Kukkivat kaalit tulevat parvekkeille – Kuusi tuntia valoa riittää

ASUMINEN Parvekkeelle mahtuu viljeltävää, kun tilan käyttää hyödyksi.

Parvekeviljelyn aloittamiseen tarvitsee ruukun, multaa, lannoitteita, kastelukannun, lapion, aluslautasen ja siemeniä. Marjatta Sassila

toimitus

Kaupunkiviljelybuumi ei ota laantuakseen. Yhä useammat innostuvat viljelemään omalla parvekkeellaan, vaikka kokemusta ei olisikaan.

–Olen ollut 30 vuotta alalla ja huomannut, että viljely lisääntyy koko ajan, kertoo Kirsi Rinne siemeniä ja vihanneksia myyvästä Tori Ruposesta.

Rinteen mukaan viljelyssä sekoitetaan vapaasti kukkia ja vihanneksia. Moni pyrkii viljelemään ilman torjunta-aineita. Huhtikuussa myydään vielä sipuleita ja siemeniä, mutta kuukauden päästä siirrytään taimiin.

–Lehtikaali on edelleen pinnalla, hän tietää.

Korianteri on uusi basilika.”

Hyvä vaihtoehto parvekeviljelyyn on kestävä termoruukku. Ruukku eristää hyvin ja kestää aurinkoa sekä pakkasta.

–Termoruukut ovat kevyitä ja ympäristöystävällisiä, kertoo toimitusjohtaja Juha Haaramäki Tarha-Tuotteesta.

Vaihtoehtoja on Haaramäen mukaan myös kasvualustoissa. Kookoskuituinen kasvualusta on ympäristöystävällisempi kuin turve.

Kookoskuitu sitoo hyvin vettä, on kevyt ja helppo käsitellä sekä biologisesti hajoava. Sen voi laittaa vaikka ikkunalaudalle.

Parvekeviljelyn aloittajan kannattaa tarkastaa ensimmäiseksi parvekkeensa olosuhteet, kuten ilmansuunta, tuulisuus, lasitus ja valoisuus.

–Lämpötila ja valo ovat kaiken a ja o. Ilmansuunta on tärkeä, esimerkiksi ruokakasvit tarvitsevat noin kuusi tuntia valoa päivässä. Tällöin itä- tai länsiparveke ovat optimaalisia kasvatukselle, kertoo puutarhuri ja Kotipuutarha-lehden toimittaja Piia Reinikainen

Reinikaisen mukaan kasvatusastian koko on ratkaiseva, sillä mitä isompi ruukku, sitä enemmän sinne mahtuu kasveja ja sitä vähemmän tarvitsee kastella. Pienellekin parvekkeelle saa mahtumaan paljon viljeltävää, kun tilan käyttää hyödyksi.

–Ruoka- ja terveysbuumin myötä terveelliset vihannekset, kuten kaalit ja pavut, ovat suosittuja.

–Tänä vuonna ovat tulleet myös kukkivat kaalit. Tietysti myös yrtit ovat suosittuja. Korianteri on uusi basilika. Aina suosituista mintusta ja basilikasta on tullut uusia lajikkeita, kuten suklaa- ja mansikkaminttu., Reinikainen tietää.

Kukissa suositaan monivuotisia ruukkukasveja.

– Myös koristeheinät ovat trendikkäitä. Marjoja omalle parvekkeelle saa, kun kasvattaa esimerkiksi herukkaa tai karviaista, joka on puumainen kasvi, jossa pensas on päässä, puutarhuri Piia Reinikainen neuvoo.

Tee näin

Parvekeviljely on helppo aloittaa vaikka pienimuotoisesti.

Suosittuja ovat vihannekset ja yrtit, esimerkiksi lehtikaali on edelleen pinnalla.

Kestävä vaihtoehto terassille tai parvekkeelle on termoruukku, joka kestää hyvin aurinkoa ja pakkasta.

Valitse kookoskuidusta valmistettu kasvualusta, joka sietää hyvin tuhoeliöitä.

Kokeile parvekkeelle pensasmaista parvekevadelmaa tai kasvata amppelissa mansikkaa.

Kukkivat kaalit tekevät tuloaan. Myös vitamiinipitoiset kasvit, kuten pinaatti, ovat suosiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.