Robotit mullistavat lukioelämän

KONE Vantaa aikoo luoda valtakunnallisen robottikurssin. Martsarin lukiossa ihmeteltiin härveleitä.

Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, ja niin on totisesti tällä Robolukio-hankkeen kurssillakin.

Martinlaakson lukion luokassa nuoret suunnittelevat kummia härveleitä: on robottiautoja, juoksupeliä, digitaalista noppaa.

Roosa Mäkelä touhuaa legopalikoiden, pikkurenkaiden, tietokoneohjelman, piirilevyn, servomoottorin ja mikrokontrollerin parissa. Tästä yhtälöstä syntyy muutaman tunnin aikana kauko-ohjattava robottiauto.

–Kurssilla on ollut tosi kivaa ja hyvin on kärryillä pysytty, Mäkelä vakuuttaa.

Hän hakee kurssilta hyötyjä tulevaisuuteen.

–Haen opiskelemaan tietotekniikkaa Aalto-yliopistoon. Innostuin alasta, kun kävin kaverin kanssa IT-tapahtumassa, abiturientti valottaa.

Tulevaisuus on tässä: robotiikka tulee vauhdilla osaksi työelämää ja kaikkea inhimillistä, ja siksi sitä on opiskeltava lukioissakin.

–Vaikkei jokaisesta tule koodaria, robotiikasta on hyvä ymmärtää jotain, kiteyttää Vantaan kaupungin projektisuunnittelija Teija Laiho

Keväällä käynnistynyt Robolukio-hanke ulottuu vuoden 2017 loppuun. Sen tavoitteena on vakiinnuttaa vantaalaislukioihin oppiainerajat ylittävä robotiikkakurssi, joka palvelee uuden opetussuunnitelman tavoitteita.

Hankkeen aikana on myös tarkoitus tuottaa kurssikuvaus ja -materiaalit, joiden avulla kurssi on levitettävissä muihinkin Suomen lukioihin.

Robotiikkakursseja on järjestetty aiemmin joissain suomalaislukioissa, mutta nyt pyrkimyksenä on luoda valtakunnallinen malli.

–Kurssilla voidaan vahvistaa lukiolaisten aktiivista roolia opiskelussa ja lisätä nuorten ymmärrystä uusista teknologioista, Laiho sanoo.

Martinlaakson lukion opettaja Hannu Köngäs uskoo, että robotiikkaa ja ohjelmointia voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää useissa lukioaineissa.

–Robotiikka sisällytetään niihin oppiaineisiin, joihin se tuo lisäarvoa, Köngäs toteaa.

Tästä on kyse

Martinlaakson ja Tikkurilan lukioissa alkoivat Robolukio-kurssit 11. huhtikuuta. Ne päättyvät toukokuun lopulla. Osallistujia on kaikista Vantaan lukioista.

Ensi syksynä robotiikkakursseja järjestetään jokaisessa vantaalaislukiossa.

Kaupungin Robolukio-hanke kestää vuoden 2017 loppuun. Tavoitteena on luoda ideoita, joiden pohjalta ohjelmointi ja robotiikka voidaan ottaa pysyvästi osaksi lukio-opintoja Vantaalla ja muualla maassa.

Hankkeessa järjestetään soveltavia vapaaehtoisia kursseja, joilla lukiolaiset kehittävät ohjelmoinnin, ongelmanratkaisun, luovan ajattelun ja yhteistyön taitojaan.

Nuoret opettelevat esimerkiksi kokoamaan pieniä robotteja ja ohjelmoimaan niiden toimintaa. Kurssilla voidaan opiskella yhtä aikaa monia oppiaineita.

Toteutuksessa on mukana tänä keväänä Mehackit-yrityksen ohjaaja. Syksyllä opettajat järjestävät kurssit itse.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut