Vantaan päättäjät eri mieltä markettien sijoittelusta – "Kauppoihin päästävä lihasvoimalla tai julkisilla"

Alueet: Päättäjät pohtivat, millaisen päivittäistavarakaupan saa sijoittaa Porttipuistoon.

Vantaan kaupunginhallituksen jäsen Pentti Puoskari (sd.) muistaa, kuinka vuosia sitten silloinen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi Helsingin Sanomissa kauppakeskus Jumbon olevan väärässä paikassa.

– Kyllä siinä monelta vantaalaiselta menivät kahvit väärään kurkkuun, mutta tottahan se on, ettei Jumbo ole kaupungin kehityksen kannalta ihan parhaalla paikalla, toteaa yleiskaavatoimikunnassakin vaikuttava Puoskari.

Puoskari lisää ymmärtävänsä niitä vantaalaisia, joiden mielestä Jumboon ei pääse julkisilla niin kätevästi kuin seudullisesti tärkeään kauppakeskukseen tulisi päästä.

Sama vika on Tammiston kauppakeskittymän sijainnissa.

– Juhlapyhien alla autoilija joutuu jonottamaan Tammistossa jopa tunnin, Puoskari sanoo.

Kuntapäättäjänä Puoskari haluaa kuitenkin katsoa eteenpäin. Tällä hetkellä on nähtävillä Vantaan uusi yleiskaava 2020. Sillä ohjataan kauppojen, myös kauppakeskittymien ja suurien markettien sijoittumista. Vantaan halutaan kasvavan sisäänpäin. Se tarkoittaa eläviä kaupunkikeskustoja peltomarkettien sijaan.

Keskustoihin on jo suunnitteilla uusia isoja kauppoja.

– Kauppoihin tulee päästä lihasvoimaa käyttämällä tai julkisilla kulkuvälineillä, Puoskari kuvaa.

Kauppojen sijoittelusta on jo syntynyt päättäjien välillä erimielisyyksiä. Kaupunginhallituksessa käytiin vääntöä siitä, millaisia kauppoja saa sijoittaa Porttipuistoon.

Ehdotusta, että Porttipuistoon, Vantaanporttiin ja Tammistoon ei saisi sijoittaa lainkaan päivittäistavarakaupan suuryksiköitä eli hypermarketteja kannattivat vasemmisto ja vihreät.

– Suuryksiköt ovat esimerkiksi K-Citymarketteja ja Prismoja, sanoo Puoskari.

Kokoomuksen Sakari Rokkanen ehdotti, että Hakunilan kupeessa sijaitsevaan Porttipuistoon saisi sijoittaa hypermarketteja. Ehdotus hylättiin.

Puoskarin mukaan hypermarketin sijoittaminen Porttipuistoon olisi voinut uhata Hakunilan keskustan kehittämistä.

Rokkanen näkee asian toisin. Hän muistuttaa hypermarkettien vaativan tilaa.

– Pahoin pelkään, että jos Porttipuistoon ei saa rakentaa hypermarkettia, niin sellaista ei tule Hakunilan lähelle lainkaan, ja hakunilalaiset joutuvat jatkossakin ajamaan Itäkeskukseen tai Jumboon halutessaan asioida isossa marketissa.

Rokkanen toteaa hakunilalaisten odottaneen isoa kauppaa jo pitkään.

– En haluaisi heille todettavan, että odottakaa vielä pari vuosikymmentä.

Rokkanen korostaa, että kaikilla vantaalaisilla tulisi olla mahdollisuus valita, asioivatko he lähellä pienessä lähikaupassa vai kohtuullisen lähellä olevassa isossa kaupassa.

– Toki pikkukauppojakin tarvitaan, mutta isossa kaupassa on ison kaupan valikoima ja ison kaupan hinnat, Rokkanen sanoo.

Kaupunginhallituksen lopullinen päätös oli, että Porttipuistoon, lähelle uusia asuinalueita, saa sijoittaa päivittäistavarakauppoja, Puoskarin sanoin kokoluokkaa S-market, K-Supermarket ja Lidl.

Vantaan yleiskaavapäällikkö Mari Siivolan mielestä hypermarketit eivät ole Vantaalla "se pihvi".

– Ihmiset kaipaavat keskustoihin isoja kauppoja, mutta eivät välttämättä hypermarketteja. Keskustoihin, esimerkiksi Korsoon, on jo suunnitteilla uusia isoja kauppoja.

Kauemmaksi keskustoista, kuten esimerkiksi Tammistoon, saa jatkossakin sijoittaa erikoiskaupan myymälöitä. Mutta onko Tammistoon mahdollisesti tuleva Prisma uuden yleiskaavan mukainen?

– Se ei ole keskustassa, mutta Tammiston Prisman kohtalosta päättää oikeus.

Mikäli asiasta valittaneet eivät saa valituslupaa korkeimpaan oikeuteen, Tammiston Prisma toteutuu.

Suunnitelma

Keskustat halutaan eläviksi

Vantaan uusi yleiskaava ohjaa kasvua olemassaoleviin keskustoihin ja niiden liepeille. Ratkaisulla pyritään siihen, että tilaa jää myös luonnolle ja tulevaisuuden ratkaisuille.

Laajentuminen ja tiivistyminen halutaan mahdollistaa etenkin kolmessa pääkeskustassa, joita ovat Tikkurila, Aviapolis ja Myyrmäki.

Kaupallisten palveluiden, myös hypermarkettien, sijaintipaikkoina suositaan keskustoja.

Yleiskaavaehdotus on nähtävillä 18.6.2020 asti. Mikäli ehdotukseen ei tule merkittäviä muutoksia, se viimeistellään hyväksyttäväksi loppuvuodesta 2020.

Lisätietoa: vantaa.fi/yleiskaava2020

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut