Palkittu myyrmäkeläinen avaa ovia uusille asukkaille – "En ajattele auttavani ihmisiä vaan rakentavani yhteisöllisyyttä"

TUNNUSTUS Vuoden 2016 Kulttuuriseppä John Simon halusi luoda yhteisöllisyyttä omaan elinpiiriinsä jo lapsena New Yorkissa.

Vuoden 2016 Kulttuuriseppä John Simon on MarjaVerkon perustaja. Yhdistys on järjestänyt Kivistön uusille asukkaille monenlaisia ajanvietemahdollisuuksia. Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Vuoden 2016 Kulttuurisepällä John Simonilla on ollut tarvevahvistaa asukasyhteisöjen yhteispeliä lapsuudesta saakka. Jo 1950-luvulla Simon organisoi koulussaan New Yorkissa roskienkeruukampanjan.

Vuodesta 2009 hän on puuhannut Kivistöön vapaaehtoistoimintaa perustamansa yhteistyöverkosto MarjaVerkko ry:n voimin. Itsenäisyyspäivänä Vantaan kaupunki antoi myyrmäkeläismiehelle Kulttuuriseppä-tunnustuksen palkintona aktiivisesta työstä monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden hyväksi.

–En ajattele auttavani ihmisiä vaan rakentavani yhteisöllisyyttä. Haluan, että lapseni ja lapsenlapseni elävät yhteisössä, jossa ihmiset välittävät toisistaan, Simon punnitsee.

Halusimme luoda Kivistöön ihmiselämää jo silloin, kun sinne tehdään kuntatekniikkaa, asuntoja ja palveluita."

Perustelujen mukaan Simonilla on ollut ratkaiseva rooli nopeasti kasvavan Kivistön asukasaktiivisuuden ja yhteisöllisen elämäntavan kehittäjänä. Hän on edistänyt teoillaan kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta sekä pannut peliin oman persoonallisuutensa ja sinnikkyytensä.

–Palkinto tuntuu oikein kivalta. Näen, että se kuuluu kaikille, noin sadalle MarjaVerkon järjestäjälle.

Simon myöntää kuitenkin, että hänellä on ollut aina kyky nähdä isoja kokonaisuuksia sekä organisoida ja visioida yhteisöille toimintaa.

Kun alettiin puhua uudesta Marja-Vantaan asuinalueesta, Simon sai idean MarjaVerkosta. Sittemmin Marja-Vantaa-nimi on haudattu, mutta vanhentumassa ollutta Kivistöä on elävöitetty osittain MarjaVerkon voimin. Vanhoilla kivistöläisillä on ollut tässä tärkeä rooli.

–Kun uusi asuinalue rakennetaan, pitää ajatella jo etukäteen, mitkä ovat asukkaiden henkiset tarpeet. Halusimme luoda Kivistöön ihmiselämää jo silloin, kun sinne tehdään kuntatekniikkaa, asuntoja ja palveluita. Ajattelimme, että perheille pitää järjestää aktiviteetteja kulttuuri- ja urheiluseurojen avulla, Simon kertoo.

Monet seurat, kuten VJS, Pussihukat ja Atlas, ovatkin ojentaneet auttavan kätensä. Samalla on punoutunut tapahtumien verkosto, johon kuuluvat Kivistön kyläjuhlat, Kytke-festari ja joulutori. Asukastapahtumia pidetään myös MarjaVerkon hallinnoimissa tiloissa Rubiinikehällä.

Uusien pysyvien asukkaiden lisäksi Simon on toivottanut tervetulleiksi alaikäisiä turvapaikanhakijoita, jotka muuttivat Kivistön vastaanottokeskukseen noin vuosi sitten. MarjaVerkko on käynnistellyt heille kummiperhe- ja jalkapallotoimintaa. Tänä vuonna 100000 eurolla toimiva yhdistys on saanut rahaa ja muuta tukea RAY:ltä, yrityksiltä ja kaupungilta. Jos jotain pitää yhdistysten ja Vantaan yhteispelissä kehittää, se on Simonista kommunikaatio.

–Se voisi olla vielä aktiivisempaa ja avoimempaa sekä kolmannen sektorin että kaupungin puolelta.

John Simon

Syntynyt Virginiassa USA:ssa 1943. Lapsuus New Yorkissa.

Kirjallisuuden maisteriksi Cambridgen yliopistosta. Teki nuorisotyötä New Yorkissa.

Muutti Suomeen, Myyrmäkeen 1982.

Ura hissiyhtiö Koneen viestinnässä 1982–2011. Yhä Koneen 100-vuotissäätiön hallituksessa.

MarjaVerkko ry:n perustaja. Toimi 18 vuotta Pussihukkien puheenjohtajana.

Tapasi Suomessa vaimonsa 1969, parilla tytär ja poika.

Harrastuksina kirjoittaminen, sali ja koris. Kirjoittaa kolmatta kirjaansa, aiheena 1940-luvun sodat Suomen juutalaissotilaiden näkökulmasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. John Simonista vuoden 2016 Kulttuuriseppä
    6.12.2016 15:15

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut