Dixin viereen halutaan uutta – nämä Tikkurilan vanhat maamerkit aiotaan purkaa

KESKUSTA Vanhojen liike- ja asuintalojen purkua suunnitellaan.

Asunto-osakeyhtiö Kassatalon asuinkerrostalo sijaitsee Tikkurilan ydinkeskustassa aivan toimisto- ja liikekeskus Dixin vieressä. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kiinteistönomistajat hakevat Vantaan kaupungilta suunnitteluvarausta Tikkurilan yhdelle keskeisimmälle paikalle liike- ja toimistokeskus Dixin viereen. Suunnitteluvarauksen hakijat haluavat purkaa vanhaa ja rakentaa uutta.

Alustavien suunnitelmien mukaan viisikerroksinen asuinkerrostalo, niin sanottu Kassatalo, Ratatien kulmauksesta purettaisiin. Myös Asematie 3:n matala liikerakennus, joka on tyhjillään, jyrättäisiin maan tasalle uusien toimisto- ja liiketilojen sekä asuntojen tieltä.

Sen sijaan Asunto-osakeyhtiö Kassataloon kuuluvasta kaksikerroksista liiketilaosuudesta Asematie 1:ssä säilytettäisiin osana uutta kokonaisuutta.

Asematie 3:n omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Citycon Oyj. Kassatalo-yhtiöllä on useita omistajia, jonka vuoksi suunnitteluvarauksen toivotaan olevan voimassa ainakin kesäkuuhun 2018. Siten jää aikaa järjestellä omistuksia uudelleen.

Alueen maanomistajiin kuuluu myös Vantaan kaupunki, jolla on viipaleet Männistönpolun puolella.

Kaupunkisuunnittelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle suunnitteluvarauksen myöntämistä tietyin ehdoin, kuten että korttelin tulee olla läpikuljettava.

Suunnitelmissa tulee myös tutkia vaihtoehdot, joissa asuinkerrostalo säilytetään. Rakennusten purkamista tai säilyttämistä ei kuitenkaan ratkaista nyt, vaan asemakaavoituksen yhteydessä.

Asematien pohjoispuoli Ratatien risteyksessä on jäänyt Tikkurilan rakentamisen jalkoihin, kun viereen on noussut muun muassa massiivinen Dixi ja parhaillaan sen jatko-osa sekä useita aiempaa korkeampia asuinkerrostaloja. Kaupungintalokin on remontoitu ja laajennettu.

Kassatalon purkaminen ei olisi aivan läpihuutojuttu, vaikka sitä ei ole asemakaavalla suojeltu. Vantaan modernin eli vuosien 1930–79 rakennuskulttuurin inventointiraportissa talo määritellään potentiaaliseksi suojelukohteeksi, jonka suojelukelpoisuus ja -laajuus on selvitettävä tarkemmalla inventoinnilla.

Kaupunginmuseon selvityksessä todetaan, että Kassatalo on osa Tikkurilan identiteettiä ja se "aloittaa Asematien, joka johtaa kaupungintalon ja kirkon muodostamaan vanhaan keskustaan".

Seurakuntayhtymä haluaisi purkaa huonokuntoisen kirkon uuden tieltä. Kaupunginmuseo on vastustanut kirkon purkamista.

Kassatalon kortteli

Asematien ja Ratatien risteyksen viisikerroksinen asuinkerrostalo ja sen viereinen kaksikerroksinen liike- ja asuintalo on rakennettu 1956.

Liiketalossa toimii muun muassa parturi, kampaamo, kirjakauppa, pizzeria ja pubi.

Lähempänä kaupungintaloa sijaitseva kaksikerroksinen liiketalo (Asematie 3) on valmistunut 1975. Se on huonokuntoinen ja tyhjillään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yhdessä viikonlopussa 19 000 euroa
 7. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 8. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 9. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 10. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 11. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 14. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 15. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 2. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 3. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 4. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 5. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 9. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 10. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Mielipide: Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.