Tässä on kesän hittikukka – "Ei vaadi nyppimistä"

PUUTARHA Nyt eletään viimeisiä hetkiä laittaa istutukset kuntoon. Kukat ja taimet saa torilta.

Anna-Liisa Elomaa on myynyt kukkia Porvoon torilla jo neljä vuosikymmentä. Apuna on oma poika. Tämän kesän suosikkikukka on bellis, Elomaa sanoo. Hanna Asikainen

Hanna Asikainen

Torimyynti käynyt juhannusviikolla kuumimmillaan, kun asiakkaat saapuvat paikalle noutamaan vuoden ensimmäisiä uusia perunoita ja viimeisiä taimia puutarhaan.

–Kyllä vielä viikon–pari juhannuksen jälkeenkin voi pistää kurkuntaimen maahan, opastaa itse kasvattamiaan taimia ja vihanneksia myyvä Tatu Kaskinen

Kaskisen myyntipisteeltä löytyy valtavasti erilaisia yrttien ja hyötykasvin taimia, myös erikoisempia. Erityisesti chileissä löytyy valikoimaa.

–Tänä vuonna löytyy 23 eri sorttia, pitäisi vähän supistaa, Kaskinen naurahtaa.

Kauppa käy, miedoimmat chilit ovat jo menneet, mutta tulisempia on vielä jäljellä. Joku saapuu kyselemään ananaskirsikan taimia.

– Ei tullut istutettua tänä vuonna, pistetäänkö ensi vuodelle? Kaskinen kysyy ja kirjaa toiveen pieneen, punaiseen muistikirjaansa.

Suoraan viljelijältä ostaessa saa samalla ohjeet kasvin hoitoon ja säilyttämiseen. Kaskisen kotona syödään vain omassa pihassa kasvatettuja vihanneksia ja perunaa.

– Tärkeää on pitää perunat pimeässä, sillä suora valo pilaa ne. Suojattuna ne säilyvät ihan hyvin monta kuukautta, Kaskinen opastaa.

Myyntipöydän hittiartikkelit ovatkin piilossa savisen pyyhkeen alla.

Senioriosastoa torilla edustaa Anna-Liisa Elomaa, joka on pitänyt kukkakojua paikalla jo neljä vuosikymmentä.

–Parvekekukkien ja amppeleiden osalta paras myynti on ennen juhannusta, sen jälkeen alkaa valikoimasta osa jo loppua, Elomaa kertoo.

Suosituimpia myyntiartikkeleja ovat pelargoniat ja moniväriset amppelit. Kesän ykkönen on bellis, joka muistuttaa pelargoniaa, muttei vaadi nyppimistä.

–Asiakkaita joskus huolestuttaa se nyppiminen.

Neljässä vuosikymmenessä kukanmyyjien määrä torilla on vähentynyt.

–Ennen meitä oli viisi kojua, nyt enää kaksi. Osa vanhoista kilpailijoista on jo kuollutkin, Elomaa kertoo ja katselee haikeana avaraa toria.

Kesäkukkien sesonki lähenee jo loppuaan, mutta Elomaa myy vuoden ympäri. Auttamassa ovat omat lapset, sillä Elomaan puutarha on yhä perheyritys. Nuorin lapsista auttelee äitiään torilla, kun kaksi muuta hoitaa kotitilaa.

Marttojen perunankeitto-ohje

Tarvitset: varhaisperunoita, karkeaa merisuolaa ja tuoreita tillinvarsia

Pese perunat ja pistä kylmään veteen odottamaan.

Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Lisää 1 tl suolaa vesilitraa kohden.

Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin. Lisää tillinvarret.

Anna perunoiden kiehua 12–20 minuuttia, kokeile kypsyys terävällä veitsellä.

Valuta keitinvesi ja poista tillinvarret.

Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia imemään kosteutta ja sulje kansi.

Sekoita joukkoon tuoretta tilliä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut