Vantaan kouluissa valmistaudutaan lähiopetukseen: ruokapöytiä liikuntasaliin ja ovenkahvojen tiiviimpi putsaus – "Nyt meillä on mahdollisuus nähdä lapset"

Aurinkokiven koulun rehtorin Sari Silanderin mukaan ruokailun järjestäminen on yksi suurimmista haasteista. Aurinkokiven koulun ruokalassa lounastaa ala- ja yläkoululaisten lisäksi myös osa päiväkotilaisista. – Viemme puolet pöydistä liikuntasaliin ja porrastamme ruoka-ajat. Johanna Erjonsalo
Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan perusopetuksessa on tällä viikolla aloitettu toden teolla valmistautuminen koulujen avaamiseen etäjakson jälkeen torstaina 14. toukokuuta lähtien.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan kaupunki tekee kouluille ohjeet Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien ohjeiden pohjalta. Ohjeiden tekeminen ja vieminen käytäntöön on iso ponnistus, koska jokainen koulu on erilainen.

Kalon mukaan päätavoitteena on huolehtia, että koronatartuntariskit ovat mahdollisimman pienet.

– Tämän hetkisten tietojen mukaan opetusta tullaan kouluissa järjestämään porrastetusti ja mahdollisista porrastuksista tiedotetaan oppilaita koulukohtaisesti, Kalo kertoi torstaina.

Porrastaminen toteutetaan todennäköisesti siten, että pienten koululaisten päivä alkaa heti aamulla ja isommat koululaiset tulevat myöhemmin. Porrastusta vaaditaan myös välituntien ja ruokailun järjestämiseen.

– Ruokailu on yksi haaste ja sen järjestämistä suunnitellaan parhaillaan. Alustavan suunnitelman mukaan ruokasalissa pitkän matkan päässä toisistaan syö muutamia luokkia. Sen lisäksi hyödynnämme ruokasalien lähellä olevia luokkatiloja.

Käytämme paljon aikaa kuulumisten vaihtoon.

Sari Silander, rehtori

Ruoan jakamiseen etsitään myös toimivaa ja mahdollisimman riskitöntä keinoa.

– Oppilaat tulevat syömään luokka kerrallaan. Luokkien välissä esimerkiksi pyyhitään linjasto, vaihdetaan ottimet ja desinfioidaan juomapisteet, Kalo selvitti.

Kalon mukaan lähtökohtana on, että oppilaat opiskelevat vain oman luokan kanssa niin pitkälle kuin mahdollista. Hän sanoo, että isompien koululaisten kanssa joitain poikkeustilanteita voi tulla muun muassa valinnaisaineiden opetuksessa.

– Opetuksessa noudatetaan yleisiä turvallisuusohjeita välttäen tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Koulujen omien tilojen lisäksi osa oppilaista opiskelee lähellä olevissa toisen asteen oppilaitosten tiloissa ja nuorisotiloissa. Näin olemme saamme lisättyä väljyyttä koulutiloihin, hän sanoi.

Koulut ilmoittavat kaikista käytännön järjestelyistä ja muutoksista huoltajille viimeistään 12. toukokuuta.

Aurinkokiven yhtenäiskoulussa kaikille koululaisille nimetään oma kotiluokka, jossa kukin ryhmä opiskelee kahden viikon ajan. Rehtori Sari Silanderin mukaan opettajat vaihtuvat yläkoulun oppilailla aineiden mukaan.

Silander kokee, että Aurinkokivessä erityisjärjestelyt onnistuvat melko helposti, sillä väljyyttä löytyy. Vaikka koulussa on noin 900 oppilasta, ei talo ja syksyllä käyttöön otettu laajennus ole vielä ääriään myöten täynnä. Myös oppilaiden lukujärjestyksistä tehdään porrastetut.

– Suunnittelemme, että otamme varauloskäyntejä tarpeen mukaan käyttöön. Ideana on, että oppilaat tulevat sisälle ovesta, joka sijaitsee lähimpänä omaa luokkaa, Silander kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Silander kertoi etäopetuksen olleen aluksi suuri ponnistus, joka on kuitenkin sujunut todella hienosti. – Tästäkin muutoksesta selvitään, vaikka töitä ja suunnittelua se vaatii. Olen todella ylpeä henkilökunnasta sekä oppilaista, Silander korosti. Johanna Erjonsalo

Hygieniaohjeita pyritään Silanderin mukaan noudattamaan niin tarkkaan kuin mahdollista ja ohjeistusta tarkennetaan, kun tarkennettu hygieniaohje kouluille saadaan. Käsidesinfiointiaineita ei kuitenkaan todennäköisesti tule esimerkiksi sisäänkäynteihin, vaan kädet käydään pesemässä luokissa ja vessoissa. Siivousvälejä, kuten oven kahvojen putsausta, tullaan Silanderin mukaan tekemään tiiviimmin.

– Jokaisen täytyy ymmärtää, että pyrimme noudattamaan turvavälejä ohjeistusten mukaisesti, mutta se ei kouluissa ole joka hetki mahdollista, Silander painotti.

Ruokailun järjestäminen on Silanderin mukaan iso haaste.

– Yleensä 900 ihmistä syö meillä 1,5 tunnin aikana. Nyt todennäköisesti ruokaillaan 10 ja 13.30 välillä.

Silander kertoi etäopetuksen olleen aluksi suuri ponnistus, joka on kuitenkin sujunut todella hienosti.

– Tästäkin muutoksesta selvitään, vaikka töitä ja suunnittelua se vaatii. Nyt meillä on mahdollisuus nähdä lapset. Käytämme paljon aikaa kuulumisten vaihtoon.

Vantaan lukiolaiset opiskelevat kevätlukukauden loppuun etänä. Varian opiskelijat palaavat porrastetusti lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen.

Opettajien huoli

”Herättää hämmennystä”

Vantaan perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu Jukka Mölsä on saanut useita puheluita opettajilta viikon aikana.

– Päätös avata koulut kahdeksi viikoksi herättää paljon hämmennystä, hän kertoo.

Mölsän mukaan erityisen huolissaan ovat opettajat, jotka itse kuuluvat riskiryhmään tai joiden läheiset ovat koronaviruksen riskiryhmäläisiä. Myös raskaana olevat opettajat ovat kertoneet huolestaan.

– Opettajat kaipaavat selkeitä ohjeita kuinka tulee toimia. Moni myös harmittelee hyvin sujuneen etäopetuksen loppumista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut