Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Oppilashuolto ontuu: Joka kymmenes koulu vailla lääkäriä tai psykologia

Oppilashuoltopalvelut ovat aiempaa paremmin koulujen käytettävissä, mutta vieläkään niitä ei ole kaikissa kouluissa, selviää Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kartoituksesta.

Lähes kaikilla kouluilla on terveydenhoitaja, mutta vielä noin joka kymmenes koulu on vailla lääkäri- ja psykologipalveluita. Lääkäri on käytettävissä 87 prosentissa, psykologit 88 prosentissa ja kuraattori 95 prosentissa kouluista lukuvuonna 2014–2015.

Myös kouluruokailuun osallistuminen vaihtelee.

Lähes kaikissa alakouluissa oppilaista yli 90 prosenttia osallistuu kouluruokailuun viitenä päivänä viikossa. Yläkouluissa kouluruokailuun osallistuminen ei ole yhtä suosittua.

Etelä-Suomen yläkouluista alle puolessa yli 90 prosenttia oppilaista syö kouluruuan viitenä päivänä viikossa. Koko maan yläkouluissa vastaava osuus on 59 prosenttia.

Yhä useammassa koulussa oppilaat osallistuvat koulun toiminnan suunnitteluun ja heitä kannustetaan liikkumaan koulupäivän aikana.

Kolmessa neljästä peruskoulusta koulun piha on liikkumiseen innostava lähiliikuntapaikka, jota hyödynnetään myös koulupäivän ulkopuolella.

Yli puolessa kouluista järjestetään puolestaan pitkiä liikuntavälitunteja. Oppilaita kannustetaan liikkumaan koulumatkoilla 65 prosentissa kouluista, ja 54 prosenttia kouluista oli kouluttanut oppilaita liikunnan vertaisohjaajiksi.

Opetushallitus ja THL kartoittivat peruskoululaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä syksyllä 2015 jo viidennen kerran. Tiedonkruuseen vastasi 2013 rehtoria, mikä on 80 prosenttia peruskoulun rehtoreista.