Koronaepidemia teki käsidesistä haluttua tavaraa – Janne Räsänen ideoi automaatin, josta käsidesiä ei voi varastaa

Korona: Yritys uskoo käsidesin tulleen julkisiin tiloihin jäädäkseen.

Vivotechin toimitusjohtaja Janne Räsänen testasi edustamansa käsidesiautomaatin annoskokoa toimistolla Espoossa tiistaina. Katja Riihola

Katja Riihola

Käsidesistä on tullut koronaepidemian puhkeamisen myötä haluttua tavaraa.

Tähän rakoon on iskemässä Vivotech. Yhtiö on tuomassa markkinoille käsidesiautomaatin, josta desinfiointiaineen varastaminen ei onnistu.

 – Olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi kauppakeskusten ja kirjastojen kanssa jo pitkään. Julkisista tiloista viedään nykyään kaikki, mikä lähtee irti. Vartijoilla ei ole mahdollisuutta valvoa kaikkea, eikä valvontakameroiden kantama riitä joka paikkaan, sanoo Vivotechin toimitusjohtaja Janne Räsänen.

Ennen koronaa yritys toimitti julkisiin tiloihin näytöllisiä kännyköiden latauspisteitä.

Kun korona hiljensi latauspisteiden kaupan, alettiin julkisiin tiloihin tarjota näytöllisiä käsidesiautomaatteja, joissa käsidesi on lukkojen takana.

– Kirjastoista, terveyskeskuksista ja kauppakeskuksista on tullut viestiä, että kun käsidesipulloja on ripoteltu pöydille, ne lähtevät nopeasti joidenkin matkaan. Jotkut hörppivät niitä päihtymistarkoituksessa, jotkut vievät niitä kotiin, Räsänen kertoo.

Jotkut hörppivät käsidesiä päihtymis- tarkoituksessa.

Räsänen sai idean käsidesiautomaattipalvelun tarjoamiseen ollessaan business summitissa Israelissa helmikuun viimeisellä viikolla.

Yhtiön tuotteissaan käyttämä näytönohjaussofta on israelilaisen kumppanin kanssa kehitetty.

– Korona oli juuri heräilemässä ja keskustellessani siellä englantilaisen tuttavani kanssa, tajusin, että tämä voisi olla hyvä tuote Suomen markkinoille, Räsänen sanoo.

Vivotechin kumppaniyhtiö on Iso-Britanniasta. Räsäsen mukaan samanlaisia käsidesiautomaatteja on asennettu Britanniassa jo muun muassa yli viiteensataan kuntokeskukseen.

Vivotech on valinnut automaattinsa desinfiointiaineeksi kotimaisen valmistajan etanolipohjaisen käsidesin, joka täyttää THL:n suositukset.

THL:n mukaan julkisiin tiloihin soveltuu alkoholipohjainen käsihuuhde, jonka alkoholipitoisuus on yli 70 prosenttia.

Räsäsen mukaan käsidesimarkkina on nyt kuin villi länsi ja myynnissä on paljon testaamattomia aineita, joista osa on jopa alkoholittomia ja etikkapohjaisia.

Vivotechin edustamassa automaatissa on iso näyttö, johon voidaan ajaa mitä tahansa materiaalia.

– Annostelija keskustelee näytön kanssa, ja voi vaikka kiittää käsidesin käytöstä.

Yrityksessä uskotaan, että käsidesin säännöllinen käyttö on uutta normaalia.

– Emme ole vastaamassa pandemian huippuaikaan pikaratkaisulla, vaan mietimme jo koronan jälkeistä elämää ja sitä, mitä ihmiset vaativat julkisilta paikoilta jatkossa. Meillä on ajatus, että käsidesi on tullut jäädäkseen.

Uskoa vahvisti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huhtikuun puolivälissä antama ohjeistus, jonka mukaan käsien desinfioinnin tulisi olla mahdollista kaikissa julkisissa tiloissa.

– Myös asiakkaat tulevat vaatimaan sitä.

Räsänen muistuttaa, että käsidesiä tarjoamalla esimerkiksi kauppakeskukset ja ravintolat voivat viestiä pitävänsä asiakkaiden terveyttä tärkeänä.

– Kukaan ei tiedä, miten pitkään tämä kestää. Emme tule pääsemään koronasta, käsihygienia on isossa roolissa.

THL:n ohjeistus

”Käsihygieniaa voidaan tehostaa”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti 15. huhtikuuta, että käsihuuhdetta tulisi olla tarjolla aina, kun käsienpesu ei ole mahdollista.

THL suosittelee desinfiointipisteitä esimerkiksi ostoskeskusten oville ja tiloihin, kauppojen ulko-ovien ja kassojen läheisyyteen, wc-tiloihin, liikenteen solmukohtiin, kuten asemille ja terminaaleihin, julkisiin liikennevälineisiin, työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin sekä kaikkiin julkisiin tiloihin.

THL:n ohjeet käsien desinfiointiin: Ota käsihuuhdetta riittävästi (3–5 millilitraa). Hiero kaikkialle käsiin, kunnes aine on haihtunut. Desinfioinnin tulisi kestää 20–30 sekuntia.

Koronavirus tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut