VS selvitti: Koulurauhaa kauppaa nyt tuomittu talousrikollinen

BISNES Koulurauhaa-lehden taustahahmo syyllistyi aiemmin talousrötöksiin pyörittäessään toista koulukiusauslehteä.

Koulurauhaa-lehdellä on myös auttava puhelin, johon koulukiusatut voivat soittaa. Ruutukaappaus lehden nettisivuilta. ruutukaappaus

Tuomas Massinen

Oletko saanut puhelun koulukiusaamista vastaan toimivasta Koulurauhaa-lehdestä, joka myy aktiivisesti julkaisuaan ja kertoo laajentavansa tilausrahoilla auttavan puhelimensa aukioloa? VS selvitti, mistä on kysymys.

Lehteä ei pyöritä yhdistys, vaan taustalta löytyy liiketoimintaa. Kaupparekisterin mukaan lehden kustantamisesta vastaavat KR Kustannus Oy ja Zendra Oy. Molemmat toimivat samassa Helsingin Yrjönkadun osoitteessa.

Zendran hallituksen vastuuhenkilö ja ainut jäsen Markku Lax on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa lukuisista 1990–2000-luvuille ajoittuneista talousrikoksista. Osa helsinkiläismiehen rötöksistä liittyy koulukiusaamisen vastaisen taistelun varjolla tehtyihin huijauksiin.

Nettisivustolla ainoaksi kustantajaksi on merkitty KR Kustannus, jonka hollantilainen vastuuhenkilö Harry van Woerden on ollut aiemmin esillä Flexcard Oy:n edustajana. Hän on kiistänyt julkisuudessa väitteet, joiden mukaan Flexcard lähettää perusteettomia laskuja.

Vuonna 2009 Lax sai käräjäoikeudessa2,5 vuotta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista talousrikoksista. Tekoihin hän syyllistyi 2003–2007 edustaessaan Moneka Oy:tä.

Mies ja hänen silloinen yhtiökumppaninsa erehdyttivät puhelimitse noin 6600:aa asianomistajaa lahjoittamaan hyväntekeväisyyden nimissä noin 355000 euroa.

Asianomistajat tilasivat koulukiusaamisesta kertovan Kitu-lehden ja luulivat, että tilausrahat käytetään pääosin kiusattujen lasten ja nuorten auttamiseen Kiusattujen Tuki -yhdistyksen kautta. Todellisuudessa vain noin 38000 euroa kerätyistä 355000 eurosta meni yhdistykselle.

Käräjäoikeus määräsi miehen, yhtiökumppanin ja Monekan menettämään valtiolle yhteisvastuullisesti rikoshyötynä 313000 euroa.

Helsingin hovioikeus lievensi kahden vuoden ja kuuden kuukaudenehdottoman vankeusrangaistuksenmyöhemmin vuoden ja kuuden kuukaudenehdolliseksivankeudeksi. Hovioikeuden päätöksessä Laxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

Hovioikeus arvioi, että pelkästä törkeästä petoksesta rangaistus olisi vuosi ja kaksi kuukautta vankeutta. Muut Laxin syyksiluetut rikokset huomioon ottaen hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus on vuosi ja kuusi kuukautta vankeutta. Vankeustuomion lieventämiseen ehdolliseksivaikuttise, ettäLax olituomittu kaksi kertaa aiemmin rikoksista, joiden tekemisestä olikulunut yli kymmenen vuotta.

Kitu-lehden päätoimittajana toimi Esko Leipälä, joka on nyt Koulurauhaa-lehden päätoimittaja.

–KLR Kustannuksen edustajapyysi minua päätoimittajaksi. Van Woerdenin KR Kustannus osti velkaantuneen KLR Kustannuksen noin vuosi sitten, ja saan palkkani häneltä. Zendraa tai Laxia koskevista kuvioista en tiedä mitään, Leipälä vakuuttaa.

Lax kertoo VS:lle olevansa Koulurauhaa-lehdessä "töissä", mutta hän ei halua tarkentaa toimenkuvaansa.

Lehti ilmoittaa käyttävänsä tilaustuoton pääosin koulukiusattujen hyväksi. VS:n tietojen mukaan puhelinmyyjä on kertonut, että 80 prosenttia tilausrahoista menee kustantajan kiusattujen hyväksi tekemään työhön ja 20 prosenttia palkkoihin. Myyjä on sanonut, että iso osa työtä on valtakunnallinen auttava puhelin, jonka päivystäjät auttavat kiusattuja. Samalla on kerrottu, että puhelin oli aluksi 2011 auki kahtena arkipäivänä, mutta nyt se palvelee joka arkipäivä ja aukioloa aiotaan laajentaa viikonlopulle.

Juttua tarkennettu 6.5. 2016 kello 13.43: Helsinginkäräjäoikeuden Markku Laxille vuonna2009 antama kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdotonvankeusrangaistuslievennettiin Helsingin hovioikeudessa vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseksi vankeustuomioksi. Hovioikeuden päätöksessäLaxin syyksi luettiin törkeä veropetos, veropetos, törkeä petos ja liiketoimintakiellon rikkominen.

"Nuoruuden kömmähdyksiä"

Zendran Markku Lax, 55, kertoo, että KR Kustannus vastaa Koulurauhaa-lehden kustantamisesta.

Hänen mukaansa noin vuosi sitten lopetettu KLR Kustannus muutti maaliskuussa 2016 nimensä Zendraksi, eikä sillä ole toimintaa.

Lax vakuuttaa, ettei lehti toimi vilpillisesti. Mies kuittaa aiemmat talousrikoksensa "nuoruuden kömmähdyksiksi". Hän kysyy, eikö rikoksista tuomittu voi tehdä parannusta.

–Minulla ei ole mitään salattavaa, Lax toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 4. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 5. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 6. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 7. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 8. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 9. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 10. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 11. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 12. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 13. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle
 14. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 15. Taas pääsee jynssäämään – Kaikki matonpesupaikat ovat nyt avoinna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 7. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 10. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 11. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 12. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 13. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 14. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 15. Mielipide: Postin jakelu on ala-arvoista – tärkeitä kirjeitä jää matkalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.