Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kalevauva nostaa hattua nettikansalle

MENOT Vantaalaisyhtye tekee taidetta keskustelupalstan kommenteista.

Tarkoituksena on kuvata Kalevauva.fi-yhtyettä. Juuri kun yhtyeen jäsenet Aapo Niininen ja Kimmo Numminen ovat asettuneet kuvaan, taivaasta päin laskeutuu kaksi miestä heitä ylistämään.

Katolla lunta pudottaneet miehet tahtovat selfien yhtyeen kanssa.

Tämä yhtye on kotonaan kansan parissa. Ilman kansan syviä rivejä ei Kalevauvaa edes olisi. Nimi tuo mieleen letkeän musiikin, mutta ennen kaikkea Vauva.fi-keskustelupalstalta poimitut sanoitukset.

Repertuaarista löytyvät muun muassa kappaleet ”Te ketkä ette harrasta usein seksiä”, ”Mies mustasukkainen kun lähden laivalle” ja ”Kuorsaava kissa, ei tätä kestä”.

Kappaleiden nimet ovat nettikeskustelujen otsikoita.

Onko kyse sittenkin pilkasta?

Mutta ymmärtääkö kansa yhtyeen väärin sitä fanittaessaan? Onko kyse sittenkin pilkasta? Ei ole, päinvastoin, vakuuttavat Niininen ja Numminen.

– Näemme keskustelut taiteena, jota tallennamme. Ei ole tarkoitus olla ivallinen tai halveeraava. Poimimme sanoituksiin hienoja tarinoita, joita kohtelemme kunnioittavasti.

Kaikki eivät kaunista kohtelua kuitenkaan sellaiseksi ymmärrä. Vauva.fi-palstalla uumoillaan, että bändin jäsenet kirjoittavat itse keskusteluihin saadakseen näkyvyyttä.

– Joku kommentoi, että voisko tämä paska bändi jo lopettaa itsensä mainostamisen tällä palstalla, hymyilee Niininen ja korostaa, että he eivät kirjoita palstalle mitään, vaan ainoastaan poimivat sieltä tarinoita.

Kalevauva-nimen alkuperä ei ole turhan vaatimaton. Siinä ovat yhdistyneet Kalevala ja vauva. Niininen ja Numminen vertaavat itseään pilke silmäkulmissaan Elias Lönnrotiin He ammentavat Lönnrotin tavoin suomalaisista kansantarinoista. Lönnrot keräsi Kalevalan tarinat pirteistä, Kalevauva.fi kokoaa materiaalia nettikansan huoneista.

–Eivät Kalevauvan tarinat ole tietenkään yhtä merkittäviä kuin Kalevalan, mutta ovathan ne ajan kuvaa. Tai laita siihen, että vähintään yhtä merkittäviä, virnistelee Niininen.

Mikä on sävelten merkitys yhtyeen musiikissa?

–Säveletkin inspiroituu sanoituksista. Me teemme ajalla, vaivalla ja sydämellä oikeita biisejä, oikeaa musiikkia. Pelkät sanoitukset eivät olisi vielä taidetta, pohtii Numminen.

Bändillä on myös uutisia. Neljäsosa kappaleiden tekijänoikeustuloista päätettiin jo bändin alkumetreillä lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Nyt myös kohde on selvillä.

–Päätimme että kohteemme on Ensi- ja turvakotien liitto.