Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulunut Tikkuraitti uudistuu vihdoin

KAUPUNKI Tikkurilan kävelykadun suunnitelmat päivitetään ensi vuonna. Uusi asuin- ja liiketalokin piristää katua.

Tikkuraitin uudistaminen on ollut kytemässä jo vuosia, mutta mitään ei ole tapahtunut. Kadusta tehtiin yleissuunnitelmakin vuonna 2009, mutta rahaa ei ole löytynyt kunnostukseen. Kadun painumat vain pahenevat.

Yleissuunnitelmassa moititaan muun muassa sitä, että Tikkuraitin "matalat yksikerroksiset liikerakennusosat ja korkeat liike- ja toimistorakennukset muodostavat hyvin epäyhtenäisen reunan katutilalle". Lisäksi katu on ahtaan tuntuinen, koska sen varrella on istutusaltaita ja kadun reunat ovat kohonneet kalteviksi painaumien vuoksi.

Ahtautta lisäävät vielä sisäänkäyntien porras- ja luiskarakenteet eikä valaistuskaan enää vastaa nykyajan vaatimuksia.

Yleissuunnitelman päivittäminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

–Tämän jälkeen laaditaan toteutussuunnitelmat, jotka valmistuisivat vuonna 2018, kertoo viheralueyksikön puistosuunnittelupäällikkö Hanna Keskinen

Yhteistyötä tehdään Tikkurilan keskustan kehittämisyhdistyksen Elävä Tikkurila ry:n kanssa, mikä ilahduttaa Keskistä.

–Heidän kauttaan meillä on mahdollisuus saada Tikkurilan toimijoita mukaan suunnitteluun.

–Kävelykadulle toivottaisin muun muassa enemmän tilaa ja avointa pintaa vuoden 2009 suunnitelmiin verrattuna.

Tikkuraitti on tällä hetkellä kaupungin rakentamisohjelmassa vuodelle 2020, mutta Keskisen mukaan sen aikaistamisesta on keskusteltu.

1980-luvun lopulla valmistuneen kadun uusin rakennus on Keskon liike- ja asuintalo vuodelta 2003. Seuraava on vireillä, kun kadun eteläreunasta puretaan 1960-luvun matala liiketilasiipi ja sen yhteydessä oleva asuinkerrostalo.

Rakennuksen purkaminen ei ole vapaaehtoista uudistuksen halua, vaan pakon sanelemaa. Talon perustukset ovat romahtaneet pohjaveden pinnan vaihtelun vuoksi, ja talo on näkyvästi kallistunut.

–Vakavia vaurioita on näköpiirissä. Perustusongelmat ovat sysänneet taloyhtiön sellaiseen tilanteeseen, että ne on hoidettava nyt, sanoo Vantaan aluearkkitehti Asta Tirkkonen

Vaikeudet johtuvat siitä, että koko Tikkurilan alue on savitasankoa.

Asunto-osakeyhtiö hakee asemakaavanmuutoksella roimasti lisää rakennusoikeutta, jolla voi rahoittaa uudisrakentamista. Tällä hetkellä talossa on kolmisenkymmentä asuntoa ja uuteen rakennukseen niitä tulee noin 185.

Autopaikkoja tehdään yksi per 130 kerrosneliömetriä ja ne sijoitetaan pihakannen alle.

Tikkuraitilla on myös muita asuintaloja, joissa mietitään isoja, kalliita remontteja.

–Tunnustelukeskusteluja on käyty, mutta mitään ei ole vielä vireillä, Tirkkonen muotoilee.