Risikko ja Lindström tyrmäävät vihapuheen – "Poliisi tarvitsee lisää resursseja"

Sisäministeri Paula Risikko (kok.). Arkisto / Lotta Åberg

Mikko Välimaa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kehottaa poliisia valmistelemaan nopeasti toimintamalleja, joilla puututaan entistä tehokkaammin vihapuheeseen.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi vihapuhetta paljastavien, tutkivien ja ennalta ehkäisevien ryhmien entistä tiiviimpää yhteistyötä.

Lisäksi oikeusministeriön kanssa arvioidaan, tarvitaanko vihapuheen torjumiseksi lainsäädännöllisiä muutoksia.

–Emme saa turtua vihapuheeseen. Nykyisellä lainsäädännöllä näyttää olevan vaikea selvittää vihapuheen taustalla olevia tahoja ja motiiveja, ja puuttua niihin. Lainsäädäntö on myös pirstaleinen, Risikko sanoo tiedotteessa.

Risikon mukaan vihapuheeseen tulee puuttua selvästi tehokkaammin. Myös resurssit – esimerkiksi nettipoliisin toimintakyky – on arvioitava uudestaan.

–Suurin ongelma vihapuheen kanssa on se, että pidemmällä aikavälillä se on ensiaskel väkivallan suuntaan. Vaikka väkivalta ei olisi vihapuheen levittäjän henkilökohtainen tarkoitus, vastakkainasettelun kasvattaminen johtaa helposti siihen. Vihapuheelle, väkivallalle ja rasismille on oltava nollatoleranssi, Risikko painottaa.

Mahdollisia lakimuutoksia jo aiemmin väläyttänyt oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoo, että jokaisella on velvollisuus edistää rakentavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä.

–Syrjäytyminen ja syrjintä voivat edesauttaa yhteiskunnasta sivuun jäämistä ja ääritapauksissa radikalisoitumista. Ensin on ajatus, sitten ovat sanat ja sitten teot. On hyvä muistaa sananvapauden käyttämisen vastuu, oikeus- ja työministeri Lindström totesi Sananvapauden haasteet tänään -juhlaseminaarissa Helsingissä.

Lindström nosti puheessaan esille myös ääriliikkeet.

–Jo nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia puuttua ääriliikkeiden toimintaan. On kuitenkin selvää, että pelkästään lainsäädännölliset keinot eivät sellaisenaan riitä, vaan olennaista on myös, että yhteiskunnallinen ilmapiiri ei tarjoa kasvualustaa ääriliikkeille. Merkitystä tässä on myös esimerkiksi eriarvoistumisen ja syrjäytymisen vastaisella työllä, Lindström sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.