Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen"

KATUTAIDE Länsimäen koulun oppilaiden maalaustempaus herättää Tarinatorin synkeän alikulkutunnelin eloon.

Yläkoululaisten suunnittelemat ja maalaamat työt tuovat väriä Länsimäkeen. Paula Järnefelt

Tuomas Massinen

Myyrmäessä alkunsa saanut ”seinähulluus” on nyt levittäytynyt Länsimäkeen.

Länsimäessä on meneillään yläkoululaisten katutaidetempaus, jonka aikana he värjäävät alikulkutunnelin synkät betoniseinät eläväksi luontomaalaukseksi.

Väri-iloitteluun ryhdyttiin syyskuun alussa, kun joukko Länsimäen koulun 7.–9.-luokkalaisia kantoi sudit ja maalitynnyrit Tarinatorin tunneliin.

–Jokaisella oppilaalla on seinissä oma plänttinsä. Vielä koululaisten suunnittelemat maalaukset ovat pikkaisen vaiheessa. Työt ovat valmiina viimeistään lokakuun alussa, aikatauluttaa tempauksesta vastaava kuvataiteen opettaja Laura Ikonen

Länsimäen koulussa innostuttiin katutaideprojektista, kun kaupunki otti idean esille.

–Länsimäessä haluttiin puuttua seudun yleiseen harmauteen. Maalauksiamme nähneet ohikulkijat ovatkin olleet iloisia siitä, että tänne tulee värikästä ympäristöä, Ikonen kertoo.

Koulun katutaideprojektia tukee laaja kumppaniverkosto: mukana ovat maalivälineet lahjoittanut Vantaan kaupunki, Länsimäen kirjasto, nuorisotalo, paikallisia asukkaita, Vantaan taidemuseo Artsi ja tamperelaistaiteilija Jan Anderzén

Kaupunki hankki Länsimäkeen Anderzénin eläinolentoja kuvaavan mosaiikkitaideteoksen. Se julkistettiin alikulkusillan vieressä viime toukokuussa.

–Oppilaiden on tarkoitus luoda sillan alle metsä tai kasvillisuutta, turvallinen paikka, johon Anderzenin mielikuvituseläimet voivat ryömiä, Ikonen selittää.

Ilmiöoppiminen on päivän sana – siitä tässäkin on kyse. Kouluissa painotetaan nyt sitä, että maailman asiat keskittyvät ilmiöiden ympärille ja jokainen voi tehdä jotain lähiympäristönsä viihtyisyyden lisäämiseksi.

– Uuteen opetussuunnitelmaan liittyy myös oppimisympäristöjen laajeneminen koulun ulkopuolelle. Tutkimme liikettä ja ympäristöä, ja tämä maalausprojekti on yksi tapa lähestyä isoa teemaa, kuvaa Länsimäen koulun apulaisrehtori Paula Järnefelt

Koulun taideprojekti voi saada jatkoa ensi keväänä, sillä kaupunki on väläytellyt, että toistakin Tarinatorin luona olevaa alikulkutunnelia voisi elävöittää maalauksilla.

Asukasaktiivi Eero Väätäinen riemuitsee katutaiteen levittäytymisestä Länsimäkeen. Hän lähettää ruusuja etenkin Vantaan taidemuseolle.

–Ilman Artsia taideprojekti ei olisi onnistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut