VAPAAEHTOISET Tuulia Petäjäjärvi ja Eija Sellmer auttavat oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita arjen asioissa.
Turvapaikanhakija alkaa rakentaa elämäänsä uudelleen, kun oleskelulupa on myönnetty. Tavallisesta arjesta ei saa käsitystä vastaanottokeskuksessa, joten kuntalaiseksi opettelemisessa tarvitaan opastusta.
Luona Oy:n vastaanottokeskuksessa Veromiehessä suomalaisen elämän alkuun auttavat muun muassa tukihenkilöinä vapaaehtoistyötä tekevät Tuulia Petäjäjärvi ja Eija Sellmer
Tukea annetaan arkisiin asioihin, kuten pankkitilin avaamiseen, Kelan kanssa asiointiin, työ- tai opiskelupaikan etsimiseen ja asunnon hankkimista.
– Menemme mukaan asuntonäyttöihin. Se lisää vakuuttavuutta. Ja autamme vuokrasopimuksen tekemisessä, Sellmer kertoo.
Ennen näyttöä he soittavat ja kysyvät, onko vuokra-asuntoa tarjoavalla jotain sitä vastaan, että siihen muuttaisi oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija. Joillakin on, mutta useimmilla ei, kun he tietävät, että vuokra tulee maksettua ja asukas käyttäytyy asiallisesti.
Petäjäjärvi ja Sellmer auttavat mielellään asunnonhankinnassa, ettei oleskeluluvan saaneen tarvitse turvautua kiskurivälittäjiin.
Tukihenkilötoiminnan käynnisti Petäjäjärvi, kun myönteisiä oleskelulupapäätöksiä alkoi tulla. Sen jälkeen Sellmer on saanut hankittua parille turvapaikanhakijalle asunnon. Hän on itsekin vuokraemäntä. Petäjäjärvi on onnistunut hankkimaan asunnon seitsemälle henkilölle.
Oleskeluluvan on saanut tähän mennessä 53 turvapaikanhakijaa Robert Huberin tien vastaanottokeskuksessa.
Kun asunto on hankittu, alkaa perusasioiden, kuten roskien lajittelun ja hellan käytön opettelu. On myös tiedettävä, miten kerrostalossa asutaan.
–Useimmat turvapaikanhakijat ovat asuneet ison perheen tai suvun kanssa samassa talossa eivätkä yksin pienessä kerrostalohuoneistossa, Petäjäjärvi selittää.
Petäjäjärvi, 32, ja Sellmer, 38, tekevät myös muuta vapaaehtoistyötä vastaanottokeskuksessa. Yläkoulun äidinkielenopettaja Petäjäjärvi tuli viime vuoden syksynä opettamaan suomen kieltä vapaaehtoisena, kerran viikossa.
– Ajattelin, että kieli on kiva tapa kotouttaa.
Vähitellen hän huomasi tekevänsä kaikkea muutakin, kuten järjesti retkiä ja muuta tekemistä.
–Tästä on tullut elämäntapa, hymyilee Petäjäjärvi, jonka Vantaan seurakunnat palkitsi hiljattain vuoden vapaaehtoinen -palkinnolla.
Asiakaspalvelupäällikkönä työskentelevä Sellmer aloitti maaliskuussa suomen kieltä opettamalla.
–Tästä on tullut harrastus, joka tuo sisältöä elämään ja iloa itselle.
Kaksikko sanoo, että heidän vaativin tehtävänsä on keksiä mielekästä tekemistä niille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja odottavat valituksensa käsittelyä.
Valituksen käsittelyaika vaihtelee 9–12 kuukauteen.