Defibrillaattori sai iskevän suomennoksen

Lääketieteellisten termien systemaattista suomentamista yli 30 vuotta toteuttaneen Lääkäriseura Duodecimin sanastolautakunta on jälleen tehnyt meille palveluksen. Vaikeasti lausuttavalle, mutta elintärkeälle defibrillaattorille on löydetty suomenkielinen nimi: sydäniskuri

Nimen kehitteli emeritusprofessori Anssi Sovijärvi, joka on sekä Sydänliiton varapuheenjohtaja että sanastolautakunnan jäsen.

Sydäniskurin puolesta puhui, että siinä esiintyvät sydän ja toimenpide eli tasavirtainen sähköisku. Nimi on lyhyt, ja sitä tavallaan jo käyttävät hoitohenkilöt kysyessään usein defibrillaattoria käyttäessään kollegoiltaan "Isketäänkö?"

Sydäniskuri on tärkein laite, jolla sydänkuolema voidaan estää. Sen avulla kuka tahansa voi pelastaa elävien kirjoihin tajuttoman kammiovärinäpotilaan. Tasavirtaiskulla poistetaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö.

Uudet laitteet ohjaavat selkokielisellä puheella, miten tilanteessa toimitaan.

Laitteita alkaa olla yhä enemmän tavallisten kansalaistenkin ulottuvilla ostoskeskuksissa ja yleisissä tiloissa, joihin kokoontuu paljon väkeä.

Tähänastiset puhekieliset lyhennelmät defi ja deffa eivät ole kertoneet maallikolle, mitä laitteella voisi tehdä.

Sydäniskuri hyväksyttiin Duodecimin sanastolautakunnassa marraskuun lopussa. Kotimaisten kielten keskus (Kotus) valitsi sen saman tien "kuukauden sanaksi".

–Kun nyt vihdoin on saatu keksittyä lyhyt suomenkielinen, iskevä termi, olisi toivottavaa, että se pian otettaisiin käyttöön sekä puhekielessä että kirjoitetussa tekstissä, Sovijärvi toivoo.

–Se voi edesauttaa laitteen löytämistä hätätilanteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut