Citykanit leviävät nyt pohjoiseen – ehkä myös junilla: "En usko, että lippuautomaatilla ovat"

Kesäkuussa uutisoitiin, että citykanit levittäytyvät pohjoiseen - ehkä myös junia käyttäen. Kuvan kania muistuttavan otuksen on nähty loikkivan ainakin Muijalassa. Sirpa Repo / arkisto

Katri Porttinen

Citykanit levittäytyvät nyt entistä pohjoisemmaksi. Riistakeskuksen tietojen mukaan citykaneja on tavattu ainakin Hyvinkäällä, jossa kaupunki on jo hakemassa poikkeuslupaa kanien torjuntaan.

Lupaa pitää hakea siksi, että kani on rauhoitettu huhtikuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.

Citykanien torjunnassapitää olla nopea, sillä uusi kanipoikue voi syntyä 8 viikon välein.

–Citykanien kohdalla tilanne käy mahdottomaksi nopeasti, sanoo riistasuunnittelija Antti Piironen Uudenmaan Riistakeskuksesta.

Helsingin tapaan Hyvinkäällä voi ongelmaksi muodostua se, että kaikki tontinomistajat eivät päästä kanien pyydystäjiä esimerkiksi omakotitalonsa tontille.

Kaikki eivät halua, että kaneja pyydetään tai sitten eivät vain halua tontilleen pyydystäjiä, sanoo Piironen.

Kaneja pyydetään yleensä loukuttamalla. Sitten ne tapetaan kalikalla.

Pyydystämisessäkäytetään myös pitkäverkkoa. Puolen metrin korkuinen verkko vedetään kanien laitumen yli u-kirjaimen muotoisesti, ja kanit ajetaan verkkoon pakosuunnan mukaisesti.

Erikoisempi pyydystämistapa on hilleripyynti: fretti laitetaan maahan kanin pesään, ja se ajaa kanit kolon ulkopuolelle asetettuun verkkoon. Piirosen mukaan Suomessa on tiettävästi yksi yrittäjä, joka harjoittaa hilleripyyntiä.

Citykaneja myös jousimetsästetään.

Ei ole mahdotonta, että kanit kiipeävät tavarajuniin ja kontteihin ja matkustavat."

Riistakeskuksen tietojen mukaan Hyvinkää on nyt Uudellamaalla pohjoisin alue, jossa citykaneja on tavattu. Piirosen mukaan kaneja on myös Keravalla, Järvenpäässä ja Tuusulassa.

Vielä pohjoisempana vahvistamattomia hajahavaintoja on tehty esimerkiksi Riihimäellä, mutta tiettävästi myös muualla Suomessa – ehkä Etelä-Savossa asti.

Ovatko esimerkiksi Hyvinkäällä nyt tavatut citykanit levinneet Helsingistä?

–Hyvä kysymys. On se mahdollista, sanoo Piironen, joka ei myöskään pidä mahdottomana sitä, että kanit kiipeäisivät esimerkiksi junavaunuihin ja -kontteihin.

Lähiliikenteessä citykaneja ei tiettävästi kuitenkaan ole tavattu.

–En usko, että lippuautomaatilla ovat, Piironen naurahtaa.

Kanien liikkuminen kulkuvälineillä on hänen mukaansa silti spekulaatiota. Kanit leviävät myös siksi, että ihmiset vapauttavat lemmikkikaneja luontoon, Piironen sanoo.

Helsingissä citykanikanta saatiin muutamia vuosia sitten jo laskusuuntaan, mutta viime vuonna tehtiin jälleen pyyntiennätys. Uudellamaalla pyydettiin viime vuonna peräti 5000 citykania, joista valtaosa Helsingissä ja Espoossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Virusvaara citykaneista: Uhkaa myös tavallisia lemmikkejä 9.5.2016 9:23

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut