Monet jouluvalot loistavat jo lokakuussa – muista nämä säännöt niin naapurikin hymyilee

KOTI Helppokäyttöiset led-valosarjat valtasivat markkinat hehkulampuilta ja perinteisiltä myrskylyhdyiltä.

Jarmo Jaatinen sanoo 60 tähden valosarjan kuluttavan sähköä vain 2,7 watin teholla. Valoja ei tarvitse sammuttaa yöksi ainakaan sähkön säästämiseksi. Väri- ja mallivaihtoehtoja on kymmeniä, eli joka makuun. Ilkka Hartikainen

Ilkka Hartikainen

Iltojen pimetessä tekee mieli vastustaa talven tuloa tuomalla valoa pihalle ja parvekkeelle. Aikaisemmin joulukoristeiksi mielletyistä valoista on tullut kausivaloja. Led -valot ovat turvallisempia ja helpompia polttaa kuin ulkokynttilät tai öljylyhdyt. Näyttäviä valosarjoja saa nykyään parilla kympillä.

Pimeys iskee sunnuntaista lähtien entistä aikaisemmin, kun kellot siirretään takaisin normaaliaikaan.

–On tärkeää, että pihalle ja parvekkeelle hankitaan ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja. Verkosta tulevalla sähköllä toimivien valojen muuntajat on sijoitettava sateelta suojaan, mutta itse valot voivat roikkua vaikka kuusen oksilla, sanoo Hong Kong -tavaratalon sähkötarvikeosaston hoitaja Jarmo Jaatinen

–Joka paikkaan ei ole saatavilla 230 voltin sähkövirtaa. Silloin voi turvautua paristokäyttöisiin valoihin. Monissa niistä on nykyisin aika-automatiikka: valot palavat kuusi tuntia kerrallaan ja syttyvät jälleen seuraavana iltana.

Koristevaloja on joka makuun. Tarjolla on kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja: valopuita, valoketjuja, valoverkkoja, valaistuja eläinhahmoja.

Sisäkäyttöön tarkoitettuja paristovaloja voi käyttää vaikkapa verhotankoon ketjuksi ripustettuna tai lasipurkkiin sullottuna nippuna.

Ulkotulien ongelmana on palovaara: ne räiskyvät sateella ja kuumenevat palaessaan. Moni tulipalo on alkanut parvekkeen muovipöydällä poltetusta roihusta. Perinteisiä myrskylyhtyjä varten on hankittava öljyä. Lyhdyissä poltettavat kynttilät toimivat vain kohtuullisen leudolla säällä; pakkasella ne palavat vain hetken.

Vähän virtaa

Led -valojen virrankulutus on pieni. Esimerkiksi 60 tähden sarja tarvitsee vain 2,7 watin tehon. Valoja ei tarvitse sammuttaa sähkön säästämiseksi, mutta naapureita voi silti ajatella. Liian kirkkaat valot voivat häiritä silmää.

Vähäinen virrankulutus ja aika-automatiikka tekevät myös paristokäyttöiset ledit käyttökelpoisiksi. Niillä voi koristella esimerkiksi pihakuusen. Paristot kestävät jopa viikon.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen muuntajassa on oltava merkintä IP44. Muuntaja on silti suojattava sateelta.

Jokaisella pihalla tai parvekkeella käytettäväksi ei ole asennettu ulkokäyttöön tarkoitettua pistorasiaa.

Sähkövirtaa ei saa tuoda jatkojohdolla ulos ikkunan tai oven raosta.

Lämpimän tai kirkkaan valkoisten valosarjojen osuus myynnistä on noin 80 prosenttia. Viidesosa kansasta suosii värikkäitä tai vilkkuvia valoja.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut