Vantaalle avautui Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti – aluehallintovirasto teki selvityspyynnön

SYNNYTYKSET Suomessa voi nyt mennä synnytyskotiin synnyttämään. – Jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa, sanoo perustaja.

Kotisynnytykset ovat Suomessa vielä harvinaisia, vaikka yksityisesti kätilöpalveluja tarjoavia yrityksiä on yhä enemmän. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Marika Lumme

Vantaalle on avattu Suomen ensimmäinen synnytyskoti. Hämevaarassa sijaitseva synnytyskoti avasi ovensa kesäkuussa.

Vantaalainen Piia Jokela-Nuoranen perusti Synnytyssyli-nimisen synnytyskodin, koska haluaa, että naisilla on vaihtoehtoja sairaalasynnytyksille.

–Suomessa ei ole naisille riittävästi vaihtoehtoja synnytyspaikoiksi. Edelleen muualla kuin sairaalassa tapahtuva synnytys koetaan jotenkin tabuksi, tätä en voi ymmärtää, kertoo doulana työskentelevä Jokela-Nuoranen.

Synnytyskoti on tila, jota voi vuokrata. Paikassa ei ole hoitohenkilökuntaa, kätilöitä tai lääkäriä, vaan kyseessä on kodinomainen tila Jokela–Nuorasen oman asunnon alakerrassa.

Synnyttäjä saa tulla tilaan haluamansa tukijoukon kanssa ja usein mukana on kätilö. Kätilöiden yhteystietoja annetaan synnytyskodin nettisivuilla. Myös täysin avustamaton kotisynnytys on Synnytyssylissä mahdollinen.

–Itse en doulana tarvitse mitään lupia. Jos synnyttäjä haluaa kätilön tai lääkärin paikalle, hän kustantaa sen itse ja hoitohenkilökunta vastaa omista luvistaan, Jokela-Nuoranen selvittää.

Jokela–Nuoranen sanoo synnytyskodin sopivan heille, jotka haluavat kotisynnytyksen, mutta oma koti ei tunnu siihen sopivalta.

–Täällä on kaikki tarvittava välineistö kotisynnytykseen. Sairaaloihin, Jorviin ja Kätilöopistolle, on noin 15 minuutin ajomatka. Jos kotisynnytys hirvittää, tämä ei ole oikea paikka. Jos sairaalasynnytys hirvittää, tämä voi olla hyvinkin oikea paikka.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) kerrotaan, että lupaa synnytyskotitoiminnalle ei ole haettu.

Sen sijaan vuoden vaihteessa aviin tuli tiedustelu yksityisen synnytyskodin perustamisesta. Kyseessä oli eri toimija kuin nyt Vantaalle avatussa.

–Synnytyskotitoiminnassa on oltava tarvittava henkilöstö sekä asianmukaiset tilat, välineet ja laitteet hoitaa myös synnytyksen aikaiset akuutit hätätilat. Kätilö ei voi synnytyksen aikana olla yksin vastuussa synnyttäjän ja syntyvän lapsen terveydestä, aluehallintovirasto linjasi kesän alussa lähettämässään tiedotteessa.

Terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa kertoo Vantaan Sanomille, että aviin on tullut tieto Vantaan synnytyskodista ja asia on selvitettävänä.

Piia Jokela-Nuoranen toteaa saaneensa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta selvityspyynnön toiminnastaan.

– En ollut yllättynyt, vaan kiitollinen kun sain mahdollisuuden keskustella virallisen tahon kanssa asiasta. Toivon todella, että avi ei tällaista toimintaa kiellä, koska jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa. Kielteinen päätös olisi jo ihmisoikeuskysymys, Jokela-Nuoranen painottaa.

Jokela-Nuoranen pitää peukkuja, että lupa kätilövetoiseen synnytyskotiin myönnetään Suomessa pian. Hän haaveilee, että jonainpäivänä Synnytyssyli toimii myös kätilövetoisesti.

–Kätilövetoinen synnytyskoti on verrattavissa hoivakoteihin: siellä työskentelevät hoitoalan ammattilaiset, jotka kutsuvat lääkärin paikalle tai lähtevät sairaalaan, jos on tarvetta. Muualla maailmassa kuten Saksassa ja Sveitsissä vastaavia kätilövetoisia synnytyskoteja on jo.

Tästä on kyse

Synnytyssyli avattiin Vantaalle kesäkuussa.

Kyseessä on ensimmäinen yksityinen paikka, muu kuin sairaala, jonne voi mennä synnyttämään.

Synnytyskodin perustaja Piia Jokela–Nuoranen on doula ja vyöhyketerapeutti.

Yrityksen ideana on vuokrata tilaa kodinomaisen synnytyksen haluaville. Paikka ei sisällä hoitohenkilökuntaa.

Kotikätilön vastuu on sama kuin sairaalassa hoitohenkilökunnalla: jokainen vastaa omasta työstään ja mahdollisista virheistään.

Suomessa syntyy vuodessa noin 60 000 lasta. Kotisynnytyksiä näistä on noin 30.

Kotisynnytyksiä tarjoavat yksityiset palveluntarjoajat.

Julkinen puoli ei Suomessa kustanna kotisynnytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa
 2. Kenestä Vuoden vantaalainen pyöräilijä?
 3. Mielipide: Asunnottomien ja ensiasuntoa etsivien nuorten neuvontaa tulisi lisätä
 4. Se astetta rennompi voikkaharrastus – Tanssillisessa voimistelussa annetaan kropan puhua eikä stressata hyppytaidoista tai notkeudesta
 5. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 8. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 9. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 10. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 11. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 12. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 13. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 14. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 15. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 2. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 3. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 4. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 5. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 6. "Tämä on Suomen upein koulu" – Kuvat: Tältä näyttää Vantaan uusimmassa koulussa
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Puolueiden listoille on jopa tunkua – "En muista hakemuksia tulleen koskaan aiemmin näin paljon"
 9. Lautakunta antoi pakit hollantilaisyhtiölle – Tuomelan koulua ei vuokrata Camelotille, se halutaan vuokrata paikalliselle yhteisölle
 10. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 11. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Lammaslammen järvinäkymät uhkaavat peittyä – Pähkinärinteen asukkaat huolestuivat keitaansa tulevaisuudesta
 14. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 15. Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.