajoneuvoista anastettua elektroniikkaa, Geiger kertoo.

Rikosasiaa on tutkinnan alkuvaiheesta asti suunnattu syyteneuvottelumenettelyyn. Anastuksista epäilty henkilö on syyteneuvottelussa kertonut tapahtumista ja myöntää tekonsa pääpiirteittäin. Häntä epäillään törkeistä varkauksista. Toista henkilöä epäillään törkeistä kätkemisrikoksista, mutta hän ei ole myöntänyt osallisuuttaan tekoihin.

Rikosten tutkinta on suoritettu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä. Esitutkinta on nyt päätetty ja siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.