Miten vadelman saan kasvamaan omalla takapihalla? Ammattilainen kertoo vinkit

Vadelma voi kasvaa samassa paikassa jopa 20 vuotta. Vadelma tuottaa satoa noin 3–4 viikkoa, jonka aikana marjoja pitäisi poimia päivittäin. Arto Rantanen / Puutarhaliiton kuva-arkisto

toimitus

Yhä useampi kuluttaja ostaa vadelmat ja muut kesäiset marjat suoramyyntinä niin, että herkut käydään poimimassa tiloilta omin käsin. Halutessaan makean vadelman saa kasvamaan myös omassa puutarhassa.

Kirsi Ali-Alha Ali-Alhan tilalta, millaisessa paikassa vadelma kasvaa parhaiten?

– Vadelma vaatii hyvän maan, jossa on paljon ravinteita ja korkea ph-arvo. Vadelma viihtyy aurinkoisessa paikassa, joka on suojassa tuulelta. Se saattaa kasvaa samassa paikassa 20 vuotta.

Mikä lajike sopii parhaiten puutarhaan?

– Meillä on Muskokaa ja Glen Amplea. Muskoka sopii paremmin puutarhavadelmaksi, koska se on hieman makeampi ja vähemmän vaativampi.

– Metsävadelmat ovat parhaimman makuisia, mutta ne kasvavat usein vaikeakulkuisilla hakkuuaukeilla. Metsävadelmat ovat pienempiä ja makeampia kuin puutarhavadelmat ja niillä on ihan oma arominsa.

Miten vadelmaa pitää hoitaa?

– Vanhat jo satoa tuottaneet versot pitää leikata pois syksyllä tai keväällä, jotta uudet versot pääsevät kasvamaan. Jos vadelman päästää kasvamaan vapaasti, se leviää valtoimenaan. Kun vadelman pitää siistissä rivissä, on marjat helppo poimia.

– Vadelma kannattaa myös tukea kepeillä ja naruilla, koska muuten marjatertut painavat versot alas. Tuholaisten torjuntaan voi käyttää luonnonmukaisia torjunta-aineita. Vadelmia on poimittava useasti, koska marjat kypsyvät vähitellen.

Miten vadelmasta voi nauttia?

– Vadelma on kiitollinen pakastettava, koska se säilyy tuoreena. Monet tekevät myös vadelmahilloa.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut