Tiesitkö? Kolmannes Vantaasta onkin metsää

YMPÄRISTÖ Ensi vuonna vietetään lähimetsien teemavuotta.

Metsuri Sami Pulkkinen kaatoi puun Hakunilan Harmopuiston reunasta. Paikalla kävivät myös metsätalousinsinööri Retu Kohtanen ja metsuri Tapani Vilokkinen. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Mielikuva Vantaasta on usein betoninen ja asfalttinen. Tosiasia kuitenkin on, että kolmas osa eli noin 9000 hehtaaria kaupungin pinta-alasta on metsää.

Kaupunki omistaa näistä metsistä noin 3 500 hehtaaria ja loppu on yksityisten sekä valtion omistamia metsäalueita.

Turvallisuus on tärkeintä ulkoilureittien varsilla."

Laajoja, yhtenäisiä metsäalueita on lähinnä vain Petikossa, Sotungissa ja Sipoonkorvessa, mutta lähi- ja puistometsiä on asutuksen vieressä runsaasti. Niistä Vantaa haluaa pitää huolta, sillä ne ovat kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja virkistyksen kannalta arvokkaita.

Lähimetsien arvoa Vantaa korostaa ja nostaa esille myös ensi vuonna vietettävällä teemavuodella.

Lähimetsien hoidon tavoitteena on maisemallisesti viihtyisä, kestävä ja monimuotoinen metsä. Hoitoon kuuluu muun muassa huonokuntoisten puiden kaato. Kaupunginmetsänhoitaja Sanna Ervasti ja puistopäällikkö Aino Leino tähdentävät, että puita ei kaadeta umpimähkään, vaan niiden kunto kartoitetaan ja myös luontoarvot huomioidaan.

–Turvallisuus on kuitenkin tärkeintä ulkoilureittien varsilla, Ervasti sanoo.

Kaupunki haluaa ehkäistä heikkokuntoisiksi tiedettyjen puiden aiheuttamat vaaratilanteet ja onnettomuudet. Jopa kuolemantapauksia on sattunut naapurikaupungeissa.

Tällä viikolla puita on kaadettu kävelyreitin varresta Harmopuistossa Hakunilassa.

–Täällä on tasaikäisiä, noin 70-vuotiaita ja heikentyviä puita, Ervasti mittailee.

Asukkaatkin pyytävät kaupungin metsureita kaatamaan puita vaikkapa sellaisesta syystä, että puiston puista varisee lehtiä kodin ränneihin.

–Se kuuluu kyllä kiinteistönhoitoon, Leino oikaisee.

Hoitoperiaatteet päivitetään

Vantaa päivittää metsähoidon periaatteet, jotka antavat yleisohjeet metsien hoidolle. Uusi metsäsuunnitelma pohjautuu näihin metsänhoidon periaatteisiin.

Metsäsuunnitelma on hoitoperiaatteita yksityiskohtaisempi ja koskee yksittäisiä metsäalueita.

Uutta metsäsuunnitelmassa tulee olemaan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten myrskyjen ja kuivien kausien hyönteistuhoihin, varautuminen.

Vantaalaisilta toivotaan palautetta metsänhoidon periaatteista 18.11. mennessä. Luonnos löytyy verkosta osoitteesta www.vantaa.fi

Palautteen voi lähettää kaupunginmetsänhoitajalle sähköpostitse, sanna.ervasti@vantaa.fi

Aiheeseen liittyvää

  1. Uudenlainen yhteistyö tuo suomalaisille luontoreiteille miljoonayleisön 12.9.2016 19:01

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut