Danny avoimena: "Elämästä tuli pidempi kuin luulinkaan”

MUSIIKKI Dannylta uusi albumi, elokuva, kirja ja kiertue.

Dannylle musiikki on kutsumustyötä, tapa kertoa omista tunteista. Dannyn arkisto

Kari Martiala

Sanotaan, että rokkarit kuolevat saappaat jalassa. Dannyn tavoin hänen ikäpolvensa kansainväliset tähdet, kuten Paul McCartney tai Tom Jones tekevät kovaa vauhtia keikkoja ja levyjä, eikä mikään tunnu heitä hidastavan.

Vuonna 2013 järjestetty loppuunmyyty 50-vuotistaiteilijajuhlakiertue Viihdemaratonin loppusuora ei ollutkaan Dannyn uran päätös, vaikka kolme vuotta aiemmin sydäninfarktin kokenut taiteilija saattoi niin kuvitellakin, vaan pikemminkin uuden menestyksen alku.

– Tämä levykin on kiitollisuuden osoitus vanhemmille pitemmästä elämästä kuin luulinkaan. Kiitokset kuuluvat myös yleisölleni, joka on tämän kaiken mahdollistanut.

Ensi viikolla 74-vuotta täyttävä Danny julkaisee huomenna 16. syyskuuta uuden albumin, Lauluista tehty

Levyn on tuottanut Esa Nieminen ja hän vastaa myös suuresta osasta albumin sävellyksistä. Albumilta jo julkaistut laulut Päivät nää ja Sekaisin susta ovat nousseet radioiden soittolistojen kärkikahinoihin.

Dannylla on ollut 53 vuoden aikana listoilla jo 98 laulua ja hän toivoo, että uuden albumin myötä puuttuvat kaksi listasijoitusta vielä tulevat ja 100 laulun raja täyttyy.

– Hienoa, että sain mahdollisuuden tulkita vielä tämän päivän musiikkia, Danny sanoo.

Albumin laulut sopivatkin moneen eri nykygenreen ja sanoittajat ovat tehneet tekstinsä juuri Dannylle.

– Niemisen Esa antoi Mariskalle, Edu Kettuselle ja muille tekstintekijöille eväitä laulujen tekemiseen. Meillä oli ehdolla levylle kymmeniä lauluja, joista sitten valittiin nämä mukana olevat 12.

Yhden levyn lauluista, Me lauluja luotiin, on tehnyt suomalaisen iskelmämusiikin lauluntekijä-legenda Chrisse Johansson

– Chrisse asuu nykyisin Espanjassa ja me pyysimme häntä tekemään dokumentti-elokuvaani lippulaulun.

Levyn avaa Carlene Carterin hitti parinkymmen vuoden takaa ja se on saanut nimekseen Sekaisin susta

– Laulussa rokki ja kantri sekoittuvat ja siinä on Tuuliviiri-laulun tuntua, mutta toisaalta myös vähän Born to be Wildia, Danny kuvailee.

Musiikki on tapa kertoa omista tunteista."

Dannylle musiikki on kutsumustyötä, tapa kertoa omista tunteista.

– Olen tottunut siihen, että käytän lauluja kanavana, jolla tuon ulos tunteitani. Olen tehnyt 2000-luvulla monia lauluja, jotka ovat kuvastaneet kulloistakin elämäntilannettani, mutta matalalla profiililla. Ne ovat liittyneet avioeroon, hyvästeihin Armi Aavikolle tai Jukka Virtaselle omistettuun tarinaan, hän kertoo.

Lokakuun 15. päivänä Tuurin Kyläkaupassa julkaistaankin Markku Veijalaisen kirjoittama kirja Minulta sinulle, jossa Danny kertoo taustoja näistä 10 harvinaisesta laulustaan. Mukana on myös CD, jolle hän on koonnut 18 itselleen merkittävää laulua.

– Se on kurkkaus kulissien taakse. Mukana ovat myös nämä eri elämäntilanteisiini liittyvät laulut.

Dokumenttielokuva on herrasmiesmäisesti tehty."

Marraskuussa saa ensi-iltansa Dannyn elämästä kertova dokumenttielokuva.

– Se on hyvä ajankuva suomalaisen viihteen 50 vuodesta. Dokumentissa on monta hienoa tarinaa, jotka on kerrottu objektiivisesti. Se on herrasmiesmäisesti tehty ja asioita on tutkittu syvällisesti ja rikastuttavasti.

Marraskuussa käynnistyy myös Finnhittien kuninkaiden, Dannyn, Tapani Kansan ja Frederikin konserttitalokiertue, joka kattaa kaikkiaan 25 kaupunkia. Helsingissä kuninkaat konsertoivat 23. marraskuuta Finlandia-talolla.