Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aleksiina Salmi elää vahvoin värein – Taiteesta tuli tie oman elämän rakentamiseen

Aleksiina Salmen elämässä kuluva vuosi on ollut suurten asioiden vuosi.

Keväinen kohokohta oli, kun hän valmistui kuva-artesaaniksi ammatillista erityisopetusta antavasta Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksesta.

Sen jälkeen hänestä on tullut Vantaan Taiteilijaseuran jäsen ja nyt hän on yksi seuran viidestä taiteilijasta, jotka ovat saaneet seuran ja kaupungin yhteistyönä vuoden mittaisen näyttelykiertueen palvelutaloissa ja päivätoimintakeskuksissa.

Kyseessä on nuoren taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely.

Eikä tässä kaikki. Syyskuun alussa Salmi sai työhuoneen Korsosta ja lokakuussa kaiken kruunuksi oman kodin VAV:n rivitalosta Kuninkaanmäestä.

Suuria elämän etappeja ihan kelle vain, mutta Aleksiina Salmen elämässä mullistuksia. 22-vuotias vantaalainen on saavuttanut paljon, vaikka koromosomipoikkeavuudesta johtuva Catch 22-oireyhtymä hankaloittaa muun muassa arjessa pärjäämistä ja oppimiskykyä.

Hän on ainoa kehitysvammainen Taiteilijaseuran hieman yli sadan hengen jäsenistössä.

–Salmi valittiin puhtaasti samoin kriteerein kuin kaikki muutkin: muun muassa ammatillisen koulutuksen, näyttelyihin osallistumisen, vantaalaisuuden ja työnäytteiden perusteella. Tiedän valitsijoiden arvostaneen hänen töidensä laadun korkealle, seuran puheenjohtaja Petteri Aaltolainen kertoo.

Salmen opintie kuvataiteessa jatkuu edelleen. Hän käy Vantaan aikuisopiston aikuisopiskelijoiden työpajassa öljyväri- ja akryylimaalauksen syventävissä opinnoissa ja lisäksi muotokuvamaalaus- ja croquis-piirtämiskursseilla.

Kaupungin kunnostama työhuone vammaispalveluiden työtoimintayksikössä Taviassa puolestaan antaa mahdollisuudet keskittyä entistä ammattimaisemmin kuvataiteen tekemiseen.

Kun Salmelta kysyy, kuinka kauan hän on piirtänyt ja maalannut, tulee vastaus viipymättä.

–Aina.

Äiti Satu Salmi vahvistaakin, että halu ja lahja piirtämiseen näkyivät tyttäressä pienestä pitäen.

–Kun motoriikka alkoi kehittyä, piirtämisestä tuli valtava ilonaihe: Aleksiina koki osaavansa ja haluavansa tehdä sitä enemmän ja enemmän. Taitoihin kiinnitettiin myös jo peruskoulussa huomiota.

Äiti on erityisen ylpeä tyttären sinnikkyydestä, josta moni muukin voisi ottaa oppia.

–Hänen elämänsä on hyvin haurasta sairaudellisen taustan takia ja kaikkea ennalta-arvaamatonta sattuu aina yllättäen. Omasta mielestäni Aleksiinan bravuurityö onkin Fenix-lintu pimeässä, koska se kuvastaa niin hyvin häntä itseään. Välillä hän voi olla hyvin voipunut ja rikkonainen, mutta Fenix-linnun tavoin hän uudelleen ja uudelleen nousee tuhkasta, säteilee ja saavuttaa uusia sfäärejä.

Aleksiina Salmen taiteelle ominaista on värien voimakkuus, samoin kuin selkeä, pelkistetty ja osin naivistinen ilmaisu. Eläinaiheet toistuvat.

Kuvataide on tekijälleen kieli, jolla välittyvät tunteet, ajatukset ja omat elämänvaiheet. Salmen töissä näkyy myös viehtymys fantasiaan ja se, että tekijä on Harry Potterinsa lukenut. Kiiinnostus mangataiteeseenkin pilkahtelee.

Taiteenteon ulkopuolisiksi haaveiksi hän listaa muun muassa sen,että saisi oman lemmikin.

– Mieluiten kissan.