Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seinähulluus leviää Myyrmäestä – Vantaalle tulee uusia katutaidekaupunginosia

TAIDE Taidemuseon suurprojekti tuo kaksitoista jättimaalausta neljän kaupunginosan rakennuksiin.

Tätä se nyt on! Vantaan taidemuseo Artsi julistaa näyttävästi modernin katutaiteen hienoutta, "seinähullujen" sanomaa.

Lokakuussa käynnistyvä Seinähullu Vantaa -hanke tuo neljään kaupunginosaan kaksitoista jättimuraalia eli isoa seinämaalausta.

Eikä kyse ole nyt mistään likaisesta töhrytusinasta, vaan taiten suunnitelluista taideteoksista.

Suomen Kulttuurirahasto myönsi projektille äskettäin 180000 euroa, ja kohta pannaan taiteilijoiden ja työryhmien hihat heilumaan – ja asukkaidenkin.

Graffitit ovat värittäneet aloituskohteeksi valittua Myyrmäkeä jo vuosia, ja nyt Artsi tahtoo perustaa kolme uutta katutaidekaupunginosaa, joissa asukasaktiivisuus jyllää.

Katutaide levittäytyy myös Hakunilaan, Länsimäkeen ja Koivukylään. Näihin 60- ja 70-lukujen lähiöihin tulee kolme seinämaalausta kuhunkin.

–Teokset sijoittuvat kaupunkikuvaan loogisen, helposti käveltävän etäisyyden päähän toisistaan, kuvaa Artsin johtaja Kati Huovinmaa

Ensimmäisen vuoden teokset ovat ulkomaisten mestareiden luomuksia, ja toisen vuoden teoksista vastaavat kotimaiset taiteilijat ja asukkaat. Ulkomaalaistaiteilijoiden trio loihtii kolme Myyrmäen muraalia ensi kesänä.

–Tavoite on, että Myyrmäen katutaidekaupunginosa kiinnostaa entistä laajemmin myös ulkomaista mediaa, Huovinmaa sanoo.

Hakunilassa toteutetaan ensi kesänä kaksi kansainvälistä muraalia ja yhteisötyö, johon hyödynnetään asukkaiden työpajoissa tarjoamia ideoita. Länsimäkeen tulee 2018 kolmen suomalaistaiteilijan muraalit, ja Koivukylään kaksi seinämaalausta ja yksi asukkaiden muraali.

–Haluamme nostaa asukasaktiivisuuden "seinähullulle tasolle": asukkaat pääsevät toteuttamaan kaksi jättimuraalia, Huovinmaa summaa.

Artsi on valinnut kaupunginosat asukkaiden halukkuuden ja teosten toteutusmahdollisuuksien perusteella. Raati valitsee projektiin taiteilijoita eri taidemuodoista, kuten kuva-, sarjakuva-, graffiti- ja tekstiilialoilta.

–Toivon, että teokset herättävät ihmiset arvostamaan muraalitaidetta ja avaavat kiinnostusta muille taidemuodoille, Huovinmaa kiteyttää.