Luvassa Manhattanin makuja – Tähtikokki avaa Vantaalle ravintolan

Marcus Samuelsson tutkii ravintolatilan pohjapiirrosta tulevassa avokeittiössä Jätkäsaaressa. Ravintolaan on sisäänkäynti sekä suoraan Tyynenmeren kadulta että hotellista. Päivi Tuovinen

Marketta Karjalainen

Huiman uran Amerikassa luonut ruotsalaiskokki Marcus Samuelsson korkkaa tänä syksynä uuden maan. Uusien Clarion-hotellien myötä myös Suomi pääsee mukaan Kitchen & Table -ravintolaperheeseen.

Menossa on kuumeinen loppurutistus. Ovet avataan Jätkäsaaressa 17. ja Aviapoliksessa 22. lokakuuta.

–Kitchen & Table on ollut Ruotsissa ja Norjassa hyvin menestyksekäs. Se on tuote, jota on kehitetty vuosia, Samuelsson kertoo.

Ideana on yhdistää monikulttuurisen Manhattanin vaikutteet ja makumaailma paikallisiin raaka-aineisiin.

Se tarkoittaa esimerkiksi amerikkalaistyylistä rentoutta ja sosiaalisuutta.

– Meillä ei ole pukukoodia tai valkoisia pöytäliinoja ja monet annoksista ovat jaettavia.

Se miten usein tähtikokki itse nähdään Suomessa, riippuu Samuelssonin mukaan siitä, miten kaikki menee.

–Uuden ravintolan käynnistämisvaihe kestää aina vuoden. Tarvitaan aikaa oman identiteetin luomiseen.

Ravintola ei voi menestyä jos paikalliset eivät ota sitä omakseen."

Samuelsson otti viime viikonloppuna tuntumaa täkäläiseen ruokaskeneen Flow-festivaaleilla, missä Kitchen & Tablen ruokarekka myös myi Samuelssonin suunnittelemia annoksia. Tällä viikolla tähtikokki on tavannut suomalaisia yhteistyökumppaneita.

–On tärkeää löytää tiimiin oikeat ihmiset. Tarvitsemme hyviä intohimoisia paikallisia tekijöitä, Samuelsson kertoo.

Hotellin yhteyteen sijoittuvalla ravintolalla on Samuelssonin mukaan kolme yhtä lailla tärkeää asiakasryhmää: paikalliset asukkaat, vierailijat ja turistit.

–Ravintola ei voi menestyä jos paikalliset eivät ota sitä omakseen.

Jätkäsaaressa ravintola sijoittuu vanhan satamamakasiinin katutasoon. Sen yläpuolella on kahdessa kerroksessa kokous- ja tapahtumatiloja.

–On hienoa päästä paikkaan, jossa uusi ja vanha kohtaavat. On innostavaa ja jännittävää tulla tänne, Samuelsson sanoo.

Vantaalla sijainti lentoaseman yhteydessä asettaa erityisvaatimuksia.

– Meidän pitää esimerkiksi tarjota myös pikalounasta, että asiakkaat ehtivät lennoille. Ja meidän on oltava valmis reagoimaan lentoaseman tapahtumiin. Asuinalue on vasta kasvamassa ravintolan ympärille, Samuelsson pohtii.

Marcus Samuelsson vakuuttaa tulevansa Suomeen mieli avoimena.

–En ota menestystä itsestään selvänä. Tämä on mahdollisuus, josta olen innostunut. Opin jotain uutta jokaisessa uudessa paikassa.

Marcus Samuelsson

Syntyi vuonna 1971 Etiopiassa, adoptoitiin Ruotsiin.

Tunnetaan etenkin kyvystään yhdistellä eri kulttuurien ruokavaikutteita.

Julkaissut useita keittokirjoja.

Toiminut presidentti Barack Obaman kokkina valtiollisilla illallisilla ja työskennellyt Michelle Obaman kanssa muun muassa kouluruokaprojektissa.

Asuu New Yorkissa ja pyörittää omaa Red Rooster -ravintolaa Harlemissa Manhattanilla.

Avaa toisen Red Rooster -ravintolan Lontooseen alkuvuodesta 2017.

Samuelssonilla on Kitchen & Table -nimikkoravintolat jo 17 Clarion-hotellissa Ruotsissa ja Norjassa. Suomen ensimmäiset aukeavat lokakuussa Helsingissä ja Vantaalla.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut