Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Heititkö sätkäsi tänään maahan? – Näin kauan tupakantumppi säilyy luonnossa

Vuosittain poltetuista tupakoista jää maailmanlaajuisesti biljoonia tumppeja jätteeksi. Näistä noin kolmanneksen arvoidaan jäävän maahan roskaksi.

Maahan heitetyt tupakantumpit eivät ole ainoastaan esteettinen haitta. Lisäksi ne levittävät maahan ja vesistöihin ympäristömyrkkyjä, kuten kadmiumia, lyijyä ja arsenikkia.

Pikkulapset ja eläimet voivat syödä tumppeja ja saada niistä myrkytyksen. Tumppeja löytyy esimerkiksi lintujen, kalojen ja valaiden ruoansulatuselimistöstä. Tumppien maatuminen on hidasta ja kestää jopa noin 15 vuotta.

Ympäristön ja tupakoitsijan itsensäkin kannalta olisi parasta lopettaa tupakointi välittömästi. Jos tämä tuntuu toistaiseksi liian vaikealta, voi tupakoitsija ensimmäisenä edistysaskeleenaan laittaa polttamiensa tupakoiden tumpit huolellisesti sammutettuina roskapönttöihin.

Roska päivässä -liike muistuttaa, että askelen pidemmälle pääsee keräämällä maasta pois sinne heitettyjä tumppeja. Vaikka yhden päivässä. Myös tupakoimattomien osallistuminen keräykseen on erittäin tervetullutta.