Robottibussien koekäyttö liikenteessä jatkuu – "Uusi reitti huomattavasti vaativampi"

ROBOTTIBUSSIT Ilman kuljettajaa liikkuvat bussit siirtyvät seuraavaksi Helsingistä Espooseen.

Sanna Jompero

Helsingin Hernesaarenrannassa viimeisen kuukauden ajan koekäytössä olleet kuskittomat bussit ovat siirtymässä koekäyttöön Espooseen, jossa niitä tällä viikolla vielä ohjelmoidaan.

–Busseilla ajetaan ensin manuaalisesti reittiä ja nauhoitetaan sitä. Sen jälkeen taas ajellaan ja hienosäädetään. Samaan aikaan tarkkaillaan alueen liikennettä ja tuodaan askel kerrallaan turvallisuuden takaavia lisävaroitus tai ohjauskylttejä, toteaa Metropolian projektipäällikkö Harri Santamala

Hernesaaressa bussit liikennöivät ensimmäistä kertaa julkisen liikenteen mukana. Ensimmäisestä koekuukaudesta jäi hyvät kokemukset.

– Muutamassa viikossa liikenne alkoi sujua hyvin. Jos olimme muun liikenteen kanssa samaan aikaan suoralla, sitä ei koettu ongelmallisena, Santamala sanoo ja viittaa bussin matkavauhtiin.

Yhdeksänpaikkaiset pikkubussit kulkevat muuta liikennettä hitaammin, vain 11 kilometriä tunnissa.

Ensi viikon maanantaina kaksi robottibussia siirtyy kuukaudeksi koekäyttöön Espoon Otaniemeen. Ilmaiseen kyytiin voi nousta kuka tahansa. Espoossa bussin reitti on jo huomattavasti Hernesaaren reittiä vaativampi. Kun Hernesaarenrannassa auto kulki puolen kilometrin suoran päästä päähän, Espoossa reitin varrella on useita käännöksiä.

– Espoossa ympäristö on aidompi. Ei tästä valmista päivässä tule, mutta koko ajan opimme lisää, miten tämä tehdään tehokkaasti ja turvallisesti, Santamala sanoo.

Reitti Espoossa kulkee Aalto-yliopiston alueen tuntumassa ja se löytyy osoitteesta www.sohjoa.fi/reitti

Loppuvuodesta bussit viedään jälleen uuteen ympäristöön Tampereelle.

Kuskittomat bussit on tarkoitus ottaa tulevaisuudessa osaksi julkista liikennettä kulkemaan lyhyitä matkoja. Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa osa erityisesti taajama-alueella ajavista busseista olisi korvattu robottibusseilla.

Edessä on vielä monta ratkaistavaa asiaa, kuten varmistaa autojen käyttöturvallisuus ja -varmuus liikenteessä. Myöhemmin pohdittavaksi tulee bussien mahdollinen liittäminen osaksi HSL:n järjestelmää, mikäli niin päätetään.

Ensi keväänä kokeilut kaikissa kolmessa kaupungissa jatkuvat.

–Talven aikana kehitämme tiettyjä asioita. Osa reiteistä muutetaan. Olemme jossain sellaisessa paikassa, jossa on liikkumistarve. Miten sitten hankkeesta seuraava askel, kausiluonteinen linja, toimii ja onko sen maksutapa matkalippu vai sponsorointi, pitää katsoa. Meillä on muutamia avauksia menossa, Santamala toteaa.

Bussit koekäytössä jo asuntomessuilla

Sähköllä toimivat EasyMile EZ10-bussit olivat ensimmäisen kerran koekäytössä suljetulla alueella Kivistön asuntomessuilla viime vuonna.

Kuskittomien bussien kehittäminen on osa SOHJOA-hanketta.

Hankkeen päätavoitteena on luoda yrityksille mahdollisuus kehittää uusia ideoita, joita autonominen liikkuminen mahdollistaa.

SOHJOA on osa 6Aika-kaupunkien Euroopan aluekehitysrahaston tukemaa hankekokonaisuutta.

Metropolian hankekumppaneina ovat Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.