Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heurekan aikuisten illoista tuli hitti – lempi leiskuu taas toukokuussa

RAKKAUS Tiedekeskuksen K-18-teemaillat ovat suosittuja.

Vantaalaiset eivät ole kylmäkiskoista väkeä – sen voi kevyesti todistaa käväisemällä toukokuussa tiedekeskus Heurekassa.

Luvassa on jälleen aikuisille suunnattu K-18-ilta, jollainen toi ystävänpäivänä tiedekeskuksen ääriään myöten täyteen.

– Heurekassa tuli silloin yksinkertaisesti seinät vastaan: meille mahtuu 2 600 henkeä ja osa jäi vielä ulkopuolellekin, summaa Heurekan tapahtumatuottaja Siina Vasama

Helluntaiaattona 14. toukokuuta Heurekassa järjestetään aikuisille tarkoitettu teemailta uudestaan ja aiempaa paremmin eväin.

– Nyt olemme varautuneet siten, että liput myydään kaikki etukäteen ja tulijoita otetaan vain 1 600. Näitä aikuisten iltoja aiotaan myös pitää aiempaa useammin, että kaikki mahtuvat mukaan, Vasama kertoo.

Illan tiedeluennossaRakkauden vaarat kuullaan, onko rakastuminen pelkkä hetkellinen hormonihäiriö. Kun hormonien määrää mitataan, miehen ja naisen rakastumisessa on kiehtovia eroja.

THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miten rakastuneen käyttäytyminen muuttuu ja millaisiin piirteisiin ihmiset rakastuvat.

– Rakastuneen ajatukset täyttyvät tapahtumista, esineistä tai ilmiöistä, jotka liittyvät tavalla tai toisella rakastettuun. Rakastuneen aivoissa häntätumake ja aivokuorukka syttyvät, jälkimmäinen kuin pelin aikana, kertoo Partonen.

Partonen muistuttaa, että rakastunut ei tunne nälkää – mutta sen sijaan rakastunut uhmaa kipua.

– Aivokuvista voi huomata, että rakastuminen muistuttaa enemmän riemua kuin seksiä. Kaikki nämä muutokset kehossa ja aivoissa luovat hedelmällisen kemian, jotta suhde pysyisi ja jatkuisi rakastumisesta rakkauteen. Henkilöiden välinen kemia kuitenkin ratkaisee, miten suhde jatkuu, Partonen päättelee.

Tieto rakastumisen kemiasta ei Partosen mukaan mitätöi tunnetta eikä pyri oikomaan rakastumisen monimutkaisuutta.

– Rakastumista ei myöskään tarvitse analysoida tieteen keinoin tai selittää millään. Tunteesta voi aina halutessaan pelkästään nauttia, Partonen myhäilee.