Tutkimus romuttaa sitkeän tasa-arvomyytin – näin miehet ja naiset oikeasti tienaavat

Poliisin kuva takavarikoiduista rahoista. Itä-Uudenmaan poliisilaitos

Katri Porttinen

Kattava kansainvälinen tutkimus murentaa sitkeää uskoa siihen, että naiset saavat samasta työstä miehiä huonompaa palkkaa.

Tai niin saavatkin, mutta miesten ja naisten palkkauksen ero on pienempi kuin usein luullaan.

Tutkimuksen mukaan sisällöltään ja tasoltaan samoissa tehtävissä miesten ja naisten palkkaero on 1,6 prosenttia miesten hyväksi.

Suomessa ero on vielä pienempi, 1,3 prosenttia. Esimerkiksi Saksassa miehet tienaavat näillä kriteereillä 3 prosenttia naisia enemmän, Ruotsissa vain 0,7 prosenttia. Pienin ero on Venäjällä, vain 0,1 prosenttia miesten eduksi.

Korn Ferry Hay Groupin Gender Pay Index -tutkimuksen aineisto kattaa yli 20 miljoonan palkansaajan tiedot 110 maasta ja 25000 organisaatiosta. Suomesta mukana oli 54000 ihmistä.

Sukupuolten välinen palkkojen epätasa-arvo on kaiken kaikkiaan kuitenkin yhä suuri: miehet tienaavat keskimäärin liki 18 prosenttia naisia enemmän.

Syy tähän on se, että miehiä on naisia enemmän hyväpalkkaisilla aloilla, kuten teknologiasektorilla. Lisäksi esimerkiksi naisten matalapalkka-aloilla enemmistö johtajista on miehiä.

Palkkaero ratkaistaan nostamalla naisia johtotehtäviin.

Kansainvälisissä 500 suurimmassa yrityksessä toimitusjohtajista vain 20 prosenttia ja ylimmästäkin johdosta vain 25 prosenttia on naisia, vaikka kaikesta työvoimasta naisia on noin 45 prosenttia.

–Suurin selittävä tekijä palkkaeroissa miesten ja naisten välillä on, että naisia on vähemmän korkeapalkkaisilla aloilla ja johtotehtävissä. Sukupuolten välinen palkkaero ratkaistaan ensisijassa nostamalla naisia johtotehtäviin, sanoo Suomen maajohtaja Johan Blomqvist Hay Gropilta.

Naisia on esimerkiksi 40 prosenttia sihteerityön tekijöistä, mutta vain 27 prosenttia esimiesasemassa ja edelleen vain 17 prosenttia ylemmässä johdossa kansainvälisesti vertailtuna.

–Naisten määrä ylimmässä johdossa on Suomessa kansainvälistä keskiarvoa parempi, mutta Suomessakin vielä kolme neljästä ylimmän johdon jäsenestä on miehiä, Blomqvist sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Li Andersson: Tekopyhää puhua samapalkkaisuuden edistämisesta, kun lomarahoja leikataan
    12.6.2016 15:28

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut