Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvattomia tulipaikkoja, roskaamista ja irrallaan kulkevia koiria – Nuuksion puistonjohtaja: "Retkitouhu on joillain mennyt vähän villiksi"

Korona: Etätyön lisääntyminen on kasvattanut kävijämääriä myös arkisin.

Nuuksion kansallispuistossa on puistonjohtaja Harri Karjalaisen mukaan koettu tänä keväänä hullut viikot.

– Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana Nuuksiossa käyneiden määrä on 190 prosenttia suurempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, Karjalainen selventää.

Hän sanoo, että kasvua selittävät lauha talvi ja erityisesti koronavirus. Kun Uudenmaan eristys purettiin, se helpotti painetta Nuuksiossa.

Parkkipaikat ovat olleet täynnä ja liikenteenohjausta on tarvittu viikonloppuisin Haukkalammella ja Haltiassa.

– Aikaisemmin sitä on ollut vain tapahtumien yhteydessä. Sitä ei ole tällä hetkellä suunniteltu tuleville viikonlopuille.

Karjalainen muistuttaa Parkkihaukka-palvelusta. Siitä voi katsoa Haukkalammen ja Kattilan parkkipaikkojen tilanteen.

Luonnonrauhaa ja erämaatunnelmaa ei Haukkalammella saa.

Tänä keväänä Nuuksiossa on ollut tavallista runsaammin kävijöitä myös arkisin. Hän arvelee, että etätyön lisääntyminen mahdollistaa taukojen pitämisen ja töiden jaksottamisen toisella tavalla kuin työpaikoilla.

– Arki-iltaisin ja iltapäivisin kävijöitä on ollut enemmän kuin yleensä.

Karjalainen kertoo, että Haukkalampi on tänä keväänäkin ollut selvästi kaikkein suosituin kohde. Liikenteellisesti se on hankala paikka, koska se on pussinperä.

Hän uskoo Haukkalammen suosion johtuvan siitä, että reitit lähtevät sieltä. Alueella on myös tulipaikkoja.

– Haukkalampi on kiva paikka, mutta kestokyky on mennyt siellä jo yli. Reitit ovat kuluneet. Luonnonrauhaa ja erämaatunnelmaa etsivä ei niitä siellä saa.

Toisaalta joku voi kokea, että siellä on turvallista, koska ihmisiä on paljon.

– Etsimme nyt ratkaisua, jotta kävijät jakautuisivat tasaisemmin. Suunnittelemme, että avaisimme Haltian pohjoispuolelle reittejä ja tulipaikkoja. Ne voisivat olla käytettävissä parin vuoden päästä.

Nuuksiossa on ollut nyt aiempaa enemmän roskia. Karjalainen miettii, johtuuko tämä siitä, että kulkijoissa on kokemattomia retkeilijöitä.

– Retkietiketin mukaan kaiken mitä luontoon viet, tuot myös pois.

Alueen roskiksetkin ovat pursunneet. Ne myös keräävät ympärilleen roskia.

– Ensimmäinen roska kerää roskia ympärilleen.

Alueen huussit ovat olleet auki koko kevään. Karjalaisen tietojen mukaan niiden käyttöä on varottu ja valitettavasti menty tarpeille pusikkoon.

Kevään mittaan Nuuksiossa on sytytetty luvattomia tulipaikkoja, roskattu ja pidetty koiria kytkemättä. Metsähallituksen asiakasneuvojia ja erätarkastajia jalkautui vappuna Nuuksioon toteuttamaan Retkiratsiaa.

– Retkitouhu on joillain mennyt vähän villiksi. Ratsiassa katsottiin, että kaikki sujuu hyvin. Pääosin kaikki sujuikin niin. Erätarkastajilla on poliisin valtuudet ja he antoivat muutamat sakot, koska siellä oli kaadettu puita polttopuiksi.

Puistonjohtaja vakuuttaa, että Nuuksioon mahtuu. Haukkalammen sijaan hän neuvoo tulemaan sinne Veikkolasta tai Salmesta. Kummassakin on kohtalaisesti parkkitilaa ja tulipaikkoja.

– Nuuksiossa on paljon tilaa. Pääosa kävijöistä, noin 90 prosenttia, kulkee merkityillä reiteillä. Niiden ulkopuolella on kartoissa näkyviä polkuja, joilla voi kulkea pitkään eikä tapaa muita retkeilijöitä.