Seinähulluus leviää Myyrmäestä – Vantaalle tulee uusia katutaidekaupunginosia

TAIDE Taidemuseon suurprojekti tuo kaksitoista jättimaalausta neljän kaupunginosan rakennuksiin.

Tässä komeilee Artsin seinämaalaus Myyrmäessä. Vastaavanlaisia taideteoksia loihditaan lähivuosina myös Hakunilaan, Koivukylään ja Länsimäkeen. Tuomas Massinen

Tuomas Massinen

Tätä se nyt on! Vantaan taidemuseo Artsi julistaa näyttävästi modernin katutaiteen hienoutta, "seinähullujen" sanomaa.

Lokakuussa käynnistyvä Seinähullu Vantaa -hanke tuo neljään kaupunginosaan kaksitoista jättimuraalia eli isoa seinämaalausta.

Eikä kyse ole nyt mistään likaisesta töhrytusinasta, vaan taiten suunnitelluista taideteoksista.

Suomen Kulttuurirahasto myönsi projektille äskettäin 180000 euroa, ja kohta pannaan taiteilijoiden ja työryhmien hihat heilumaan – ja asukkaidenkin.

Graffitit ovat värittäneet aloituskohteeksi valittua Myyrmäkeä jo vuosia, ja nyt Artsi tahtoo perustaa kolme uutta katutaidekaupunginosaa, joissa asukasaktiivisuus jyllää.

Katutaide levittäytyy myös Hakunilaan, Länsimäkeen ja Koivukylään. Näihin 60- ja 70-lukujen lähiöihin tulee kolme seinämaalausta kuhunkin.

–Teokset sijoittuvat kaupunkikuvaan loogisen, helposti käveltävän etäisyyden päähän toisistaan, kuvaa Artsin johtaja Kati Huovinmaa

Ensimmäisen vuoden teokset ovat ulkomaisten mestareiden luomuksia, ja toisen vuoden teoksista vastaavat kotimaiset taiteilijat ja asukkaat. Ulkomaalaistaiteilijoiden trio loihtii kolme Myyrmäen muraalia ensi kesänä.

–Tavoite on, että Myyrmäen katutaidekaupunginosa kiinnostaa entistä laajemmin myös ulkomaista mediaa, Huovinmaa sanoo.

Hakunilassa toteutetaan ensi kesänä kaksi kansainvälistä muraalia ja yhteisötyö, johon hyödynnetään asukkaiden työpajoissa tarjoamia ideoita. Länsimäkeen tulee 2018 kolmen suomalaistaiteilijan muraalit, ja Koivukylään kaksi seinämaalausta ja yksi asukkaiden muraali.

–Haluamme nostaa asukasaktiivisuuden "seinähullulle tasolle": asukkaat pääsevät toteuttamaan kaksi jättimuraalia, Huovinmaa summaa.

Artsi on valinnut kaupunginosat asukkaiden halukkuuden ja teosten toteutusmahdollisuuksien perusteella. Raati valitsee projektiin taiteilijoita eri taidemuodoista, kuten kuva-, sarjakuva-, graffiti- ja tekstiilialoilta.

–Toivon, että teokset herättävät ihmiset arvostamaan muraalitaidetta ja avaavat kiinnostusta muille taidemuodoille, Huovinmaa kiteyttää.

"Seinähullujen" jättiurakka

Seinähullu Vantaa -suurhankkeen päämääränä on nostaa Suomen muraalitaiteen arvostus, laatu ja määrä uudelle tasolle.

Ulkomaiset ja kotimaiset taiteilijat saatetaan yhteen kotimaisten tekijöiden kannustamiseksi.

Kahden vuoden aikana taiteilijat toteuttavat Myyrmäkeen, Hakunilaan, Koivukylään ja Länsimäkeen kaksitoista suurta seinämaalausta eli muraalia. Näistä kaksi tehdään yhdessä asukkaiden kanssa.

Taiteellista kokonaisuutta koordinoi Artsi yhdessä Seinähullu Vantaan tuottajan Jesse Pasasen, kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 2. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 3. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 4. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 5. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 8. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 9. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 10. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 13. Hänninen 12.8.
 14. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 15. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.