VS selvitti: Koulurauhaa kauppaa nyt tuomittu talousrikollinen

BISNES Koulurauhaa-lehden taustahahmo syyllistyi aiemmin talousrötöksiin pyörittäessään toista koulukiusauslehteä.

Koulurauhaa-lehdellä on myös auttava puhelin, johon koulukiusatut voivat soittaa. Ruutukaappaus lehden nettisivuilta. ruutukaappaus

Tuomas Massinen

Oletko saanut puhelun koulukiusaamista vastaan toimivasta Koulurauhaa-lehdestä, joka myy aktiivisesti julkaisuaan ja kertoo laajentavansa tilausrahoilla auttavan puhelimensa aukioloa? VS selvitti, mistä on kysymys.

Lehteä ei pyöritä yhdistys, vaan taustalta löytyy liiketoimintaa. Kaupparekisterin mukaan lehden kustantamisesta vastaavat KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. Molemmat toimivat samassa Helsingin Yrjönkadun osoitteessa.

Zendran hallituksen vastuuhenkilö ja ainut jäsen Markku Lax on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa lukuisista 1990–2000-luvuille ajoittuneista talousrikoksista. Osa helsinkiläismiehen rötöksistä liittyy koulukiusaamisen vastaisen taistelun varjolla tehtyihin huijauksiin.

Nettisivustolla ainoaksi kustantajaksi on merkitty KR Kustannus, jonka hollantilainen vastuuhenkilö Harry van Woerden on ollut aiemmin esillä Flexcard Oy:n edustajana. Hän on kiistänyt julkisuudessa väitteet, joiden mukaan Flexcard lähettää perusteettomia laskuja.

Vuonna 2009 Lax sai käräjäoikeudessa2,5 vuotta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista talousrikoksista. Tekoihin hän syyllistyi 2003–2007 edustaessaan Moneka Oy:tä.

Mies ja hänen silloinen yhtiökumppaninsa erehdyttivät puhelimitse noin 6600:aa asianomistajaa lahjoittamaan hyväntekeväisyyden nimissä noin 355000 euroa.

Asianomistajat tilasivat koulukiusaamisesta kertovan Kitu-lehden ja luulivat, että tilausrahat käytetään pääosin kiusattujen lasten ja nuorten auttamiseen Kiusattujen Tuki -yhdistyksen kautta. Todellisuudessa vain noin 38000 euroa kerätyistä 355000 eurosta meni yhdistykselle.

Käräjäoikeus määräsi miehen, yhtiökumppanin ja Monekan menettämään valtiolle yhteisvastuullisesti rikoshyötynä 313000 euroa.

Helsingin hovioikeus lievensi kahden vuoden ja kuuden kuukaudenehdottoman vankeusrangaistuksenmyöhemmin vuoden ja kuuden kuukaudenehdolliseksivankeudeksi. Hovioikeuden päätöksessä Laxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Hovioikeus arvioi, että pelkästä törkeästä petoksesta rangaistus olisi vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta. Muut Laxin syyksiluetut rikokset huomioon ottaen hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta. Vankeustuomion lieventämiseen ehdolliseksivaikuttise, ettäLax olituomittu kaksi kertaa aiemmin rikoksista, joiden tekemisestä olikulunut yli kymmenen vuotta.

Kitu-lehden päätoimittajana toimi Esko Leipälä, joka on nyt Koulurauhaa-lehden päätoimittaja.

–KLR Kustannuksen edustajapyysi minua päätoimittajaksi. Van Woerdenin KR Kustannus osti velkaantuneen KLR Kustannuksen noin vuosi sitten, ja saan palkkani häneltä. Zendraa tai Laxia koskevista kuvioista en tiedä mitään, Leipälä vakuuttaa.

Lax kertoo VS:lle olevansa Koulurauhaa-lehdessä "töissä", mutta hän ei halua tarkentaa toimenkuvaansa.

Lehti ilmoittaa käyttävänsä tilaustuoton pääosin koulukiusattujen hyväksi. VS:n tietojen mukaan puhelinmyyjä on kertonut, että 80 prosenttia tilausrahoista menee kustantajan kiusattujen hyväksi tekemään työhön ja 20 prosenttia palkkoihin. Myyjä on sanonut, että iso osa työtä on valtakunnallinen auttava puhelin, jonka päivystäjät auttavat kiusattuja. Samalla on kerrottu, että puhelin oli aluksi 2011 auki kahtena arkipäivänä, mutta nyt se palvelee joka arkipäivä ja aukioloa aiotaan laajentaa viikonlopulle.

Juttua tarkennettu 6.5. 2016 kello 13.43: Helsinginkäräjäoikeuden Markku Laxille vuonna2009 antama kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonvankeusrangaistuslievennettiin Helsingin hovioikeudessa vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi. Hovioikeuden päätöksessäLaxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

"Nuoruuden kömmähdyksiä"

Zendran Markku Lax, 55, kertoo, että KR Kustannus vastaa Koulurauhaa-lehden kustantamisesta.

Hänen mukaansa noin vuosi sitten lopetettu KLR Kustannus muutti maaliskuussa 2016 nimensä Zendraksi, eikä sillä ole toimintaa.

Lax vakuuttaa, ettei lehti toimi vilpillisesti. Mies kuittaa aiemmat talousrikoksensa "nuoruuden kömmähdyksiksi". Hän kysyy, eikö rikoksista tuomittu voi tehdä parannusta.

–Minulla ei ole mitään salattavaa, Lax toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.