Maksuton hävikkilounas vetää salin täyteen Hämeenkylässä – "Ilman vapaaehtoisia tämä ei onnistuisi"

RUOKA Uunimakkara maistuu lounastajille. Myös ruokakasseja lähtee mukaan.

Antti, 7 kk, piipahti äidin Päivi Loponen-Pollarin kanssa hävikkilounaalla Hämeenkylän kirkossa järjestetyn muskarin päätteeksi. Marika Lumme

Marika Lumme

Hämeenkylän kirkon seurakuntasalissa käy melkoinen kuhina. Joka keskiviikkoinen hävikkiruokalounas on käynnistynyt ja ruoan luokse riittää jonoa. Kyltti ovensuussa kertoo tänään tarjolla olevan muun muassa uunimakkaraa ja punakaalivuokaa.

–Takahuoneen pöytä on täynnä, löytyisikö salin puolelta tilaa? opastaa ruokailijoita vapaaehtoistyöntekijä Tuula Soppela

Maksutonta lounasta on tarjottu näin laajana Hämeenkylän kirkolla viime helmikuusta lähtien. Aiemmin kirkolla oli keittolounas. Ruokatarvikkeet tulevat Yhteiseltä pöydältä.

–Aamupäivä on hektinen. Tavarakuljetus saapuu kello 9 ja kello 11 alkaa lounas, kertoo hävikkilounaan pääemäntä Pirkko Dimitrijeff

Aamun tavarakuormasta tehdään ainakin salaatit ja raasteet. Lämmin ruoka valmistetaan pääasiassa edellisen viikon lastista, joka on pakastettu. Silloin tällöin seurakunnan varoista ostetaan ruokatarvikkeita, pääasiassa lihatuotteita ja mausteita.

– Ilman vapaaehtoisia tämä ei onnistuisi, korostaa diakoniatyötekijä Anne Puumala Hämeenkylän seurakunnasta.

Lounaan ympärillä touhuaa joukko vapaaehtoisia: joku on innostunut mukaan käydessään ensin syömässä, joku on päätynyt paikalle tutun kannustamana. Osa on seurakunnan työntekijöitä. Keittiössä ruokaa laittaa kaksi ammattikokkia.

– Lounas on tarkoitettu kaikille ihmisille, myös vapaaehtoiseksi voi tulla kuka tahansa, Puumala sanoo.

Puumala korostaa yhteisöllisyyden olevan tärkeä syy lounaan järjestämiselle. Lounaan halutaan olevan enemmän kuin vain ruokahetki.

–Ruokailijat saavat istua Hämeenkylän koulun oppilaiden kattamiin pöytiin ja kuunnella heidän lauluesityksiään ennen ruokailua. Toivomme, että ihmiset löytävät täältä ystäviä.

Kaikille avoin lounas

Hävikkiruokalounas on keskiviikkoisin kello 11–12.30 Hämeenkylän kirkon seurakuntasalissa (Auratie 3).

Maksuttomilla lounailla käy viikoittain noin 150 ruokailijaa.

Lounas on osa Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakuntien Yhteinen pöytä -toimintaa.

Hävikkilounaan yhteydessä jaetaan elintarvikkeita niitä tarvitseville.

Hämeenkylän koulun oppilaat ovat mukana järjestämässä lounasta.

Syksyn lounaat jatkuvat 14. joulukuuta asti. Joululounas on 21. joulukuuta kello 11.45 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.