Robottibussien koekäyttö liikenteessä jatkuu – "Uusi reitti huomattavasti vaativampi"

ROBOTTIBUSSIT Ilman kuljettajaa liikkuvat bussit siirtyvät seuraavaksi Helsingistä Espooseen.

Sanna Jompero

Helsingin Hernesaarenrannassa viimeisen kuukauden ajan koekäytössä olleet kuskittomat bussit ovat siirtymässä koekäyttöön Espooseen, jossa niitä tällä viikolla vielä ohjelmoidaan.

–Busseilla ajetaan ensin manuaalisesti reittiä ja nauhoitetaan sitä. Sen jälkeen taas ajellaan ja hienosäädetään. Samaan aikaan tarkkaillaan alueen liikennettä ja tuodaan askel kerrallaan turvallisuuden takaavia lisävaroitus tai ohjauskylttejä, toteaa Metropolian projektipäällikkö Harri Santamala

Hernesaaressa bussit liikennöivät ensimmäistä kertaa julkisen liikenteen mukana. Ensimmäisestä koekuukaudesta jäi hyvät kokemukset.

– Muutamassa viikossa liikenne alkoi sujua hyvin. Jos olimme muun liikenteen kanssa samaan aikaan suoralla, sitä ei koettu ongelmallisena, Santamala sanoo ja viittaa bussin matkavauhtiin.

Yhdeksänpaikkaiset pikkubussit kulkevat muuta liikennettä hitaammin, vain 11 kilometriä tunnissa.

Ensi viikon maanantaina kaksi robottibussia siirtyy kuukaudeksi koekäyttöön Espoon Otaniemeen. Ilmaiseen kyytiin voi nousta kuka tahansa. Espoossa bussin reitti on jo huomattavasti Hernesaaren reittiä vaativampi. Kun Hernesaarenrannassa auto kulki puolen kilometrin suoran päästä päähän, Espoossa reitin varrella on useita käännöksiä.

– Espoossa ympäristö on aidompi. Ei tästä valmista päivässä tule, mutta koko ajan opimme lisää, miten tämä tehdään tehokkaasti ja turvallisesti, Santamala sanoo.

Reitti Espoossa kulkee Aalto-yliopiston alueen tuntumassa ja se löytyy osoitteesta www.sohjoa.fi/reitti

Loppuvuodesta bussit viedään jälleen uuteen ympäristöön Tampereelle.

Kuskittomat bussit on tarkoitus ottaa tulevaisuudessa osaksi julkista liikennettä kulkemaan lyhyitä matkoja. Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa osa erityisesti taajama-alueella ajavista busseista olisi korvattu robottibusseilla.

Edessä on vielä monta ratkaistavaa asiaa, kuten varmistaa autojen käyttöturvallisuus ja -varmuus liikenteessä. Myöhemmin pohdittavaksi tulee bussien mahdollinen liittäminen osaksi HSL:n järjestelmää, mikäli niin päätetään.

Ensi keväänä kokeilut kaikissa kolmessa kaupungissa jatkuvat.

–Talven aikana kehitämme tiettyjä asioita. Osa reiteistä muutetaan. Olemme jossain sellaisessa paikassa, jossa on liikkumistarve. Miten sitten hankkeesta seuraava askel, kausiluonteinen linja, toimii ja onko sen maksutapa matkalippu vai sponsorointi, pitää katsoa. Meillä on muutamia avauksia menossa, Santamala toteaa.

Bussit koekäytössä jo asuntomessuilla

Sähköllä toimivat EasyMile EZ10-bussit olivat ensimmäisen kerran koekäytössä suljetulla alueella Kivistön asuntomessuilla viime vuonna.

Kuskittomien bussien kehittäminen on osa SOHJOA-hanketta.

Hankkeen päätavoitteena on luoda yrityksille mahdollisuus kehittää uusia ideoita, joita autonominen liikkuminen mahdollistaa.

SOHJOA on osa 6Aika-kaupunkien Euroopan aluekehitysrahaston tukemaa hankekokonaisuutta.

Metropolian hankekumppaneina ovat Aalto Yliopisto, Forum Virium Helsinki, Maanmittauslaitos sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.