Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Täällä saa moponsa ja skootterinsa korjaamiseen apua – ihan ilmaiseksi

VAPAA-AIKA Simonkylään aukesi mopoilijoiden remppataivas.

Mopoissa ja skoottereissa on aina jotain korjattavaa tai säädettävää. Ja jos ei muuta, niin ainakin sitä pitää pestä, ja nyt tälle kaikelle on nuorille oma, yhteinen paikka Simonkylässä.

Koivukyläntie 43:ssa on vuosien varrella ollut monenlaista toimintaa, mutta toukokuun lopulla siihen aukesi Vantaan mopopaja. Se on Mopoilevat nuoret ry:n perustama ja avoin kaikille alle 21-vuotialle. Ydinryhmää ovat 15–17-vuotiaat.

Pajan pääasia on tietysti korjailla mopoja, mutta yhdistyksen puheenjohtaja Tomi Muttilainen sanoo, että siinä sivussa voi huoltaa vaikka polkupyöränsä tai skeittilautansakin. Myös mopoauto mahtuu halliin.

–Pajalla voi tehdä kaikkea renkaiden vaihdosta moottorin korjaamiseen. Ei ole montaakaan asiaa, mitä täällä ei voi korjata, Muttilainen pohtii.

–No, hitsata ei voi vielä.

Välineitä ja työkaluja hankitaan koko ajan lisää. Säätiöiden ja rahastojen tuella toimiva yhdistys saa myös lahjoituksia. Esimerkiksi heinä-elokuussa pidettävän viikon mittaisen moottoritekniikan kurssin maksaa Henry Ford -säätiö.

Pajalaisia opastaa noin kymmenen itseoppinutta vapaaehtoista, entistä mopoilevaa nuorta. Heistä jotkut opiskelevat insinööriksi tai ovat jo valmistuneet.

Muttilainen itse on vuotta vaille valmis autoinsinööri ja taustaltaan "mopopoika". Muttilaisen työpaikka on Helsingin Vuosaaressa toimiva, nuorisoasiainkeskuksen ylläpitämä Rastiksen mopohalli, mutta hän käy myös Simonkylän pajalla usein.

–Monilla on omista mopoajoista hyviä kokemuksia ja he haluavat auttaa nyt muita, laittaa hyvän kiertämään.

Mopoilevat nuoret on perustettu Helsingissä 2009. Yhdistyksen päätavoite on ajaa mopoilijoiden ja motoristien etua.

–Hyvänä kakkosena tulee liikennekasvatus.

Kun nuoret mopokuskit käyttäytyvät sääntöjen mukaan, muut tienkäyttäjät marmattavat vähemmän ja turvallisuus lisääntyy.

Pajassa rassataan mopoja jopa intohimoisesti, mutta ei sitäkään jaksa koko iltaa. Siksi pajan yhteydessä on vapaata oleskelutilaa, telkkari ja kuntoiluvälineitä.