Laskelma yllätti: Hävikkiruoka tulee kalliiksi

Loopin lämmin lounasannos oli perjantaina täytetty paprika. Johanna Erjonsalo

Marketta Karjalainen

Hävikkiruokaravintola on otettu Helsingissä vastaan suurella innostuksella ja kävijöitä on riittänyt ensimmäisestä pop upista lähtien. Hämmennystä sen sijaan on herättänyt ravintolan annosten hinta. Moni luuli, että ilmaisista raaka-aineista kokataan halpisaterioita.

Luultiin ensin itsekin, että aterian hinta voisi olla halpa."

– Luultiin ensin itsekin, että aterian hinta voisi olla halpa. Mutta kun perustimme ravintolan, heti alkuun kävi ilmi, että ei onnistu, paljastaa From Waste to Taste -hankevastaava Johanna Kohvakka

Raaka-aineiden osuus ravintolan kustannuksista on yleensä noin 30 prosenttia.

– Kaikkea ei saada ilmaiseksi, vaan ostamme esimerkiksi jauhoja ja munia. Haluamme olla korkeatasoinen ravintola ja ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot, Kohvakka kertoo.

Hävikkiruokaravintola Loop säästää raaka-aineostoissa, mutta kuljetuksista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia.

– Logistiikka on yllättävän kallista ja työlästä. Tarvitaan pakettiauto, kuljettaja ja kylmätilaa. On organisoitava ajoreitit, kun ruoka ensin haetaan lahjoittajilta ja sitten ylimääräinen ruoka viedään hyväntekeväisyysjärjestöille.

Pelkillä lounailla Loop ei Johanna Kohvakan mukaan olisikaan kannattava. Cateringtilausten tuotot pelastavat talouden.

–Joukkorahoituskampanja auttoi meidät alkuun. Mitään avustuksia emme saa ravintolatoimintaan.

Koska ideana on myös työllistää ihmisiä, ei hävikkiruokaravintolaa pyöritetä vapaaehtoisvoimin. Palkat ja tilavuokra ovatkin tuntuvia menoeriä.

Kalliossa asiakas maksoi lounaasta keskimäärin 10 euroa. Lapinlahdessa lounas maksaa 9.20 euroa ja keittolounas 6.50 euroa, lasten annos 5 euroa. Brunssin hinta on 20 euroa, lapset 1 euroa/ ikävuosi.

Mitä rahalla sitten saa?

Päivittäisen raaka-ainetarjonnan mukaan vaihtuva lounas sisältää salaattipöydän, keiton, lämpimän keittiöstä tilattavan lounaslautasen (liha/kasvis), kahvin, teen ja jälkiruoan. Päivän keitto sisältää salaattipöydän, keiton, kahvin, teen ja jälkiruoan.

–Panostamme erityisesti ruoan ulkonäköön ja makuun. Meillä on fine dining -henkiset kokit, jotka haluavat valmistaa joka päivä hyvää ruokaa.

Kohvakan mukaan moni oletti etukäteen, että ideana on perustaa kasvisruokaravintola.

–On tärkeää pelastaa myös lihaa ja maitotuotteita. Meillä on liharuokaa ehkä kolmena päivänä viikossa. Eläin olisi elänyt ja kärsinyt turhaan, jos liha heitetään hukkaan, Kohvakka muistuttaa.

Hävikkiruokaravintola Loop (Lapinlahdentie 1).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Rajakylän neuvolan lakkauttaminen jälleen poliitikkojen kokouspöydällä
  2. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ylittymässä 36,5 miljoonalla eurolla – Koronakevään kulut noin 16 miljoonaa euroa
  3. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
  4. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
  5. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
  6. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
  7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
  8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
  9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
  10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
  11. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
  12. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
  13. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
  14. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
  15. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
  2. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
  3. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
  4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
  5. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
  6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
  7. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
  8. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
  9. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
  10. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
  11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
  12. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
  13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
  14. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
  15. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.