Vantaalle avautui Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti – aluehallintovirasto teki selvityspyynnön

SYNNYTYKSET Suomessa voi nyt mennä synnytyskotiin synnyttämään. – Jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa, sanoo perustaja.

Kotisynnytykset ovat Suomessa vielä harvinaisia, vaikka yksityisesti kätilöpalveluja tarjoavia yrityksiä on yhä enemmän. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Marika Lumme

Vantaalle on avattu Suomen ensimmäinen synnytyskoti. Hämevaarassa sijaitseva synnytyskoti avasi ovensa kesäkuussa.

Vantaalainen Piia Jokela-Nuoranen perusti Synnytyssyli-nimisen synnytyskodin, koska haluaa, että naisilla on vaihtoehtoja sairaalasynnytyksille.

–Suomessa ei ole naisille riittävästi vaihtoehtoja synnytyspaikoiksi. Edelleen muualla kuin sairaalassa tapahtuva synnytys koetaan jotenkin tabuksi, tätä en voi ymmärtää, kertoo doulana työskentelevä Jokela-Nuoranen.

Synnytyskoti on tila, jota voi vuokrata. Paikassa ei ole hoitohenkilökuntaa, kätilöitä tai lääkäriä, vaan kyseessä on kodinomainen tila Jokela–Nuorasen oman asunnon alakerrassa.

Synnyttäjä saa tulla tilaan haluamansa tukijoukon kanssa ja usein mukana on kätilö. Kätilöiden yhteystietoja annetaan synnytyskodin nettisivuilla. Myös täysin avustamaton kotisynnytys on Synnytyssylissä mahdollinen.

–Itse en doulana tarvitse mitään lupia. Jos synnyttäjä haluaa kätilön tai lääkärin paikalle, hän kustantaa sen itse ja hoitohenkilökunta vastaa omista luvistaan, Jokela-Nuoranen selvittää.

Jokela–Nuoranen sanoo synnytyskodin sopivan heille, jotka haluavat kotisynnytyksen, mutta oma koti ei tunnu siihen sopivalta.

–Täällä on kaikki tarvittava välineistö kotisynnytykseen. Sairaaloihin, Jorviin ja Kätilöopistolle, on noin 15 minuutin ajomatka. Jos kotisynnytys hirvittää, tämä ei ole oikea paikka. Jos sairaalasynnytys hirvittää, tämä voi olla hyvinkin oikea paikka.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) kerrotaan, että lupaa synnytyskotitoiminnalle ei ole haettu.

Sen sijaan vuoden vaihteessa aviin tuli tiedustelu yksityisen synnytyskodin perustamisesta. Kyseessä oli eri toimija kuin nyt Vantaalle avatussa.

–Synnytyskotitoiminnassa on oltava tarvittava henkilöstö sekä asianmukaiset tilat, välineet ja laitteet hoitaa myös synnytyksen aikaiset akuutit hätätilat. Kätilö ei voi synnytyksen aikana olla yksin vastuussa synnyttäjän ja syntyvän lapsen terveydestä, aluehallintovirasto linjasi kesän alussa lähettämässään tiedotteessa.

Terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa kertoo Vantaan Sanomille, että aviin on tullut tieto Vantaan synnytyskodista ja asia on selvitettävänä.

Piia Jokela-Nuoranen toteaa saaneensa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta selvityspyynnön toiminnastaan.

– En ollut yllättynyt, vaan kiitollinen kun sain mahdollisuuden keskustella virallisen tahon kanssa asiasta. Toivon todella, että avi ei tällaista toimintaa kiellä, koska jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa. Kielteinen päätös olisi jo ihmisoikeuskysymys, Jokela-Nuoranen painottaa.

Jokela-Nuoranen pitää peukkuja, että lupa kätilövetoiseen synnytyskotiin myönnetään Suomessa pian. Hän haaveilee, että jonainpäivänä Synnytyssyli toimii myös kätilövetoisesti.

–Kätilövetoinen synnytyskoti on verrattavissa hoivakoteihin: siellä työskentelevät hoitoalan ammattilaiset, jotka kutsuvat lääkärin paikalle tai lähtevät sairaalaan, jos on tarvetta. Muualla maailmassa kuten Saksassa ja Sveitsissä vastaavia kätilövetoisia synnytyskoteja on jo.

Tästä on kyse

Synnytyssyli avattiin Vantaalle kesäkuussa.

Kyseessä on ensimmäinen yksityinen paikka, muu kuin sairaala, jonne voi mennä synnyttämään.

Synnytyskodin perustaja Piia Jokela–Nuoranen on doula ja vyöhyketerapeutti.

Yrityksen ideana on vuokrata tilaa kodinomaisen synnytyksen haluaville. Paikka ei sisällä hoitohenkilökuntaa.

Kotikätilön vastuu on sama kuin sairaalassa hoitohenkilökunnalla: jokainen vastaa omasta työstään ja mahdollisista virheistään.

Suomessa syntyy vuodessa noin 60 000 lasta. Kotisynnytyksiä näistä on noin 30.

Kotisynnytyksiä tarjoavat yksityiset palveluntarjoajat.

Julkinen puoli ei Suomessa kustanna kotisynnytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rebound puskee sinkkua toisen perään: Uutuusbiisissä pakkaan sekoitetaan iskelmätähti, auto ja Spielbergin leffa – reboundimaisen vapaasti
 2. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 3. Vastine: Avoimen päivätoiminnan määräraha joudutaan ohjaamaan lakisääteisiin palveluihin
 4. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 5. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 6. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 7. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 8. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 9. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 10. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 11. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 13. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 14. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 15. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 2. Vantaa on Suomen muuttotilaston ykkönen – Rohmuaa asukkaita muista kunnista
 3. Asukasyhdistyksen aktiivisuus siivitti – Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata rakennetaan Ilolan eteläpuolelle Koivukylänväylän reunaan
 4. Tikkurilan aseman lipunmyynti ei auennut enää
 5. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 6. Poliisia paenneen nuoren rattijuopon auto pyöri karkumatkalla kahdesti ympäri Pakkalassa ja Ylästössä
 7. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 8. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 9. Jokiniemestä löytyi tällä viikolla suuri määrä tuhansia vuosia vanhoja esineitä – "Löydöt ovat poikkeuksellisen kookkaita"
 10. Ilari, 29, tarttui vihdoin Sinuheen ja kertoi lukemisen edistymisestä Vantaalla tapahtuu -infotaululla – nyt luku-urakasta tietää moni muukin
 11. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 12. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 13. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 14. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 15. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.