Järven sormi sojottaa Vantaalle – Tunnetko tämän paikan?

JÄRVET Pitkäjärvestä vain puolisen kilometriä sijaitsee Vantaalla.

Pitkäjärvi on pituudeltaan lähes viisi kilometriä. Siitä vain noin 500 metriä sijaitsee Vantaalla. Kuva on otettu Pitkäjärven rannalta Espoon puolelta Vantaan suuntaan. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Vantaan tunnetuimpia järviä ovat Kuusijärvi ja Lammaslampi, koska ne ovat uintipaikkoja. Silvola tiedetään tekojärveksi, jota käytetään vesihuollossa.

Mutta tunnetko Pitkäjärven? Se on yksi kaupungin tuntemattomimmista järvistä.

Pitkäjärvi sijaitsee Lounais-Vantaalla Kehä III:n eteläpuolella. Järvestä vain pieni siivu ulottuu Vantaan puolelle. Suurin osa järveä on Espoon puolella.

Järven pohjukan vesialue on karkeasti arvioiden 6000 neliömetriä. Puolet siitä on Linnaisten kaupunginosassa ja toinen puoli Hämeenkylässä.

Voisi sanoa, että Espoolla on järvestä virkistyskäyttöä ajatellen se parempi osa, jossa voi uida, kalastaa ja veneillä ilman moottoria. Vantaan puoli on lähinnä matalaa ruovikkoa, mutta sieltä löytyy runsaasti luontoarvoja.

Vantaan puoleisella järvisuikaleella ja sen läheisyydessä 35 hehtaarin alueella on varaus tulevaksi luonnonsuojelualueeksi.

–Pitkäjärven pohjukassa ja sen ympäristössä on paljon luontoarvoja. Se on lintuvesialueena arvokas, kertoo ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen Vantaan ympäristökeskuksesta.

Alueella sijaitsee lintutorni, jonne tehdään keväisin retkiä. Siellä voi bongata vaikkapa tukkasotkan, silkkiuikun, kaulushaikaran ja ruskosuohaukan.

Kasvillisuudeltaan monipuolisessa rantakaislikossa on myös runsaasti hyönteislajeja. Rantaniityillä kasvaa muun muassa mesiangervoa sekä keltakurjenmiekkaa ja ilmassa lentelevät perhoset, kuten harvinainen kulmaritariyökkönen ja uhanalainen halavasepikkä.

Luonnonsuojelualueiden selvityksessä todetaan, että Pitkäjärven rantamaisema on Vantaalla ainutlaatuinen.

Järvi on matala ja mutainen erityisesti Vantaan puolella, mutta kaupungin kalastusteknikko Markku Tiusanen sanoo, että kyllä kalaa löytyy Vantaankin puolelta. Ruovikoltuneilta rannoilta ei kuitenkaan pysty kalastamaan.

Pitkäjärven rannan lähistöllä sijaitsee Hämeenkylän kartano.

Vettä Vantaalla

Vantaalla on järviä ja järviä, jotka eivät oikeastaan ole järviä.

Pitkäjärvi, Linnainen/Hämeenkylä, Vantaan ja Espoon raja-alueella.

Silvolan tekojärvi, Ylästö.

Pikkujärvi, umpeen kasvava lampi, Askisto.

Kuusijärvi, Kuninkaanmäki.

Lammaslampi, Hämeenkylä.

Bisajärvi, Sotunki.

Gumböleträsk, Sotunki, Vantaan ja Sipoon raja-alueella.

Odilampi, Espoon ja Vantaan rajalla Vihdintien tuntumassa.

Lähde: Järviwiki ja Vantaan kaupungin kartta.vantaa.fi

Aiheeseen liittyvää

  1. Helle yllätti – vessapaperi ja käsipyyhe loppuivat Kuusijärvellä
    31.5.2016 10:23

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut