Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon

KATUTAIDE Salla Ikosen uusin teos löytyy kerrostalon seinästä Hakunilasta. Taiteilija unelmoi maalauksista ulkomailla.

Salla Ikonen myöntää, että kaupunkikuvassa hän helposti havaitsee harmaat betoniseinät. – Koko ajan mietin, että mitä tuohon ja tähän voisi tehdä. Se on varmasti ammattitauti. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Katutaiteilija Salla Ikonen, 31, elää unelmaansa: hän saa elantonsa maalaamalla. Ikosen kädenjälki näkyy ympäri Vantaata. Pyydän Ikosta suosittelemaan taidekierroksen.

–Myyrmäen juna-asemalla on yksi suurimmista töistäni, naisfiguuri, jolla on liehuvat hiukset. Mike’s Dinerissa on kaksi 50’s teemaan suunniteltua maalausta. Jönsaksentien alikulkutunnelista löytyy jälleen erilainen uninalle-aiheinen maalaus, hän opastaa.

–Taidetalo Toteemista löytyy leikkisä intiaaniteemaa sivuava seinämaalaus, Artista kissalokerikko. Martinlaakson vanhan ostarin kautta voi tulla Hakunilaan, Ikonen jatkaa.

Myyrmäen juna-asemalla on yksi suurimmista töistäni.”

Ikosen viimeisin teos komeilee Itä-Vantaalla hakunilalaisen taloyhtiön julkisivussa. Valtavan kokoinen hevonen ihastuttaa asukkaita Oritie nelosessa. Teos valmistui viime viikolla.

–Olen kasvanut luonnon keskellä ja siksi töissäni on usein aiheena luonto tai eläimet. Teoksissani näkyy monesti unenomaisuus ja ripaus realismia, Ikonen kuvailee.

Ihmishahmot ovat taiteilijan kolmas lempiaihe.

–Ihmisten kasvot ovat aina kiinnostaneet minua. Kuinka paljon kasvot voivatkaan välittää tunteita, ja silmät. Siksi maalauksissani silmät ovat lähes aina auki.

Hakunilassa Oritie 4 -osoitteessa sijaitsevan kerrostalon seinää komistaa valtava hevonen.

Salla Ikonen on itseoppinut taiteilija. Pikkutytöstä asti piirtämisestä ja maalaamisesta innostunut Ikonen ymmärsi kymmenen vuotta sitten mikä on hänen unelma-ammattinsa.

–Olen tehnyt valtavasti töitä ja maalannut paljon. Olen halunnut oppia ja opetella, sanoo media-assistentin koulutuksen käynyt Ikonen.

Ulkomaanmatkat vaikuttivat siihen, miksi juuri katutaide valikoitui naisen taidelajiksi.

– Olen ihastellut eri puolilla maailmaa upeita maalauksia, joita on tehty kaupunkikuvaan. Tuntui, että juuri tätä minun kuuluu tehdä, Ikonen kertoo.

–Maalauksilla haluan tuoda kauneutta ja lämmintä tunnelmaa kaupunkiin sekä lähiöihin. Ihmisillä on elämässään riittävästi negatiivisia asioita, haluan näin muistuttaa elämän hyvyydestä.

Ikonen on innoissaan, että kaupungit suhtautuvat koko ajan positiivisemmin katutaiteeseen. Hän korostaa Vantaan kaupungin olevan Suomessa edelläkävijä avoimessa sekä positiivisessa suhtautumisessa katutaiteeseen. Yhteistyö kaupungin kanssa jatkuu syksyllä. Petikkoon sekä Myyrmäkeen on luvassa maalauksia.

Katutaiteilija on jättänyt kädenjälkensä jo Lontooseen, Bristoliin ja Kreikkaan. Tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä yhä enemmän maalauksia ulkomailla.

– Etelä-Amerikka on yksi unelmien kohde. Se on muraalitaiteen koti ja olisi upeaa joku päivä maalata siellä, Ikonen haaveilee.

Salla Ikonen

31-vuotias katutaiteilija ja yksityisyrittäjä.

Yksi harvoista katutaiteilijoista, joka elättää itsensä maalaamisella.

Asiakkaina kaupungit, yksityiset ihmiset ja yritykset.

Maalaa muun muassa tauluja, kerrostalojen julkisivuja ja liiketiloja.

Asuu Vihdissä.

Koulutukseltaan media-assistentti. Itseoppinut taiteilija.

Ikosen teoksia on Vantaan lisäksi muun muassa Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Lontoossa ja Israelissa.

https://sallaikonen.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 7. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 8. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 9. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 10. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 11. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 12. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 15. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.