VS selvitti: Koulurauhaa kauppaa nyt tuomittu talousrikollinen

BISNES Koulurauhaa-lehden taustahahmo syyllistyi aiemmin talousrötöksiin pyörittäessään toista koulukiusauslehteä.

Koulurauhaa-lehdellä on myös auttava puhelin, johon koulukiusatut voivat soittaa. Ruutukaappaus lehden nettisivuilta. ruutukaappaus

Tuomas Massinen

Oletko saanut puhelun koulukiusaamista vastaan toimivasta Koulurauhaa-lehdestä, joka myy aktiivisesti julkaisuaan ja kertoo laajentavansa tilausrahoilla auttavan puhelimensa aukioloa? VS selvitti, mistä on kysymys.

Lehteä ei pyöritä yhdistys, vaan taustalta löytyy liiketoimintaa. Kaupparekisterin mukaan lehden kustantamisesta vastaavat KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. Molemmat toimivat samassa Helsingin Yrjönkadun osoitteessa.

Zendran hallituksen vastuuhenkilö ja ainut jäsen Markku Lax on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa lukuisista 1990–2000-luvuille ajoittuneista talousrikoksista. Osa helsinkiläismiehen rötöksistä liittyy koulukiusaamisen vastaisen taistelun varjolla tehtyihin huijauksiin.

Nettisivustolla ainoaksi kustantajaksi on merkitty KR Kustannus, jonka hollantilainen vastuuhenkilö Harry van Woerden on ollut aiemmin esillä Flexcard Oy:n edustajana. Hän on kiistänyt julkisuudessa väitteet, joiden mukaan Flexcard lähettää perusteettomia laskuja.

Vuonna 2009 Lax sai käräjäoikeudessa2,5 vuotta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista talousrikoksista. Tekoihin hän syyllistyi 2003–2007 edustaessaan Moneka Oy:tä.

Mies ja hänen silloinen yhtiökumppaninsa erehdyttivät puhelimitse noin 6600:aa asianomistajaa lahjoittamaan hyväntekeväisyyden nimissä noin 355000 euroa.

Asianomistajat tilasivat koulukiusaamisesta kertovan Kitu-lehden ja luulivat, että tilausrahat käytetään pääosin kiusattujen lasten ja nuorten auttamiseen Kiusattujen Tuki -yhdistyksen kautta. Todellisuudessa vain noin 38000 euroa kerätyistä 355000 eurosta meni yhdistykselle.

Käräjäoikeus määräsi miehen, yhtiökumppanin ja Monekan menettämään valtiolle yhteisvastuullisesti rikoshyötynä 313000 euroa.

Helsingin hovioikeus lievensi kahden vuoden ja kuuden kuukaudenehdottoman vankeusrangaistuksenmyöhemmin vuoden ja kuuden kuukaudenehdolliseksivankeudeksi. Hovioikeuden päätöksessä Laxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Hovioikeus arvioi, että pelkästä törkeästä petoksesta rangaistus olisi vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta. Muut Laxin syyksiluetut rikokset huomioon ottaen hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta. Vankeustuomion lieventämiseen ehdolliseksivaikuttise, ettäLax olituomittu kaksi kertaa aiemmin rikoksista, joiden tekemisestä olikulunut yli kymmenen vuotta.

Kitu-lehden päätoimittajana toimi Esko Leipälä, joka on nyt Koulurauhaa-lehden päätoimittaja.

–KLR Kustannuksen edustajapyysi minua päätoimittajaksi. Van Woerdenin KR Kustannus osti velkaantuneen KLR Kustannuksen noin vuosi sitten, ja saan palkkani häneltä. Zendraa tai Laxia koskevista kuvioista en tiedä mitään, Leipälä vakuuttaa.

Lax kertoo VS:lle olevansa Koulurauhaa-lehdessä "töissä", mutta hän ei halua tarkentaa toimenkuvaansa.

Lehti ilmoittaa käyttävänsä tilaustuoton pääosin koulukiusattujen hyväksi. VS:n tietojen mukaan puhelinmyyjä on kertonut, että 80 prosenttia tilausrahoista menee kustantajan kiusattujen hyväksi tekemään työhön ja 20 prosenttia palkkoihin. Myyjä on sanonut, että iso osa työtä on valtakunnallinen auttava puhelin, jonka päivystäjät auttavat kiusattuja. Samalla on kerrottu, että puhelin oli aluksi 2011 auki kahtena arkipäivänä, mutta nyt se palvelee joka arkipäivä ja aukioloa aiotaan laajentaa viikonlopulle.

Juttua tarkennettu 6.5. 2016 kello 13.43: Helsinginkäräjäoikeuden Markku Laxille vuonna2009 antama kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonvankeusrangaistuslievennettiin Helsingin hovioikeudessa vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi. Hovioikeuden päätöksessäLaxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

"Nuoruuden kömmähdyksiä"

Zendran Markku Lax, 55, kertoo, että KR Kustannus vastaa Koulurauhaa-lehden kustantamisesta.

Hänen mukaansa noin vuosi sitten lopetettu KLR Kustannus muutti maaliskuussa 2016 nimensä Zendraksi, eikä sillä ole toimintaa.

Lax vakuuttaa, ettei lehti toimi vilpillisesti. Mies kuittaa aiemmat talousrikoksensa "nuoruuden kömmähdyksiksi". Hän kysyy, eikö rikoksista tuomittu voi tehdä parannusta.

–Minulla ei ole mitään salattavaa, Lax toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.