Vantaan hoivakodeissa on paljastunut vakavia ongelmia – nyt tutkitaan kolmea paikkaa

VANHUS Avi antoi palvelutalolle huomautuksen.

Vantaa ei ole purkanut epäkohtien takia yksityisten hoivakotien kanssa tehtyjä yhteistyösopimuksia tai määrännyt niille sopimussakkoja tänä tai viime vuonna. Sen sijaan kaupunki on jättänyt palveluntuottajan tyhjiä asukaspaikkoja täyttämättä siihen asti, että asiat on korjattu. Vantaan asumispalvelukoteja on noin 315 ja ostopaikkoja 900. Kuvassa oleva vanhainkoti ei liity tapauksiin. Sauvo Jylhä/Arkisto

Tuomas Massinen

Vantaan vanhuspalveluissa on paljastunut tänä ja viime vuonna vakavia ongelmatapauksia.

–Yksittäisiä henkilöstömitoitukseen ja osaamiseen liittyviä vakavia epäkohtia on tullut ilmi omissa ja ostopalvelukohteissa. Näihin on puututtu heti tiedon tultua esille, ja asiat on korjattu, kertoo ylihoitaja Nina Linja

Lisäksi aluehallintovirasto (avi) on antanut tänä vuonna huomautuksen Foibe Oy:lle tutkittuaan sitä pari vuotta: palvelukeskuksen huomiota kiinnitettiin palvelujen laatuun ja turvallisuuteen.

Ongelmat nousevat usein esiin valitusten ansiosta. Kantelu on valituksista vakavin. Aville on tullut Vantaalta tänä vuonna kaksi kantelua ja kolme valvonta-asiaa. Avi on tutkinut Vantaan Myyrinkotia, Suopursua ja Malminiittyä sekä Attendo Oy:n Jaspista.

Myyrinkoti ei saanut seuraamuksia väitetystä henkilöstön vähyydestä, muut ovat syynissä. Tutkimukset koskevat Suopursun henkilöstömäärää ja palvelujen laatua, Malminiityn tukipalveluja ja Jaspiksen lääkehoitoa.

Viime vuonna kaupungin vanhustenhuollosta ei kanneltu aville. Attendon Jokikartano oli valvottavana, mutta seuraamuksia ei tullut.

Kaikki kantelut eivät mene aville. Kaupunki sai viime vuonna ostopalveluista kolme kantelua. Muistutuksia on tehty tänä vuonna ostopalveluista 13 ja koko viime vuonna neljä. Kaupungin hoivapalveluista kirjattiin 2015 neljä muistutusta, ja "tänä vuonna luvut noudattavat samaa linjaa".

Epäkohtailmoituksia, kirjallisia ja suullisia palautteita, kertyi 2015 kaupungin toiminnasta 565. Ostopalveluista tehtiin kahdeksan kirjallista ilmoitusta, tietoa suullisista palautteista ei ole saatavissa. Ilmoitukset liittyvät ammattitaitoon, ystävällisyyteen, palvelualttiuteen ja työntekijän tavoitettavuuteen.

Lue myös: "Voiko Vantaan tavoitteilla saavuttaa inhimillistä hoitoa?"

Kirjeessä pitkä epäkohtien lista

Tuore kaupungin saama epäkohtailmoitus koskee itävantaalaista yksityistä hoivakotia. Nimetön lähettäjä listaa VS:lle toimittamassaan kirjeessä useita epäkohtia, jotka ovat haitanneet eloa paikassa jo muutaman vuoden:

Väsymys ja stressi itkettävät työntekijöitä. Vuorolistoja pidetään epäinhimillisinä. Sijaisia ei käytetä.

Perushoito yskii. Lääkehoito ei ole kunnollista. Hoitovälineitä tilataan riittämättömästi. Ruokaa tarjotaan liian vähän.

Huono sisäilma tuo iho-ongelmia. Taloa ei kunnosteta tarpeesta huolimatta. Siivouksessa ja hygieniassa on puutteita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut