Puutarhuri, näin hyödynnät maahan pudonneet matoiset omenat – "Kannattaa toimia heti"

PUUTARHA Kesäomenoiden poimintakausi on alkanut, ja niistä irtoaa nyt parhaiten mehua.

Omenapuut notkuvat mehustettaviksi valmiita hedelmiä. Lotta Åberg

Valma Korhonen

Pihat ja tarhat täyttyvät punertavista, mehukkaista luonnonherkuista, kun omenapuut alkavat pudotella satoaan. Kesäomenoiden poimintakausi onkin virallisesti alkanut.

Tänä kesänä sadetta ja pölyttäjiä on ollut riittämiin, joten omenasato näyttääkin keskimääräistä runsaammalta. Erilaiset tuholaiset ja taudit ovat tosin tänäkin vuonna tehneet osaan sadosta tuhojaan. Yksi yleisimmistä mätätaudeista on muumiotauti, joka tarttuu hedelmiin kuorivioitusten kautta. Muumiotaudissa omenan pinnalle ilmestyy rusehtavia ja helposti laajenevia mätälaikkuja.

Kasvintuotannon asiantuntija Esa Partasen mukaan pudonneet omenat kannattaisi jo nyt kerätä mehustettaviksi, sillä liian kypsistä omenista ei saa tiristettyä yhtä paljon mehua:

– Nyt pudonneista omenoista saa noin 60 prosenttia mehua, ja kypsymisen loppuvaiheessa paljon vähemmän. Omenat voi hyvin mehustaa, vaikka niissä olisikin mätää tai matoja, Partanen ohjeistaa.

Mehustamoja on Uudenmaan alueella, kuten koko Suomessa rajallisesti. Esimerkiksi Sipoosta, Loviisasta ja Askolasta löytyy mehustamot, mutta osa niistä aukeaa vasta syksyllä.

Tällä hetkellä mehustamot ottavat tilauksia vastaan, ja saadakseen omenasatonsa hyvissä ajoin mehustettavaksi kannattaakin pitää kiirettä:

– Olemme saaneet jo paljon tilauksia ennakkoon, omenaa vaikuttaa tulleen runsaasti tänä vuonna, Marja-Liisa Ratia Askolan Maa- ja kotitalousnaiset ry:n mehuasemalta tietää kertoa.

Faktoja omenasta

Omena on Suomen yleisin ilmastossa menestyvä hedelmä

Sen viljely ja tuotanto keskittyy Etelä- ja Lounais-Suomeen

Suomessa kasvaa yli 400 omenalajiketta

Omenat jaotellaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin niiden kypsymisajankohdan mukaan

Suomeen omenan arvellaan tulleen Ruotsista 1100–1200-lukujen paikkeilla

Omenoiden syönti on terveellistä, sillä omenan sisältämä pektiini sitoo kolesterolia ja hidastaa sokerin imeytymistä

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut