Suomen vanhin asiakirja täyttää 700 vuotta – päivätty 1. lokakuuta 1316

Suomen vanhin säilynyt asiakirja on kuningas Birgerin suojelukirje Karjalan naisille. Arkistolaitos

Riikka Jokinen

Suomen vanhin säilynyt asiakirja, kuningas Birgerin suojelukirje Karjalan naisille, täyttää 1. lokakuuta 700 vuotta.

Myös Karjalan naisrauhana tunnettu latinankielinen, pergamentille laadittu kirje on päivätty Yningessä 1. lokakuuta vuonna 1316.

Asiakirjassa kuningas Birger Magnuksenpoika antaa Karjalan naisille turvakirjan, jossa todetaan muun muassa, että ”kaikkien meille alamaisten vaimojen ja naisten, jotka asuvat meidän linnamme Viipurin alaisuudessa eli Karjalan maassa, olkoot aviossa eläviä, leskiä, siveyslupauksen tehneitä tai neitoja, tulee saada nauttia täyttä rauhaa ja turvallisuutta niin kuin itse valtakunnassamme Ruotsissa, yhtä hyvin omaisuuden kuin hengen puolesta, niin että rikkojia kohtaa meidän kuninkaallinen rangaistuksemme mitä ankarimpana.”

Asiakirja liittyy rauhattoman 1300-luvun alkupuolen myllerryksiin Ruotsin valtakunnassa, joista naisrauhaan liittyen on säilynyt kuitenkin vain vähän lähteitä.

Karjalan naisrauhan on tulkittu liittyvän kuningas Birgerin pyrkimyksiin vakiinnuttaa valtansa maansa itärajalla, josta ruotsalaiset olivat vallanneet alueita 1200-luvun lopussa.

Asiakirja tunnettiin pitkään vain kopioina, ja sitä epäiltiin väärennökseksi. Epäilyt hälvenivät Arkistolaitoksen mukaan vasta, kun Adolf Iwar Arwidsson julkaisi vuonna 1846 asiakirjan Viipurin kaupunginarkistosta löytämänsä originaalin perusteella.

Viipurista asiakirja luovutettiin Valtionarkistoon, nykyiseen Kansallisarkistoon, jossa asiakirjaa säilytetään edelleen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut