Apteekit myyvät kertakäyttömaskeja nyt 2–3 euron hintaan

Suojamaskeja oli alkuviikosta varsin hyvin saatavilla vantaalaisissa apteekeissa. Marjo J. Rämö
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Soittokierros vantaalaisiin apteekkeihin kertoo, että kertakäyttöisten suu- ja nenäsuojien hinnat ovat nyt noin 2–3 euron paikkeilla 10 kappaleen tai pienemmissä erissä myytyinä.

Maskeja oli alkuviikosta suhteellisen hyvin saatavilla. Viidestä apteekista vain yhdessä ei ollut tuotetta hyllyssä.

Useissa apteekeissa tuotetta myydään alle 10 kappaleen erissä kovan kysynnän vuoksi. Tikkurilan Asema Apteekissa ja Korson Apteekissa myynnissä oli myös 50 kappaleen paketti.

Apteekeista kerrotaan, että niillä on ollut samanlaisia ongelmia suojavarusteiden tilaamisessa kuin kunnilla ja sairaanhoitopiireillä.

Apteekit tilaavat tuotteita suoraan tavarantoimittajalta. Hinnat ovat moninkertaiset korona-aikaa edeltävään tasoon ja kaikenlaista tarjoajaa on liikkeellä, kertoo apteekkari Jussi Marjanen Martinlaakson Apteekista.

Tilatun tuotteen saaminen on varmaa vasta sitten, kun tuote on saapunut.

Asiakkaalta pyydettävään hintaan vaikuttaa sisäänostohinta.

Jumbon Apteekin apteekkari Jari Kivirannan mukaan näyttää siltä, että hinnat ovat halpenemassa ja tavaraa on nyt paremmin saatavilla.

Jumbon Apteekissa 10 suojaimen pussi maksoi maanantaina 29,90 eli noin 3 euroa kappale. Kiviranta kertoo tällä hetkellä myytävän suojamaskin verollisen sisäänostohinnan olleen noin kaksi euroa.

Vantaan kaupunki on ostanut kevyitä suojaimia (VS 24.4) kalleimmillaan yhden euron kappalehintaan. Apteekkeja edullisempaan ostohintaan vaikuttaa tilauserien suuruus.

Siinä missä kaupunki ostaa kerralla 200 000 maskia, yhden apteekin tilaus voi olla joitakin tuhansia – tai sen verran mitä tavarantoimittajalta kulloinkin saadaan.

Apteekkari Christel Monnin Tikkurilan Ykkösapteekista sanoo, että suojaimista saadut katteet ovat pieniä.

– Ajattelen, että maskit ovat enemminkin palvelutuote.

Ykkösapteekki kuuluu Laatuapteekkien ketjuun, mutta ketjulla ei ole yhteistä hankintaa tai jakelukanavia ketjun sisällä.

Jumbon Apteekki on saanut hankittua erän suojaimia Yliopiston Apteekin kumppaniapteekkina, jolloin sisäänostohinta oli suuren erän vuoksi edullisempi.

– Edullisempi hinta näkyi myös asiakkaalle. Tämä erä on jo myyty, Kiviranta kertoo.

Suomessa ei ole annettu virallista suositusta maskien käytöstä julkisilla paikoilla.

Hallitus ilmoitti maanantaina, että se teettää selvityksen maskien käytöstä.

Mikäli suositus annettaisiin, lisääntyisi maskien kysyntä, mikä voisi tarkoittaa hintojen nousua. Apteekkien ohella suojamaskeja myydään myös muissa liikkeissä.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut