Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalle avautui Suomen ensimmäinen yksityinen synnytyskoti – aluehallintovirasto teki selvityspyynnön

SYNNYTYKSET Suomessa voi nyt mennä synnytyskotiin synnyttämään. – Jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa, sanoo perustaja.

Vantaalle on avattu Suomen ensimmäinen synnytyskoti. Hämevaarassa sijaitseva synnytyskoti avasi ovensa kesäkuussa.

Vantaalainen Piia Jokela-Nuoranen perusti Synnytyssyli-nimisen synnytyskodin, koska haluaa, että naisilla on vaihtoehtoja sairaalasynnytyksille.

–Suomessa ei ole naisille riittävästi vaihtoehtoja synnytyspaikoiksi. Edelleen muualla kuin sairaalassa tapahtuva synnytys koetaan jotenkin tabuksi, tätä en voi ymmärtää, kertoo doulana työskentelevä Jokela-Nuoranen.

Synnytyskoti on tila, jota voi vuokrata. Paikassa ei ole hoitohenkilökuntaa, kätilöitä tai lääkäriä, vaan kyseessä on kodinomainen tila Jokela–Nuorasen oman asunnon alakerrassa.

Synnyttäjä saa tulla tilaan haluamansa tukijoukon kanssa ja usein mukana on kätilö. Kätilöiden yhteystietoja annetaan synnytyskodin nettisivuilla. Myös täysin avustamaton kotisynnytys on Synnytyssylissä mahdollinen.

–Itse en doulana tarvitse mitään lupia. Jos synnyttäjä haluaa kätilön tai lääkärin paikalle, hän kustantaa sen itse ja hoitohenkilökunta vastaa omista luvistaan, Jokela-Nuoranen selvittää.

Jokela–Nuoranen sanoo synnytyskodin sopivan heille, jotka haluavat kotisynnytyksen, mutta oma koti ei tunnu siihen sopivalta.

–Täällä on kaikki tarvittava välineistö kotisynnytykseen. Sairaaloihin, Jorviin ja Kätilöopistolle, on noin 15 minuutin ajomatka. Jos kotisynnytys hirvittää, tämä ei ole oikea paikka. Jos sairaalasynnytys hirvittää, tämä voi olla hyvinkin oikea paikka.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi) kerrotaan, että lupaa synnytyskotitoiminnalle ei ole haettu.

Sen sijaan vuoden vaihteessa aviin tuli tiedustelu yksityisen synnytyskodin perustamisesta. Kyseessä oli eri toimija kuin nyt Vantaalle avatussa.

–Synnytyskotitoiminnassa on oltava tarvittava henkilöstö sekä asianmukaiset tilat, välineet ja laitteet hoitaa myös synnytyksen aikaiset akuutit hätätilat. Kätilö ei voi synnytyksen aikana olla yksin vastuussa synnyttäjän ja syntyvän lapsen terveydestä, aluehallintovirasto linjasi kesän alussa lähettämässään tiedotteessa.

Terveydenhuollon ylitarkastaja Paula Hevosmaa kertoo Vantaan Sanomille, että aviin on tullut tieto Vantaan synnytyskodista ja asia on selvitettävänä.

Piia Jokela-Nuoranen toteaa saaneensa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta selvityspyynnön toiminnastaan.

– En ollut yllättynyt, vaan kiitollinen kun sain mahdollisuuden keskustella virallisen tahon kanssa asiasta. Toivon todella, että avi ei tällaista toimintaa kiellä, koska jokaisella on oikeus synnyttää missä haluaa. Kielteinen päätös olisi jo ihmisoikeuskysymys, Jokela-Nuoranen painottaa.

Jokela-Nuoranen pitää peukkuja, että lupa kätilövetoiseen synnytyskotiin myönnetään Suomessa pian. Hän haaveilee, että jonainpäivänä Synnytyssyli toimii myös kätilövetoisesti.

–Kätilövetoinen synnytyskoti on verrattavissa hoivakoteihin: siellä työskentelevät hoitoalan ammattilaiset, jotka kutsuvat lääkärin paikalle tai lähtevät sairaalaan, jos on tarvetta. Muualla maailmassa kuten Saksassa ja Sveitsissä vastaavia kätilövetoisia synnytyskoteja on jo.